Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la inaugurarea construcției Casei Francofoniei, ocazie cu care a subliniat încă o dată sprijinul pe care România îl acordă refugiaților ucraineni, cu accent pe studenții care sunt primiți acum să învețe în ţara noastră.
După ce a semnat actul fondator, președintele Iohannis și-a pus casca de constructor și l-a introdus în structura fundației Casei Francofoniei din România, conform anunțului oficial al organizatorilor evenimentului.
Pe rând, oficialii prezenţi (toţi cu casca galbenă pe cap) au pus mâna pe cancioc şi simbolic au contribuit la zidărie, aşa cum se poate vedea în imaginile de mai jos (de la minutul 17). Printre ei s-a numărat şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Evenimentul a avut loc la Universitatea Politehnica din București și poate fi urmărit aici sau aici:
„Este un eveniment memorabil”, a subliniat Klaus Iohannis, în debutul alocuțiunii citite în fața celor prezenți și transmise live pe Facebook.
Președintele a lăudat constructorul, care a lucrat așa de repede încât ”până ne-am organizat noi a ieșit cu construcția din pământ”.
”Valorile francofoniei ne sunt nouă, românilor, o prețioasă moștenire”, a mai spus Klaus Iohannis, în fața audienței, precizând că ”peste 4.000 de studenți care fac parte din țările AUF învață în campusul UPB”.
”Francofonia viitorului este direct legată de educația tinerilor (…) Din păcate, valorile noastre fundamentale sunt sub asediu (…) Ucraina, stat observator al AUF, este victima unei agresiuni condamnate de comunitatea internațională”, a mai afirmat, printre altele, Klaus Iohannis, subliniind că România ia ”foarte în serios” rolul nostru în a ”ușura situația pentru cei nedrept loviți, care fug din calea războiului”.
În context, președintele Iohannis s-a arătat ”convins că studenții ucraineni se vor încadra rapid în universitățile din România” și, în același timp, ”universitățile noastre vor demonstra că nimic nu este mai puternic decât voința solidarității”.
Textul integral al alocuțiunii poate fi citit AICI.
La eveniment au fost invitați ambasadori ai ţărilor francofone, reprezentaţi ai organizaţiilor francofone din ţară, reprezentanţi ai mediului academic, precum şi înalţi demnitari care sprijină iniţiativa Casei Francofoniei în România, informează Agerpres.
În septembrie anul trecut, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, anunţa că UPB va realiza "a doua Casă a Francofoniei din lume, în campusul său universitar".
De asemenea, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), a apreciat propunerea reprezentanţilor UPB de a construi Casa Francofoniei, demers care va sprijini mobilitatea studenţilor francofoni și a precizat că peste 1 milion de elevi români învață franceza la școală.