Wall Street Journal: Echipa lui Trump pregătește amânarea aderării Ucrainei la NATO cu cel puțin 20 de ani

Wall Street Journal: Echipa lui Trump pregătește amânarea aderării Ucrainei la NATO cu cel puțin 20 de ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O idee a echipei președintelui american ales pentru a pune capăt războiului Rusiei presupune amânarea aderării Ucrainei la NATO cu cel puțin 20 de ani, în schimbul continuării aprovizionării cu arme a Kievului, susțin trei surse apropiate lui Trump.

Trump, care a câștigat votul prezidențial din 5 noiembrie, a afirmat în repetate rânduri că va pune capăt războiului în „24 de ore” și va scoate SUA „afară” din Ucraina. O idee pe care Kievul a contestat-o permanent, dar care după victoria candidatului republican în alegeri pare să prindă contur.

ADVERTISING

Relatările anterioare ale presei și declarațiile celor din cercul apropiat al lui Trump au indicat că planul lui Trump pentru a pune capăt războiului ar presupune înghețarea conflictului pe linia frontului actual și crearea unei zone demilitarizate în est, o afirmație susținută și de sursele cotidianului Wall Street Journal.

Rusia ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul ucrainean în sud și est și continuă să preseze în mod constant liniile de apărare ale forțelor ucrainene, deși cu prețul unor pierderi grele.

ADVERTISING

Rămâne neclar cine va supraveghea zona demilitarizată lungă de 1.300 de kilometri, dar un consilier al lui Trump al cărui nume nu a fost dezvăluit a spus pentru ziarul american că Washingtonul va cere aliaților europeni să trimită acolo trupe de menținere a păcii.

Aceasta este doar una dintre variantele pe care echipa lui Trump le ia în calcul, dar trebuie ținut cont de faptul că președintele ales are tendința de a lua decizii politice majore pe loc, au spus sursele.

ADVERTISING

Doi dintre consilierii lui Trump, generalul în retragere Keith Kellogg și Fred Fleitz, au propus în iunie încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei, dacă Kievul nu este de acord să poarte negocieri de pace cu Rusia.

Kellogg a mai spus că planul va include avertismente suplimentare pentru Rusia, conform cărora SUA își vor spori sprijinul militar pentru Ucraina dacă Moscova va refuza condițiile de încetare a focului.

Fleitz a spus că Trump a reacționat pozitiv la plan, dar a adăugat: "Nu pretind că a fost de acord cu el sau a fost de acord cu fiecare cuvânt al acestuia".

Planul ar implica, de asemenea, eliminarea aderării Ucrainei la NATO pentru "o perioadă prelungită în schimbul unui acord de pace cuprinzător și verificabil, cu garanții de securitate".

Ucraina a depus o cerere de aderare la NATO în 2022, dar nu a primit o invitație, primind un răspuns rece din partea președintelui american Joe Biden, cancelarului german Olaf Scholz și a altor lideri occidentali.

Atât Kievul, cât și Moscova au transmis că nu va fi posibil ca războiul să se încheie în 24 de ore, așa cum susține Trump.

Washington Post a scris în aprilie, citând surse din echipa lui Trump, că republicanul poate pune capăt războiului din Ucraina presând Kievul să renunțe la Crimeea și provincia estică Donbas care include Donețk și Lugansk.

Poziția Ucrainei a rămas neclintită, Kievul subliniind în repetate rânduri că nu recunoaște ocupația rusă a teritoriilor sale, dar a admis că unele dintre aceste zone ar trebui eliberate prin mijloace diplomatice.

De partea cealaltă, Moscova deține în prezent inițiativa pe câmpul de luptă, depășind numeric forțele ucrainene, astfel că nu are stimulente concrete pentru a căuta un acord de pace.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇