Şefa USR, Elena Lasconi, anunţă că moţiunea de cenzură este scrisă şi face un apel către toate forţele politice democratice să semneze documentul intitulat ”Democraţia – în pericol. Economia – distrusă. Românii – sărăciţi. Guvernarea Ciolacu trebuie să se încheie! Nu tot ei!”.
Lasconi are un mesaj special pentru Nicolae Ciucă şi colegii săi din PNL: ”Aveţi acum şansa de a arăta tuturor dacă sunteţi cu românii sau sunteţi cu Ciolacu. Şi atenţie: nu poţi fi şi cu românii, şi cu PSD în acelaşi timp.”
Toate "păcatele" PNL, puse pe lista neagră de USR
Lasconi afirmă că ”Guvernul Ciolacu a adus România într-un moment critic: atacul împotriva economiei - scumpiri, împrumuturi, deficit, atacul împotriva justiţiei, atacul împotriva democraţiei - fraudarea alegerilor şi eliminarea unui candidat din cursa electorală”.
”De acum înainte nu mai putem merge aşa. Foştii noştri parteneri de la PNL spun că rămân la guvernare ca să apere ţara de PSD şi că vor să se asigure că alegerile vor fi organizate corect.
Păi, măi, oameni buni, nu tot ministru PNL era şef la Interne la alegerile precedente, nu tot Greblă era la AEP pe 9 iunie? Ce va fi diferit cu aceiaşi oameni? Eraţi la masa Guvernului şi la alegerile locale şi europarlamentare şi nu aţi oprit toate mişmaşurile dovedite cu acte din secţiile de vot. De ce v-ar crede românii acum?”, arată Lasconi pe Facebook.
Ea menţionează că ”azilele groazei, tragedia de la Crevedia şi multe alte nenorociri s-au întâmplat cu PNL în Guvern”.
”Cum să vă credem că staţi stavilă împotriva abuzurilor PSD? Dragi foşti colegi de la PNL, alegerea e foarte simplă.
Pe de o parte, aveţi de ales între a continua această mascaradă alături de Marcel Ciolacu şi a rămâne lipiţi la conducta cu bani publici, pe de altă parte aveţi de ales să serviţi în mod real interesul naţiunii române. Astfel de momente ne definesc în primul rând ca oameni, şi abia după acea ca politicieni. Curaj, domnilor!”, este îndemnul Elenei Lasconi.
UDMR nu susţine
Moțiunea e un demers politicianist, spune liderul deputaților UDMR, Csoma Botond. Acesta dă de înțeles că Uniunea nu o va susține.
„E un demers politicianist acum, să faci moțiune de cenzură cu două luni înaintea alegerilor. Moțiunea de cenzură va fi pe 1 decembrie, atunci, cetățenii României își vor spune părerea, își vor exprima opiniile despre clasa politică.
„N-am discutat încă acest aspect (dacă vor susţine moţiunea - n.red.), nu știu, vom lua o decizie, dar nu cred, vă spun sincer, nu pot să iau eu singur această decizie, dar eu cred că nu vom susține această moțiune (...). Ei nu vor să demită Guvernul și știu că nu prea au șanse să demită Guvernul (...). E o tactică din partea lor, vor să pună în dificultate PNL-ul”, a spus Csoma Botond, la RFI România.
AUR are propria moţiune de cenzură și se folosește de cazul Șoșoacă
Pe de altă parte, AUR a făcut public miercuri textul propriei moţiuni de cenzură, intitulată ”Regimul iohannist – pesedist trebuie oprit!”, în care afirmă că ”am ajuns într-un punct critic”, democraţia este în pericol iminent, iar pe plan economic ne îndreptăm rapid către o nouă criză.
”Cu fiecare acţiune a acestui guvern de marionete, controlat din umbră de puterea de la Cotroceni şi de interese externe, asistăm la un spectacol sumbru în care democraţia şi statul de drept sunt dispreţuite şi lăsate la cheremul unui grup ce pare decis să orchestreze o veritabilă lovitură de stat.
Fie că ne referim la măsurile economico-sociale dezastruoase promovate de acest guvern, fie la modul arbitrar în care este condusă ţara, prin ordonanţe de urgenţă repetate, toate aceste acţiuni subminează grav democraţia, economia şi fragilizează statul de drept.
Am ajuns într-un punct critic. Democraţia este în pericol iminent, iar pe plan economic ne îndreptăm rapid către o nouă criză care, din păcate, va fi suportată tot de cetăţenii români”, afirmă AUR în moţiune.
În opinia AUR, toţi indicatorii majori privind sănătatea unei economii au tendinţe de evoluţie dramatice în ultimul an, reflectând înrăutăţirea mediului economic.
Totodată, formațiunea condusă de George Simion foloseşte ca argument împotriva Executivului inclusiv excluderea Dianei Şooacă din cursa pentru Cotroceni.
”Acum, cu alegerile prezidenţiale şi parlamentare care se apropie şi se vor desfăşura aproape simultan, structurile represive ale statului acţionează coordonat pentru a elimina orice formă de opoziţie reală. Decizia de a invalida, într-o şedinţă închisă, o candidatură la funcţia supremă, fără un motiv clar şi într-un mod discreţionar, este o încălcare flagrantă a principiilor statului de drept, indiferent de identitatea candidatului”, se arată în textul moţiunii.