Iohannis, despre posibila fraudare a votului: Cei vinovați vor fi trași la răspundere! Ce spune despre al doilea val al pandemiei și Legile Justiției

Iohannis, despre posibila fraudare a votului: Cei vinovați vor fi trași la răspundere! Ce spune despre al doilea val al pandemiei și Legile Justiției

Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, de la ora 18:00, o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a abordat mai multe subiecte. În primul rând, el a vorbit despre Legile Justiției și despre câteva dintre măsurile reparatorii pe care le pregătește ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

De altfel, el a avut o întrevedere cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și premierul Ludovic Orban chiar astăzi, la prânz.

Întrevederea celor trei a avut loc în condițiile în care ministrul Justiţiei organizează și el o conferință de presă în care va vorbi despre modificările propuse la Legile Justiţiei. Conferința ministrului începe la ora 19:00.

În al doilea rând, președintele a vorbit despre recordul de cazuri noi de coronavirus, pe care România l-a înregistrat chiar azi - Prima zi cu peste 2.000 de cazuri noi de COVID în România. Peste 400 sunt în Capitală (Infografice)

Liderul statului a punctat că un al doilea val al pandemiei în Europa este iminent.

În fine, Klaus Iohannis a vorbit și despre scandalul momentului, cel privind o posibilă fraudare a procesului de vot în cazul Sectorului 1. De menționat este că apar din ce în ce mai multe acuzații de fraudare a procesului electoral în diferite secții.

Iohannis a subliniat că cei vinovați vor fi trași la răspundere.

SpotMedia.ro a transmis, în format LIVE TEXT, conferința de presă a șefului statului:

Am avut astăzi o întâlnire cu premierul Ludovic Orban și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru a discuta despre proiectele reparatorii menite să corecteze Legile Justiției.

După cum vă amintiți, am insistat încă de acum câteva luni să se lucreze la minister, pentru ca proiectele să fie puse în dezbatere cât mai curând posibil.

ADVERTISING

Doar prin dialog extins se pot repara prevederile toxice pentru actele și sistemul de justiție!

În ultimii ani, în România s-a vorbit mult despre Justiție. Intervențiile legislative ale PSD din 2017 - 2019 asupra Legilor Justiției au fost extrem de criticate. Modificările aduse de PSD, făcute fără consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, nu au avut justificare legală și nu au avut garanții suficiente de a înlătura influența politică asupra sistemului judiciar.

A fost un asalt pesedist asupra Justiției, unul bine pus la punct!

Cu toții știm reacția societății civile, a mediului profesional, a organismelor internaționale și europene specializate. Printr-un efort comun, s-a evitat îngenuncherea sistemului de justiție și subordonarea în fața politicului.

România are multe restanțe, printre care recomandările MCV, GRECO sau cele ale Comisiei de la Veneția, care trebuie implementate cât mai curând, dar trebuie să se reflecte în proiecte legislative, votate de un Parlament responsabil.

Actuala majoritate a dovedit că orice proiect poate fi distrus sau deviat de la scopul său în doar câteva zile. Va fi nevoie de o altă majoritate parlamentară, democratică și legitimă, care să își asume și să voteze Legi ale Justiției coerente.

Această contra-reformă din ultimii ani a bulversat sistemul de justiție, a afectat principiile de bază ale acestuia: independența, profesionalismul, meritocrația.

Reintroducerea concursului la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), independența procurorului, procedura transparentă de numire a procurorilor de rang înalt, reinstiutirea unui echilibru în numirea și revocarea în/din aceste funcții, reducerea influenței factorului politic, desființarea mult criticatei Secții de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Iată câteva dintre cele mai importante aspecte care trebuie clarificate. Mai multe detalii va prezenta chiar în această seară ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Am spus: o justiție corectă și egalitatea în fața legii sunt pilonii esențiali ai unei democrații autentice. Românii au dovedit că sunt în mod autentic atașați de valorile democratice care trebuie să se reflecte și în viața statului, a fiecărui sistem public din România. Așadar, întâlnirea de azi îmi reconfirmă hotărârea Guvernului de a face tot ce ține de el, chiar și în aceste condiții, pentru ca sistemul de justiție să funcționeze optim.

Aceasta inseamnă că e nevoie de legi bune, de dialog, de atitudine constructivă și e nevoie ca oamenii care sunt parte a mecanismului și actului de justiție să își înțeleagă responsabilitatea enormă pe care o au.

Pentru a crea o reală schimbare, dezideratele la care m-am referit nu pot fi susținute conjunctural, ele trebuie să fie permanente și asumate de toți factorii decizionali. Și pentru că am făcut referire la o schimbare profundă în bine, despre asta sunt și alegerile parlamentare din decembrie. Un pas a fost deja făcut. Rezultatele de duminică au arătat că oamenii vor administrații eficiente.

În decembrie, trebuie să continuăm acest drum. Pentru România, majoritatea nocivă care a acționat până acum în Parlament poate fi sancționată doar prin vot!

Este inadmisibil ca în anul 2020 să avem încă discuții despre fraudarea votului. Este inadmisibil că practici toxice folosite în trecut continua să fie îmbrățișate de politicieni retrograzi care nu înțeleg că minciuna și dezinformarea nu mai sunt tolerate de români. Alegerile parlamentare sunt cele care pot trimite în istorie acest mod nociv de a face politică!

Înainte de întrebări, vreau să fac și câteva referiri la situația epidemiologică. Opinia aproape unanimă a specialiștilor este că, în Europa, un al doilea val al pandemiei este iminent. Deja cele mai multe țări de pe continent înregistrează zilnic cifre îngrijorătoare. Nici la noi situația nu e bună. Chiar azi am avut un nou record negativ.

ADVERTISING

Este imperativ să facem toate eforturile pentru a inversa trendul ascendent, să ținem epidemia sub control.

Prioritar este ca sistemul sanitar să nu fie copleșit de numărul mare de bolnavi de COVID-19. Așadar, respectați cu rigoare regulile! Fiți prudenți, evitați aglomerațiile, evitați deplasarile inutile!

ÎNTREBĂRI

Ați felicitat PNL pentru scorul la alegeri, dar PSD are mai multe primării și Consilii Județene. Considerați că PNL a avut puncte slabe la alegeri? Se impun schimbări pentru parlamentare?

Aceste alegeri au fost câștigate de PNL cu un scor de 34%, urmat de alte partide. Este prima data în istoria postdecembristă când pierde PSD alegerile locale. Din acest punct de vedere, victoria PNL e și una simbolică. E prima dată după Revoluție când un partid de dreapta câștigă net alegerile locale din România, dar, sigur, nimeni nu e perfect, niciun aprtid nu e perfect. Și aici au fost realizări notabile. Votul popular care a validat politica PNL și care a invalidat politica PSD. Întotdeauna, lucrurile pot fi făcute mai bine. Au fost situații unde, din păcate, rezultatele au fost departe de așteptări, dar au fost și situații unde au fost peste așteptări.

În declarația de luni apreciați că alegerile s-au desfășurat fără probleme majore. Acum avem cereri de renumărare, acuzații de fraudă, a ieșit la iveală o serie de deficiențe. Mențineți evaluarea făcută luni?

Rămâne opinia mea, procesul a decurs peste așteptări de bine. Comisiile Electorale au lucrat mult, și-au dat silința și au rezolvat problemele care au apărut. Însă, se pare, că după vot, unii indivizi au încercat să fraudeze rezultatele, falsificând anumite înscrisuri. Este pur și simplu inacceptabil și aceste proceduri trebuie net îmbunătățite. Dacă se constată că pesediștii au încercat să fraudeze rezultatele votului, atunci e clar că electoratul va sancționa drastic comportamentul acesta.

Autoritățile trebuie să verifice la sânge și rapid cine, ce și din ce partid a reușit sau nu să fraudeze rezultatele alegerilor. Dincolo de aceste aspecte, este foarte clar că există și proceduri folosite de anumiți candidați pentru a se pune în scenă. În măsura în care solicitările nu depășesc cadrul legal, ele trebuie luate ca atare. Cei vinovați vor fi trași la răspundere!

Despre măsurile care ar trebui luate după recordul de cazuri noi de COVID-19 și faptul că nu mai sunt locuri libere în Capitală, în spitale.

Repet: măsurile care trebuie luate sunt cele individuale. Sunt simple, clare: mască, distanță și igienă. Dar există persoane care nu vor sau nu intenționează să respecte normele. Nu vreau să impunem noi restricții. Dacă numărul infectărilor crește, în anumite localități este posibil să se reintroducă anumite restrictți. Altfel, lucrurile scapă de sub control. La această oră există o videoconferință care stabileste ce măsuri și unde trebuie luate.

Ați fost primar, știți cum se organizează alegerile locale. Un primar care începe mandatul sub acuzații de fraudă are legitimitate?

Are legitimitate prin votul popular, și nu prin proceduri administrative. Acuzațiile vor fi clarificate de autorități și niciun primar nu va fi obligat să își înceapă mandatul sub semnul întrebării.

Despre primarii PSD care au trecut la PNL:

Aștept schimbări de la partidele care au proiecte bune pentru România și comunitățile lor. Sunt convins că numărul de primari care vor veni cu proiecte bune pentru administrație este semnificativ mai mare decât numărul primarilor care doar așteaptă să treacă timpul. Nu putem să individualizăm așteptările de dezvoltare ale unei țări. Este nevoie de oameni dornici să facă o schimbare.

PNL a câștigat cu 34%. Azi s-a decis ca majoritățile din teritoriu să se facă cu parteneri de la USR, PLUS, PMP, și nu PSD. Sunteți la fel de ferm privind traseismul în teritoriu?

Mi se pare corect ca în partide să se decidă cine cu cine poate face alianță. Din motive pe care le-am enunțat de multe ori, consider că PNL este forța politică care poate să bată PSD și să schimbe modul în care se face politica în România. Din acest motiv, colaborările PNL și PSD sunt excluse! PNL este motorul schimbării, iar PSD este, dacă putem spune, promotorul politicii toxice pe care o vedem în Parlament, pe care nu o mai vrem nici noi, nici românii.

Dezbaterea dintre Donald Trump și Joe Biden a fost dezaprobată de toată lumea, considerată discurs al urii și dezbinării. Campania electorală din România a fost și ea marcată de astfel de moemnte. Ați contribuit, prin anumite declarații, la scăderea încrederii românilor în politică?

Eu cred că prin ce spun public mai nou, mai des, contribui la o mai bună informare și înțelegere a politicii din partea românilor și sunt convins că toată lumea - și cei care m-au votat, și cei care nu m-au votat - au înțeles că lucrurile pe care le spun, le spun în interesul public. Sunt președintele tuturor românilor.

De câte ori v-ați testat pentru COVID-19?

Nu m-am testat niciodată, fiindcă nu am fost în contact cu nicio persoană bolnavă. Testările se fac când există o bănuială că ar fi o posibilă contaminare. Eu port masca la toate întâlnirile, păstrez distanța și nu doar la conferințele de rpesă, ci și la oricare alte întâlniri și evit participarea la evenimente aglomerate, evit particiaprea total la evenimentele aglomerate. Recomand românilor să fie precauți!

Despre importanța alegerilor parlamentare. De Paște, ați recomandat să stăm acasă, pentru alegerile locale ați recomandat să se iasă la vot în număr cât mai mare. Pentru decembrie, când este luna sărbătorilor de iarnă și avem și alegerile parlamentare, ce le recomandați românilor?

Recomand sa respecte toate măsurile, mai ales cele simple: mască, distanță, igienă. Atunci vom reuși să îngrădim pandemia. Evoluția este fluidă. Trebuie să vedem de la o zi la alta cum evoluează pandemia. Avem prea puține informații. Specialiștii cercetează cum se evaluează situația, cum poate fi tratată, prevenită etc.

Însă, trebuie să recunoaștem că acum, la sfârșitul anului, știm mai multe despre virus decât am știut de Paște. Ca atare, în acest moment, experții spun că alegerile sunt posibile, dacă respectăm toate normele prescrise. Până atunci, mai e mult. Observăm, convingem oamenii să fie atenți. Dacă totul merge bine, putem avea alegeri parlamentare, așa cum am avut și locale.

Sper fără circul aferent, fără furtișaguri. Sărbătorile de iarnă, care vin clar, nu cred că virusul va dispărea până atunci. Recomand tuturor să își planifice sărbătorile în așa fel încât să se întâlnească cu puțină lume, să păstreze distanța, să poarte masca, să fie precauți. Și Crăciunul se poate sărbători cu precauție.

PNL a câștigat alegerile locale cu scorul de 34%. Cum explicați că după 4 ani de luptă cu PSD, pe care ați purtat-o și dvs., și USR, și PNL, tot PSD a câștigat mai mulți primari și are scor de 30%?

Schimbările în politică nu se produc foarte rapid. Cu siguranță, oamenii au observat în multe localități că există alternative și le-au votat. Așa se explică că de la Revoluție, pentru prima data, PNL a câștigat alegerile locale. PSD, cu toate apucăturile lui, are încă un număr destul de mare de votanți. Iar dacă eu, sau cineva din PNL, critică PSD, pe bună dreptate, atunci noi criticăm PSD, nu alegătorii. Fiecare român are dreptul să voteze și să aleagă pe cine dorește. Nu există alegători buni sau alegători răi, ci alegători români.

Societatea civilă arată tot mai des îngrijorarea că lupta anti corupție a stagnat. A fost inițiată și o petiție adresată dvs., ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, și șefului DNA. Petiția arată că DNA nu mai anchetează marii corupți. Cetățenii cer o analiză a DNA și repornirea motoarelor DNA, mai există luptă anti corupție în România?

Pentru mine, președintele țării, lupta anti coruptie este extrem de importantă. Nu am de gând să-mi schimb abordarea. Ce am prezentat în introducerea conferinței poate să arate că nu doar acest aspect al justiției - lupta - ma interesează, ci întreaga justiție din care face parte lupta anti corupție. Au fost mai multe întâlniri și inițiative în ultimul timp pentru a reporni în forță lupta anti corupție, pentru a reporni lupta împotriva unor rețele de crimă organizată. Toate acestea trebuie repornite. Să fim foarte sinceri: acest asalt brutal al PSD asupra justiției a stopat într-un fel nu doar actul de justiție. De ce credeți că s-a străduit să pună cizma pe gâtul justiției? Pentru că a vrut să oprească lupta anti corupție. Trebuie reimpulsionat, la asta lucrăm eu și ministrul Justiției, cu sprijinul Guvernului.

Cea mai recentă decizie a CCR: V-au respins sesizarea, Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare. Data ar putea fi amânată (martie 2021). E oportună amânarea alegerilor parlamentare?

Nu. Nu văd oportună amânarea alegerilor parlamentare. Este încercarea jalnică a unor politcieni să mai prindă câteva luni de diurnă. Ultimul termen rezonabil, din punct de vedere al mandatului, este 6 decembrie și sper foarte mult ca procedurile care sunt în curs să ducă la validarea acestei date. Sunt aproape convins că așa va fi. Niciun politician serios nu își imaginează că poate să stea până la Sfântul Așteaptă, mandatul se termină! Riscăm să intrăm într-o perioadă inadmisibilă.

Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. Parlamentul nu se dizolvă așa, dar nu mai pot hotărî parlamentarii legi organice, ci doar legi simple. Vă dați seama ce catastrofă ca, în plină iarnă, în plină pandemie, să fie plin Parlamentul de oameni care nu pot hotărî nimic? Va fi nevoie de legi, acțiune. Atunci, pentru a putea acționa, pentru a stăvili pandemia, pentru a veni cu legi bune care lămuresc situații concrete, e nevoie de un Parlament 100% funcțional, nu ca acum, cu o majoritate toxică și parlamentari care abia asteaptă să mai ia diurnă 3 luni peste mandat.

Cum vedeți decizia CCR prin care Parlamentul stabilește data alegerilor. Ce se va întâmpla dacă Parlamentul adoptă amânarea alegerilor?

Știți foarte bine că eu nu comentez decizii CCR. Până nu vedem motivarea deciziei, e dificil de evaluat ce se va întâmpla în continuare.

Mâine plecați la Bruxelles, la Consiliul European. A apărut raportul Comisiei Europene privind statul de drept. România susține condiționarea fondurilor europene de statul de drept?

Apreciez apariția acestui raport, e primul care analizează în toate statele membre ale Uniunii Europene. România susține de multă vreme că de așa ceva avem nevoie în loc de MCV, care discriminează într-un fel România și Bulgaria. E foarte bine că avem acest raport. E bine că în raport lucrurile sunt spuse așa cum le vedem noi. De exemplu, Legile Justiției - spune că în 2017-2019 evoluția a fost problematică.

România continuă să aplice reformele controversate din Justiție adoptate de PSD-ALDE, avertizează CE în raportul privind statul de drept

În aceeași măsură, se reiau alte chestiuni și lucrurile se vor reflecta în proiectele care vor fi prezentate în seara asta de ministrul Justiției. Vor intra într-o dezbatere (proiectele ”reparatorii” ale Legilor Justiției - n.red.) amplă, publică, altfel decât PSD, care le-a pus într-o cămăruță, a ieșit cu ele, le-a împins cu forța și era cât pe ce să ne strice democrația. Raportul e util pentru că ne putem da seama unde în UE e nevoie de mai multă acțiune, exemple de bune practici, cum se poate interveni pentru a face justiția mai puternică și independentă.

Suntem de acord și am fost explicit de acord cu condiționarea acordării de fonduri europene de respectarea statului de drept. Suntem hotărâți și eu, și Guvernul, și partidele democratice să facem în așa fel încât statul de drept să ajungă exemplu de urmat pentru alții. Deci, da, sunt de acord cu condiționarea fodnurilor europene de statul de drept. Se poate face prin analiză, studiu, vot în final. Iar inițiativele altor state membre de a înființa institute prefer să nu le comentez.

Nelu Tătaru a spus că toți călătorii vor fi testați când ajung pe aeroport. Ce știți despre acest proiect și urmează noi restricții pentru români?

În măsura în care avem tot mai multe persoane care vin/ pleacă în/din țară, statele au reînceput să introducă restricții și pentru intrarea în țară și este posibil să avem și noi nevoie de anumite proceduri. Sper să nu fie cazul să introducem noi restricții, dar sunt evaluate la intervale scurte de specialiști. Avem Comiteul Național care se ocupă de aceste lucruri. Ce pot să spun eu, pentru românii noștri care trăiesc în afara țării sau pleacă în delegații: să se informeze bine, să vadă procedurile, să fie repsonsabili, să se ferească de această boală cruntă și să respecte măsurile impuse de autorități.

Despre restricțiile la nivel local. Cum va fi posibilă organizarea alegerilor parlamentare dacă anumite localități vor fi în carantină?

Dacă avem grijă și nu ne infectăm, se pot organiza (alegerile parlamentare), cum am avut alegeri locale acum. Nu sunt alegeri obișnuite nici cele locale, nici cele parlamentare. Vor trebui respectate norme strice, se măsoară temperatura la intrare, se dezinfectează mâinile etc. Totuși, am reușit să organizăm alegeri locale, putem și parlamentare.

Carantină nu înseamnă că omul nu iese din casă, ci din localitate. Așa cum se duce să își ia pâine, se poate duce la secție și să voteze.

Respingerea de către CCR a sesizării privind alegerile parlamentare. Ce veți face când primiți motivarea Curții?

Ce fac eu de obicei când primesc o motivație de la CCR. O citesc cu mare atenție, alături de specialiști, analizăm situația, luăm o măsură și apoi o anunțăm public.

Vă mulțumesc!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇