Kovesi sesizează Comisia Europeană, dacă și deputații dezincriminează abuzul în serviciu sub 50.000 de euro

Kovesi sesizează Comisia Europeană, dacă și deputații dezincriminează abuzul în serviciu sub 50.000 de euro

Parchetul European (EPPO) va sesiza Comisia Europeană dacă amendamentul care dezincriminează abuzul în serviciu sub 50.000 de euro trece și de Camera Deputaților, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru SpotMedia.ro.

Procurorul-șef al Parchetului European subliniază că dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România.

”EPPO a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE. Prin urmare, este de datoria mea să reactionez dacă văd evoluții care merg în direcția opusă.

Ceea ce văd în aceste amendamente propuse este intenția de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție. Dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România.

ADVERTISING

Acesta este motivul pentru care vom urmări cu atenție următorii pași ai procedurii legislative și vom fi pregătiți să aducem această problemă în atenția Comisiei Europene, inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept”, a precizat Laura Codruța Kovesi.

Senatul a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul intră acum în dezbateri la Camera Deputaților.

Amintim că celebra Ordonanţă 13 din 2017, pentru care sute de mii de oameni au ieşit în stradă în epoca Dragnea, stabilea dezincriminarea abuzului în serviciu când prejudiciul produs e mai mic de 200.000 de lei, aşadar actuala coaliţie a mers chiar mai departe cu acest prag.

În plus, dacă această lege ar fi fost adoptată la vremea când a fost condamnat, Liviu Dragnea ar fi scăpat de închisoare, pentru că prejudiciul în dosarul referitor la angajările fictive de la Protecţia Copilului Teleorman este mult sub pragul de 250.000 de lei.

ADVERTISING

Cine cum a votat

Proiectul actual de lege pentru modificarea Codului Penal a fost inițiat de Guvern la sfârșitul anului 2022 şi a fost aprobat de Senat cu 79 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” și 11 abțineri.

Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat toţi „pentru”, în timp ce senatorii USR şi neafiliaţi (printre care Diana Şoşoacă) au votat „împotrivă”. AUR s-a abținut. Iată lista nominală de vot.

Ce prevede noua lege

Potrivit amendamentului admis în Comisia Juridică: „fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

ADVERTISING

Rareș Bogdan spune că PNL nu susține legea, Turcan promite că se schimbă la Cameră

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a afirmat că PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu și le cere deputaţilor ”să corecteze varianta votată” în Senat.

”Să fie limpede, PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. Să ne amintim că CCR, care a blocat de două ori tăierea pensiilor speciale, a stabilit introducerea unui prag, fără să spună cuantumul acestuia. Acest prag poate fi de 5 lei (1 euro), respectând astfel decizia CCR, care are caracter obligatoriu, dar fără să ne îndreptăm spre pragul de tristă amintire, dintr-o epocă ce trebuie condamnată!

Le cer colegilor din Camera Deputaţilor să corecteze varianta votată în această dimineaţă în camera superioară. De la Guvernul României, propunerea legislativă a plecat fără prag, ca să fie lucrurile foarte clare!”, a susţinut Rareş Bogdan, miercuri, într-o postare pe Facebook.

La rândul său, Raluca Turcan susține că pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greșeală care trebuie corectată la Camera Deputaților.

„Pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greșeală care trebuie corectată la Camera Deputaților. Există două decizii ale CCR care prevăd că este nevoie de un «prag valoric al pagubei» şi o «anumită intensitate a vătămării», dar SOLUȚIA este să fixăm un plafon modic”, a scris deputatul PNL Raluca Turcan pe Facebook.

REPER anunță proteste

Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER, acuză partidele din coaliţia de guvernare că au adoptat în Senat „fosta OUG 13” şi anunţă un protest în Piaţa Victoriei, în această seară.

„Dragnea, foştii tăi elevi te-au depăşit. Ce n-ai reuşit în 2017, au făcut acum moştenitorii tăi. PSD, PNL şi UDMR au trecut AZI în Senat fosta OUG 13. Abuzul în serviciu este dezincriminat dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 euro. Practic, dacă furi 49.999 euro, eşti ok, nu eşti cercetat penal.

Ca idee, atât costă un apartament cu două camere în provincie sau o garsonieră în Bucureşti. Diseară, colegii mei din REPER, dar şi oamenii care cred în valorile democraţiei, se strâng în Piaţa Victoriei să protesteze împotriva acestei mojicii. Ştiţi coregrafia din 2017, nu?", a scris europarlamentarul, pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇