Liderii coaliției s-au înțeles pe sectoare, nu și pe Primăria generală. Dîncu nu o recomandă pe Firea, ci vrea un candidat nici prea pesedist, nici prea liberal

Liderii coaliției s-au înțeles pe sectoare, nu și pe Primăria generală. Dîncu nu o recomandă pe Firea, ci vrea un candidat nici prea pesedist, nici prea liberal

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit joi după-amiază, la Palatul Victoria, într-o şedinţă în care au încercat să se pună de acord asupra candidaturilor pentru Primăria Capitalei şi primăriile de sectoare.

Din partea PSD, alături de premierul Marcel Ciolacu, la consultări au participat Paul Stănescu, Mihai Tudose, Alfred Simonis şi Lucian Romaşcanu.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a mers la sediul Guvernului însoţit de Lucian Bode, Dan Motreanu, Gheorghe Flutur, Rareş Bogdan şi Sebastian Burduja.

După aproape 5 ore, s-ar fi ajuns la un acord privind candidaturi comune PSD-PNL la Sectotul 1, Sectorul 2 şi Sectorul 5, în condiţiile în care celelalte sectoare au primari de la PSD şi PNL care vor câştiga fără emoţii la alegerile din 9 iunie, potrivit surselor News.ro. Mai exact, Robert Negoiță (Sectorul 3), Daniel Băluță (sectorul 4) și Ciprian Ciucu (Sectorul 6) vor fi susținuți de ambele partide.

ADVERTISING

În privinţa candidaturii pentru Primăria Capitalei, coaliţia încă discuta la ora 21:00 variantele de lucru, fie candidaturi separate, PSD şi PNL, fie o candidatură comună, în acest caz fiind posibilă intrarea în cursă a unui independent susţinut de ambele formaţiuni. Nicolae Ciucă a avansat deja numele lui Ionuţ Lupescu, iar dinspre PSD este vehiculat numele lui Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar.

Însă după mai puțin de o oră cele două tabere au decis să lase weekendul să fie sfetnic bun și au stabilit o nouă întâlnire pentru luni.

E sau nu Piedone refuzat de PSD?

Joi, înaintea şedinţei de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a declarat că liderii coaliţiei de guvernare vor decide cu privire la subiectul candidaturii comune la Primăria Capitalei.

Premierul a precizat că, în cazul în care liderii coaliţiei vor stabili ca PSD şi PNL să meargă cu candidaţi separaţi la alegerile locale pentru funcţia de primar general al Capitalei, atunci PSD o va susţine pe Gabriela Firea, iar PNL pe Sebastian Burduja.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Marcel Ciolacu a subliniat că, în cazul în care decizia va fi un candidat comun, atunci acesta va fi o altă persoană susţinută de PSD şi PNL.

Totodată, premierul a punctat că PSD nu îl susţine pe Cristian Popescu Piedone pentru funcţia de primar general şi, din discuţiile avute cu liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, nici PNL nu va susţine o astfel de candidatură. Puțin mai târziu, însă, prefectul Capitalei, membru PSD, deja făcea declarații de susținere a actualului edil de la Sectorul 5.

Candidatul perfect, nici prea pesedist, nici prea liberal

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, sociologul Vasile Dîncu, a confirmat că PSD şi PNL nu au decis asupra unui nume de candidat pentru funcţia de primar al Capitalei, el fiind de părere că „un candidat independent, care se află undeva între social-democraţi şi liberali, ar fi foarte bun”.

„Pentru proiectul nostru comun, un candidat comun ar fi un lucru foarte bun”, a spus Dîncu, arătând că acest personaj trebuie să fie unul „care să nu trezească resentimente ideologice”,.

ADVERTISING

„Un PNL-ist sută la sută sau un PSD-ist sută la sută au mai puţine şanse”, a mai spus Dîncu, la Digi24.

El a precizat însă că nu există un nume pe care coaliţia de guvernare să-l propună în acest sens pentru alegerile locale din acest an, adăugând: „Până la sfârşitul acestei săptămâni cu siguranţă, pentru că deja expiră termenele şi suntem obligaţi să facem asta”.

„Deocamdată nu avem un nume, deocamdată analizăm, facem proiecte, am terminat un rând de sondaje, mai avem nişte focus grupuri, încercăm, pentru că avem o dificultate şi o spun aici cu sinceritate în faţa telespectatorilor: cele două electorate nu comunică sau comunică foarte puţin. O treime din electorat ar putea să meargă de la un candidat la altul, în funcţie de cine este candidatul comun.

Un candidat independent, care se află undeva între social-democraţi şi liberali, ar fi foarte bun pentru asta, pentru că electoratul liberal comunică mai mult cu Nicuşor Dan decât cu un candidat din partea PSD-ului, cum ar fi Gabriela Firea de exemplu. Gabriela Firea este un candidat performant însă, în acelaşi timp, pentru că s-a luptat cu dreapta, cu PNL-ul, are din partea PNL-ului şi a USR-ului un anumit blocaj în aduna electorat în plus în cadrul unei candidaturi comune. Şi atunci, varianta ar fi: ori candidăm separat, fiecare din cele două partide, sau încercăm încă să găsim un candidat comun”, a explicat Vasile Dîncu.

El a spus că sociologii nu încurajează nici candidatura lui Sebastian Burduja şi nici pe cea a Gabrielei Firea, având în vedere modul în care se raportează electoratul la cei doi.

„Noi, sociologii, nu am încuraja acest lucru pentru că am văzut cum are loc transferul de electorat de la un candidat la altul şi ne dăm seama că cei doi candidaţi, Burduja şi Gabriela Firea, comunică mai degrabă cu alte tipuri de electorate dintre candidaturi, adică mai repede am avea legătură între Gabriela Firea şi electoratul unui independent, cum este Popescu Piedone, şi electoratul lui Burduja comunică mai mult cu electoratul lui Nicuşor Dan”, a arătat Vasile Dîncu. 

Întrebat dacă apariţia în cursa electorală a lui Cristian Popescu Piedone pune în dificultate candidatura Gabrielei Firea, sociologul a răspuns: „Într-o anumită măsură, putem presupune că aceste două candidaturi ar intra în competiţie, putem presupune, teoretic, deocamdată nu am avut destul timp să testăm candidatura lui Popescu Piedone”.

Vasile Dîncu a spus că nu se vor mai face noi sondaje de opinie pentru Bucureşti.

„Dacă vrem un candidat comun, care să se lupte cu actualele profile care există în acest moment în bătălia pentru Bucureşti, atunci va trebui să fie un proiect total diferit decât ceea ce avem în acest moment în piaţă, decât tot ce a fost până acuma şi nu ar fi exclus să reuşim să ajungem la concluzie în acest sens”, a susţinut sociologul, care este de părere că bucureştenii vor un primar care să fie „un model de gospodar” şi care să nu aibă „ambiţii politice”.

„Ceea nu puteam să obţinem noi, nu puteam să obţinem garanţia că cei testaţi de noi care fie au fost primari, fie sunt primari sau sunt personalităţi au o şansă să unească cele două electorate, să scoată electoratul din capsula ideologică şi să îi adune pe un proiect comun. Aceasta nu era garanţia pe care o aveam. Nu la scoruri ne-am gândit, pentru că scorurile sunt una, sunt scoruri din această perioadă preelectorală, se vor schimba multe pe măsură ce vor intra candidaţii şi partidele în funcţie”, a mai spus Dîncu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇