Klaus Iohannis, în vizită la Masdar City. Ce este orașul verde al viitorului (Foto&Video)

Klaus Iohannis, în vizită la Masdar City. Ce este orașul verde al viitorului (Foto&Video)

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, a vizitat, duminică, Masdar City, un oraş situat lângă Abu Dhabi axat pe dezvoltare urbană sustenabilă.

În cadrul vizitei, lui Klaus Iohannis și miniștrilor prezenți în delegația oficială le-au fost prezentate soluţii de transport şi de arhitectură urbană sustenabilă, de răcire şi ventilaţie urbană, de generare a energiei la nivelul clădirilor, precum şi de utilizare optimă a luminii naturale în unităţile de cercetare şi învăţământ.

Klaus-Iohannis-Abu-Dhabi-macheta
Foto: Presidency.ro

Din delegația care efectuează vizita în Emiratele Arabe Unite fac parte soția președintelui, dar și ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Vizită la Masdar City (Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite)

Cu ocazia vizitei în Emiratele Arabe Unite, care are loc la invitația preşedintelui Emiratelor, şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, au fost semnate memorandumuri vizând energia, educaţia şi tranziţia verde şi cea digitală, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus-Iohannis-Abu-Dabi-ministri
Foto: Presidency.ro

În ce privește vizita la Masdar City, Administrația Prezidențială susține că „Tehnologiile şi soluţiile testate în Masdar City pot inspira proiecte din alte oraşe, inclusiv oraşe din România, care sunt din ce în ce mai interesate de sustenabilitate. La dezvoltarea acestor soluţii contribuie inclusiv cercetători români, afiliaţi institutelor de cercetare din Masdar City”.

Klaus-Iohannis-Abu-Dhabi
Foto: Presidency.ro

Cu această ocazie, spune sursa citată, președintele Klaus Iohannis a remarcat că o tranziţie verde de succes presupune investiţii în educaţie şi asigurarea de personal calificat, iar tinerii în special pot juca un rol important în tranziţia verde şi cea digitală.

ADVERTISING

Iar delegația română a manifestat interesul dezvoltării unor proiecte comune între companii româneşti şi companii din Emiratele Arabe Unite, inclusiv companii implicate în conceptul Masdar City. „Aceste proiecte vor accelera ritmul folosirii transportului de energie cu dioxid de carbon redus în România", arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, de sâmbătă până marţi, o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite.

În acest an, Emiratele Arabe Unite organizează COP28, conferinţa ONU pe tema schimbărilor climatice, care îşi propune să asigure o mai bună coordonare la nivel internaţional în ceea ce priveşte limitarea efectelor generate de această ameninţare globală.

ADVERTISING

Biden a fost uimit de Masdar City

Masdar City este, de fapt, un cartier sustenabil al metropolei Abu Dhabi care poartă numele companiei de energie regenerabilă deținută de Emiratele Arabe Unite. "Orașul viitorului" e situat la numai cinci minute distanță de aeroportul internațional Abu Dhabi și la 40 de minute de Dubai.

Joe Biden a vizitat Masdar City în 2016, când era vicepreședintele Statelor Unite, și s-a declarat foarte impresionat. "O adevărată amprentă verde pentru orașele verzi ale viitorului", a scris el pe Twitter.

Potrivit descrierii de pe site-ul proiectului, Masdar City este una dintre cele mai durabile comunități urbane din lume, cu emisii scăzute de carbon, o zonă fără afaceri, un cartier rezidențial cu restaurante, magazine și spații verzi publice.

ADVERTISING

Masdar City are câteva performanțe ecologice notabile:

  • Construirea sa a generat cu 30% mai puține emisii de carbon decât un oraș obinuit de aceste dimensiuni.
  • Clădirile sale folosesc cu 40% mai puțină energie și apă comparativ cu alte construcții similare.
  • Ferma solară cu o suprafață de 22 de hectare care alimentează orașul cu energie eletrică produce aproximativ 17.500 MWh pe an. Asta înseamnă evitarea generării a 15.000 de tone de CO2 pe an.
  • 90% din clădirile din Masdar City au fost ridicate cu ciment produs cu emisii reduse de carbon.
  • 90% din aluminiul folosit pe șantierele sale este reciclat.

MasdarCity este deschis publicului și turiștilor, rezidenților, studenților, profesorilor, antreprenorilor, oamenilor de afaceri și își încurajează locuitorii să trăiască, să muncească și să acționeze sustenabil, arată autorii proiectului.

Construcția acestui oraș cu zero emisii de carbon a început în 2006 și a fost proiectat pentru a găzdui 50.000 de locuitori și 40.000 de navetiști, dar nu a atras oameni interesați să locuiască aici, așa că a fost transformat într-un parc tehnologic pentru startup-uri.

Cu o suprafață de 600 de hectare, acest centru tehnologic găzduiește peste 590 de companii, iar peste 4.000 de angajați lucrează aici. Însă în ianuarie numeroasele cafenele și restaurante din Masdar City erau pustii, iar mobila dintr-un local încă avea lipite etichetele cu prețuri, se arată într-un reportaj publicat de euobserver.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇