Ilie Bolojan: Coarda a fost întinsă la maximum. Nu fiți parteneri cu cineva, fiți cu oamenii parteneri și atunci veți fi respectați și veți avea rezultate! - Interviu video

Ilie Bolojan: Coarda a fost întinsă la maximum. Nu fiți parteneri cu cineva, fiți cu oamenii parteneri și atunci veți fi respectați și veți avea rezultate! - <span style="color:#990000;">Interviu video</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

A nu-ți mai bate joc de banii publici nu e o chestiune nici de stânga, nici de dreapta, e o chestiune de decență publică. A alinia oamenii politici de vârf cu cetățenii, să reduci numărul de parlamentari, să tai sinecurile nu au doctrină. Dacă acestea nu sunt prinse de viitoarea guvernare și iar negociem cine e ministru acolo sau acolo, dacă iar ne certăm pe portofolii, mai bine în Opoziție, afirmă președintele PNL Ilie Bolojan.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Ilie Bolojan a vorbit despre erorile PNL, relația cu Klaus Iohannis, revenirea lui Eduard Hellvig și diferența pe care vrea să o facă de la vârful PNL.

“Eu nu mă duc cu surogate în campanie, nu le spun oamenilor ce le place să audă. Asta am făcut de 20 de ani. Și în Oradea le-am spus oamenilor adevărul: asta se poate, asta nu se poate face. Unora le-a plăcut, unora nu le-a plăcut, dar au înțeles că îi respect și nu-mi bat joc de ei. Nu doresc să fiu penibil să mai anunț că pensiile speciale vor fi tăiate în 30 de zile și asta să devină glumă”.

Ilie Bolojan și-a avertizat colegii că nu are nevoie de “curte”:

“Nu trebuie să fiți prieteni cu președintele partidului, nu mai căutați să fiți, ca să folosesc un termen consacrat, în echipa câștigătoare, fiți în echipa câștigătoare cu cetățenii. Nu fiți parteneri cu cineva, fiți cu oamenii parteneri și atunci veți fi respectați și veți avea rezultate. Dar dacă n-ai rezultate și nu aduci contribuția, nu căuta să te faci prieteni cu mine, pentru că n-am nevoie de curte.”

Ilie Bolojan a vorbit și despre sesizările privind anularea alegerilor aflate pe masa CCR: “Guvernatorii sau directorii de mari companii, dacă vorbesc ceva despre vreo criză, trebuie să se gândească bine ce spun, cuvintele lor pot declanșa avalanșe. Așa este și aici, sigur, la un alt nivel”.

Presedintele PNL, Ilie Bolojan: România este într-o cumpănă

Votul din 24 noiembrie a fost, ați spus și dvs, unul de blam la adresa politicii tradiționale. Ce anume, concret, a fost blamat?

În primul rând, lipsa de acțiune a lumii politice în ceea ce privește problemele oamenilor. Oamenii au văzut că între agenda politică și preocupările lor este o diferență mare.

ADVERTISING

Au văzut că li s-au făcut promisiuni în fiecare ciclu electoral, în bună parte nerespectate. S-au așteptat că partidele teoretic profesioniste să pregătească oameni, dar ele au venit cu garnituri care n-au reușit să le preia încrederea.

Am avut mulți candidați care nu depășesc 25%. Candidații partidelor tradiționale sunt sub 20%. Asta spune mult despre gestionarea resurselor umane, despre meritocrație în interior, despre competență. Când nu ții cont de aceste chestiuni, nu-i de mirare că încrederea populației scade. Ostilitatea crește și votul împotrivă nu mai este dat în mod rațional.

Respectul față de cetățean, atitudinea în guvernare, sinecurile,  să nu ne ascundem, oamenii văd știri cu salarizarea unor persoane în companii care nu performează.

Oamenii trebuie să fie parte la calitatea serviciilor bune, la câștiguri. Dar ei văd servicii monopoliste, unde din creșteri de prețuri se rezolva tot felul de rente, de bonificații. Au văzut că între ceea ce li se cere oamenilor și atitudinea lumii politice este o diferență foarte mare.

Nu în ultimul rând, atacurile în campanie. Și atitudinea lumii politice, unii față de alții cred că a fost greșită, a generat lipsă de încredere. Nu pot să le ceri oamenilor să aibă încredere între ei și în oamenii politici, dacă noi suntem primii care generăm aceste chestiuni.

Eu evit atacurile la persoană. Îți dau cetățenii câte o lecție să stai la masă cu oameni cu care poate n-ai vrea să stai. Gândiți-vă ce a fost în 2020. În campanie, ai ostilizat electoratele masiv, după care aduni oamenii în aceeași masă. Când ai fost serios?

Cred că PNL a înțeles această lecție. A fost o aterizare forțată. Este o situație grea pentru PNL, ceea ce n-ar fi o problemă, că e treaba partidului dacă a decis bine sau prost, dar e o situație grea pentru România.

ADVERTISING

Electoratul supărat din motivele invocate de dvs vă aude vorbind, vă aude planurile, poate are încredere în dvs, dar când se uită la lista PNL pentru duminica îi vede exact pe cei vinovați de situația creată sau pe cei stabiliți de vinovați. De exemplu, eu, în Argeș, ar trebui să pun ștampila pe dna ministra Gorghiu.

Da, aveți dreptate. Listele de candidați, care nu mai pot fi schimbate, au fost decise înainte de această stare de fapt. Dar ce trebuie să conștientizăm?

De foarte multe ori nu alegi între bine și foarte bine, ci, uneori, răul cel mai mic, pentru că nu ai candidații pe care i-ai dori. Oamenii raționali aleg, prin comparație, o chestiune.

În al 2-lea rând, cetățeanul rațional înțelege că votul nu este doar pentru o persoană, ci pentru forța unui grup parlamentar de a pune în practică niște politici.

Eu cer votul rațional nu pentru ca o persoană sau alta să intre în Parlament, poate nu merită. Vorbim însă de capacitatea acestui partid de a fi un fel de ax al lumii politice, cel puțin pe jumătatea dreaptă, care susține zona familiilor tradiționale, susține valorile noastre, susține antreprenoriatul și, cel puțin cu mine la președinție, susține reforma lumii politice și a statului.

Le-am spus și colegilor, eu nu mă duc cu surogate în campanie, nu le spun oamenilor ce le place să audă. Asta am făcut de 20 de ani. Și în Oradea le-am spus oamenilor adevărul: asta se poate, asta nu se poate face. Unora le-a plăcut, unora nu le-a plăcut, dar au înțeles că îi respect și nu-mi bat joc de ei.

Nu doresc să fiu penibil să mai anunț că pensiile speciale vor fi tăiate în 30 de zile și asta să devină glumă.

ADVERTISING

Lucrurile de făcut nu sunt ușoare, nu mai poți să-ți angajezi prietenii, nu mai merge cu clientela. Sunt niște costuri care trebuie asumate, am convenit clar cu colegii în formulă restrânsă, iar joi avem un birou politic național și toate acestea se votează bucată cu bucată.

Dacă nu le vor respecta și nu le vor susține, eu nu voi mai fi președinte al PNL. Dar în această situație, colegii care au votat se vor compromite total și compromiterea va fi pe pe termen lung.

Nu am venit să ocup niște funcții, am venit să caut niște soluții. Și nu doar PNL este într-o situație problematică, ci și România este într-o cumpănă.

Ați anunțat un set de reforme, pe model Oradea, să reduceți posturi, sinecuri. PNL are și el oameni în aceste poziții. Nu vă e teamă că veți pierde voturi din această cauză?

Este posibil ca, dacă spui lucrurile corect și cinstit, chiar să pierzi voturi. Dar cea mai proastă situație este să supralicitezi, să promiți marea cu sarea, știind că nu există nici o posibilitate de a realiza aceste lucruri.

Toată lumea știe că avem un deficit foarte mare, creșterea economică a încetinit foarte mult pe contextul european care nu este favorabil, avem de făcut reforme din PNRR și am angajat cheltuieli suplimentare pentru anii următori. Și atunci le mai promitem românilor că vom mări, că vom face, că vom drege, că vom anula?

Cei care fac asta s-ar putea să mai câștige niște oameni care sunt supărați, care caută speranțe. Numai că acum situația este total diferită, votul de protest a ajuns la un nivel foarte mare și atunci e mai corect să le spui oamenilor aceste lucruri.

Vă dați seama ce frustrări sunt în sectorul public când într-o instituție sunt oamenii care duc greul lucrurilor, lucrează de dimineața până seara, în timp ce există niște birouri de protejați?

Dacă concursurile în aceste instituții pot fi trântite ușor și poți să ai și posturi suplimentare, că ai organigrama exagerată, ce mesaj va fi pentru tineri? Stai cu burta pe carte? Mesajul va fi: nu trebuie să știi ceva, mai bine caută pe cineva din instituție să-ți rezolvi ceva.

Când am făcut reducerile la Consiliul Județean, i-am chemat pe director, pe șefii de servicii și le-am spus: veți face reducerea, aveți mână liberă. Dacă nu vor ține prietenii, va trebui să lucreze pentru ei.

Oamenii din sectorul public care lucrează n-au de ce să se teamă, pentru că nu ei sunt problema, ci aceia care nu își fac treaba.

Iar miliardele de euro cheltuite inutil s-ar duce în investiții sau în sistemele mari care trebuie susținute în sănătate, în educație, ordine publică.

Tot ce spuneți dvs are greutate cu o condiție: să fiți în poziția să le puneți în practică, adică premierul României. Altfel, sunt doar declarații electorale de bune intenții de la vârful unui partid care va trimite în Parlament liste făcute de fosta conducere dinamitată de votul din 24 noiembrie.  Care sunt în mod real șansele ca după votul din 1 decembrie să se constituie o majoritate care să vă susțină ca premier?

Guvernarea României se decide duminica aceasta. Majoritatea de reformă are nevoie de susținere stabilă, nu de guverne minoritare care sunt dărâmate la primele probleme, care vor apărea, pentru că e clar că într-o primă etapă nu va fi foarte simplu.

Inevitabil vă fi o coaliție, la cum este votul de pulverizat, gândiți-vă că va trebui să lucreze nu două partide, ci trei, poate patru. Or, noi ce nivel de încredere avem în lumea politică, la cât ne-am bălăcărit?

Cu toate păcatele lui, PNL e un partid responsabil. Niciunul nu suntem perfecți, nici cei care sunt pe listele PNL, nici alți oameni. Dar e foarte clar că noi ne-am învățat o lecție în acești ani.

Dacă acționăm pentru România, eu cred că asta este calea corectă și de aia, de exemplu, am susținut-o direct pe dna Lasconi, fără niciun fel de negocieri.  Asta e numai o chestiune de partide, de negocieri.

România este într-o cumpănă, poate nu ne place cine a ajuns în turul doi, poate am vrea să fie altfel, dar problema este de direcție, iar cea corectă pentru țara noastră este proeuropeană și proNATO.

N-are importanță cine este propus premier, important să fie un om competent, care știe sistemele și care vrea să facă. Nu Bolojan trebuie să fie. Trebuie să fie o echipă puternică, de oameni competenți. Nu un om face lucrurile, ci echipele puternice fac aceste lucruri.

Guvernele nu pot schimba o țară, el o poate îngropa, e adevărat. Dar guvernele creează condiții pentru ca oamenii să schimbe țara.  Și în afară de a reduce cheltuieli, trebuie să lucrăm și la mentalități, la stabilirea de reguli bune pentru ca să avem o țară de încredere.

Este un semn puțin derutant că a fost anulată întâlnirea dvs cu dna Lasconi în urma căreia așteptarea era să ieșiți de mână și să spuneți: iată tandemul președinte - premier.

 Nu a fost anulată. Am vorbit cu dna Lasconi și a rămas că ne vom întâlni în aceste zile.

Înainte de parlamentare?

Cred, înainte de alegerile parlamentare, dar sunt zile foarte aglomerate, trebuie să facem campaniile, să comunicăm cu oamenii, să discutăm, să ne organizăm.

Ați fi dispus să conduceți un guvern de uniune națională PNL-USR-UDMR-PSD?

La Primăria Oradea, într-un mandat am fost în coaliție cu UDMR, într-un alt mandat a fost în coaliție cu PSD, pentru că așa au decis cetățenii.

Dar nu mi-am uitat niciodată obiectivele pentru oraș care trebuiau rezolvate.

Eu cred că dacă PNL a făcut o eroare majoră, să spunem, în acești ani, nu este neapărat că a intrat în coaliție cu PSD, deși după campania din 2020 trebuia o anumită consecvență, ci faptul că valorile lui, reformele, vocația de partid de bună guvernare nu s-au văzut în actul de guvernare.

Una este să administrez țara mai bine sau mai prost, și alta este să faci reformele necesare pentru țară, să ataci problemele, iar noi nu am atacat problemele.

A ratat această fereastră de oportunitate toată coaliția, când avea două treimi. Eu cred că în guvernarea viitoare, dacă PNL va fi în măsură să intre într-o majoritate, indiferent de care va fi ea, pe care o vor da electorii, trebuie să susțină aceste lucruri care nici nu sunt doctrinare.

A nu-ți mai bate joc de banii publici nu e o chestiune nici de stânga, nici de dreapta, nici social-democrată, nici progresistă, e o chestiune de decență publică. A alinia oamenii politici de vârf cu cetățenii, să reduci numărul de parlamentari, să tai sinecurile, nu au doctrină.

Dacă acestea nu sunt prinse și iar negociem, cine e ministru acolo sau acolo, dacă iar ne certăm pe portofolii, mai bine în opoziție.

Pot să susțin un guvern minoritar, să-l condiționez într-o anumită chestiune, dar nu ne mai batem joc de oameni, de angajamentele din campanie. Coarda a fost întinsă la maxim și trebuie să înțelegem aceste lucruri.

Dacă românii vor vedea că Guvernul care vine va face ceea ce este necesar și corect, o să vedeți schimbările de mentalitate

Cât de mult rău a făcut PNL-ului Klaus Iohannis?

N-am participat la discuții, dar deciziile PNL din ultimii ani au fost luate într-o formă sau alta, pe baza, poate, a unor discuții, pe baza a ceea ce s-a anticipat că s-ar dori.

Un an am fost secretar general al Guvernului și acolo ești înconjurat de un anumit tip de oameni care caută să-ți anticipeze dorințele, trebuie doar să simtă că ți-ar place ceva într-o formă sau alta. Una este considerația și alta este servilismul.

N-am personal niciun reproș pentru nimeni, dar este evident că rezultatele PNL de astăzi nu pot fi disociate (de Klaus Iohannis- n.red.) și n-are cum să se întâmple treaba asta.

Probabil că au fost preferați oameni care, în general, ascultă mai mult, dar acești ani au arătat că nu întotdeauna cei mai buni ascultători sunt și cei mai buni manageri.

Dacă în acești ani am reușit în Bihor să obținem niște rezultate atât administrative, dar și politice este pentru că echipele PNL și echipele administrative de acolo sunt formate din oameni diferiți, oameni care nu o dată m-au contrat. Dacă aveau dreptate, trebuia să fac ceea ce spuneau.

Echipelor mele le-am dat putere de decizie, nu trebuia să le validez eu decât chestiunile strategice. Uneori, chiar dacă greșeau, le-am ținut spatele, ca să nu le știrbesc autoritatea. Doar în felul acesta oamenii își asumă răspunderi, pentru că schimbările nu le poate genera o persoană.

De ce susținem noi descentralizare? Nu e un panaceu care rezolvă toate problemele. Dar oricât ar fi cineva de bine intenționat este imposibil să vină cu o reglementare ca o cămașă în care să încapă toate taliile, ori e prea strâmtă, ori este prea largă.

O problemă este în Botoșani, alta la Constanța și atunci programele centrale le rezolvi la național, dar detaliile le lași la local, le dai libertate și responsabilitate.

Considerați că instituțiile statului și-au făcut datoria în privința turului întâi al alegerilor prezidențiale?

Eu cred că putem să facem două afirmații corecte. Orice candidat care își face filmări, editează și își promovează materiale trebuie să aibă nevoie de un buget de campanie.

În momentul în care ai o explozie de mesaje țintite, deci care ajung diferențiate la oameni diferiți, înseamnă că ai nevoie, cu siguranță, nu doar de bani, ci și de o structură specializată.

Cum s-au făcut aceste chestiuni, în ce fel s-au făcut? S-au făcut legal?

Astăzi războaiele nu sunt doar cu arma, astăzi războaiele sunt de tip informativ, pentru a crea destabilizare, pentru a potența frustrări. Și asta am văzut-o în toate campaniile electorale din acești ani din Europa, nu mai vorbesc de SUA.

Dacă sunt astfel de elemente și n-au fost văzute, atunci e clar că nu este în regulă.

Ajută PNL sau nu, din punctul dumneavoastră de vedere, intrarea oficială a dlui Hellvig, cel care, am aflat dintr-un recent documentar Recorder, patrona ca șef SRI constituirea coaliției PSD-PNL?

Cred că ușile partidelor trebuie deschise pentru oamenii care au o anumită experiență. În ce măsură experiența dânsului și ca fost secretar general al PNL va fi valorificată de partid în anii următori rămâne de văzut și vom discuta la momentul potrivit.

Dacă vrei să ai performanță într-o echipă, trebuie să-i respecți pe oameni și performanțele lor. Le-am spus președinților de filiale să nu mai stea în zona sediului, să meargă în campanie.

Nu trebuie să fiți prieteni cu președintele partidului, nu mai căutați să fiți, ca să folosesc un termen consacrat, în echipa câștigătoare, fiți în echipa câștigătoare cu cetățenii. Nu fiți parteneri cu cineva, fiți cu oamenii parteneri și atunci veți fi respectați și veți avea rezultate.

Nu pornesc de la nicio premisă negativă, că un om a venit din fostul PD, că altul a venit din fostul PNL. Fiecare avem o istorie în spate, dar eu nu pot să să judec un om ce a făcut nu știu, acum 7 ani, acum 10 ani.

Cu cât ești de mai mulți ani în politică, cu atâta liniile de atac asupra ta sunt mai mari. Dar pentru mine meritocrația, performanța, rezultatele și respectul pentru această chestiune sunt vitale.

Le-am spus deschis. Mă puteți critica, mă puteți chiar și înjura, nu e o problemă. Faceți-vă treaba și veți fi respectați. Dar dacă n-ai rezultate și nu aduci contribuția, nu căuta să te faci prieten cu mine, pentru că n-am nevoie de curte.

CCR urmează să judece două cereri de anulare a alegerilor, iar după episodul Șoșoacă ne putem aștepta la orice. Cum considerați dvs că ar trebui să se termine?

Eu nu am date despre elementele care stau la baza acestor contestații. Dacă sunt elemente care arată foarte clar că procesul electoral a fost grav afectat, dar chestiuni fără echivoc, probe clare, atunci instituțiile abilitate în cazul ăsta, CCR, pot să ia niște decizii.

Neavând date care să stea la baza acestei chestiuni nu mă pot pronunța.

Dar orice decizie trebuie foarte bine cumpănită. Orice decizie în plan politic care are un anumit impact sau se prezumă că va avea un impact are efecte asupra burselor, asupra creditelor, asupra dobânzilor, asupra costurilor vieții. Toate chestiile astea se duc în buzunarul cetățeanului, asupra echilibrelor mari.

Guvernatorii sau directorii de mari companii, dacă vorbesc ceva despre vreo criză, trebuie să se gândească bine ce spun, cuvintele lor pot declanșa avalanșe. Așa este și aici, sigur, la un alt nivel.

Transcriptul interviului a fost realizat cu aplicația Vatis Tech


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇