În estul Ucrainei, localnicii se tem de altceva mai mult decât de boală și război

În estul Ucrainei, localnicii se tem de altceva mai mult decât de boală și război

Estul Europei – cel puțin – privește cu îngrijorare la situația din Ucraina și la mișcările de trupe ale Rusiei. Însă nu pentru toată lumea din zonă Rusia este cea mai mare amenințare. Pentru cei din centrul zonei volatile, sărăcia este un pericol și mai mare.

Spre exemplu, orășelul Novotoșkivske, unde blocurile sunt în ruină, ca de altfel întreaga localitate.

Unul dintre localnici a spus, pentru Euronews, că războiul a avut un efect uriaș asupra situației din localitate, însă orașul ”a murit în primul rând când mina de cărbune din localitate a fost închisă”.

ADVERTISING

”Multe orașe din jur vor avea o soartă similară, dacă nu se face nimic pentru a opri închiderea minelor. Sunt îngrijorat ce se va întâmpla cu localnicii”, a mai spus bărbatul.

În perioada de glorie, orașul avea mii de locuitori, însă acum în așezarea din regiunea Donbas, la circa 50 de kilometri distanță de Luhansk, se mai află doar 300 de oameni, majoritatea bătrâni. Mulți dintre ei își duc traiul cu ajutorul legumelor pe care le cultivă în grădini, pentru a putea supraviețui, în timp ce magazinele din zonă sunt ținute în viață de personalul militar staționat în oraș.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Nu mă mai ascund când trag în noi. Totul este rău aici. Războiul este oribil, dar dacă ne închid mina de aici, va fi o catastrofă. Toți lucrează în mine. De unde vor obține banii pentru pâine și unt, dacă se închide?”, a spus și Elena, care locuiește într-un mic oraș din vecinătate.

Iar situația nu este una unică, ci multe orașe de-a lungul liniei de front din regiunea Donbas sunt construite în jurul unei singure mine sau unei singure fabrici. Muncitorii se plâng că nu și-au mai primit salariile de trei luni și că sunt nevoiți să își cumpere produsele pe datorie.

ADVERTISING

Kievul stă cu mâinile în sân

Ceea ce pare să distrugă viețile oamenilor mai mult decât războiul este deci închiderea minelor. Astfel, dacă inamicul trage în ei dintr-o parte, din cealaltă parte - Kievul -, oamenii simt că ai lor conducători trag în ei din punct de vedere economic.

Andrei Buzarov, un expert al grupului analitic KyivStratPro, spune că ajutorul pentru zonele din apropierea frontului vine din partea organizațiilor internaționale, în mare parte, în timp ce guvernul țării a făcut foarte puține pentru localnici.

”Localnicii dau vina pe Guvern pentru că nu face nimic, iar acest lucru este parțial adevărat. Rusia poate să folosească asta în propaganda sa pentru a spune că Ucrainei nu îi pasă de poporul său, iar situația de-a lungul frontului este una periculoasă. Ucraina nu are nicio strategie să ajute aceste zone”, mai spune Buzarov.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇