„Călin Georgescu nu e bun pentru democrație, dar s-a săturat lumea. Eu am votat odată și PNL și PSD și USR și nu s-a făcut nimic. Știu că se zvonește că are legături cu Rusia, și un proverb românesc spune că de obicei e adevărat ce se aude, dar mai rău de ce avem acum, ce se poate întâmpla? Cred că nimic”, spune o femeie în vârstă de 50 de ani, care traversează un parc din București, uitându-se în telefon.
O să-l voteze și în turul doi.
- Femeia nu știe cine e Călin Georgescu, care sunt pozițiile lui ideologice, dar i-au apărut și ei zilele trecute mai multe clipuri cu el pe Tiktok și Facebook, care au convins-o că el „își iubește cu adevărat țara pentru că vorbește frumos de ea”.
- La fel ca ea, foarte mulți români și-au exprimat votul la primul tur al alegerilor prezidențiale ca o formă de protest la adresa actualei guvernări PSD-PNL, și au făcut din candidatul suveranist Călin Georgescu, extremist și simpatizant al Mișcării Legionare, prima opțiune de vot, cu un procent de 23%, respectiv peste 2 milioane de voturi câștigate.
PressOne a stat de vorbă cu susținători ai lui Călin Georgescu, opozanți și oameni încă indecisi despre rezultatul de până acum al alegerilor prezidențiale.
La o plimbare prin zonele Obor, Piața Victoriei și Piața Unirii din București, aud grupuri de oameni care comentează rezultatele alegerilor prezidențiale în aglomerația zilnică, în metrou, pe stradă sau la telefon. Cei mai vocali sunt mulțumiți de votul „anti-sistem” care, cred ei, arată curaj. Iar ceilalți sunt total descurajați.
În orele și zilele de după aflarea rezultatelor, Călin Georgescu a fost în trending, de parcă toată România făcea o lecție și își lua notițe în comun. Acest lucru a devenit apoi evident pe stradă, unde toată lumea vorbea despre asta.
M-am simțit, pentru o clipă, ca martoră la Marea Mahmureală, după o campanie electorală în Balcani.
Un grup de studenți, opriți la o trecere de pietoni, critică în spatele meu neasumarea oamenilor de a spune hotărât că au votat cu AUR sau cu Călin Georgescu.
Cei patru cred că ăsta e motivul pentru care exit-poll-urile au dat-o inițial pe Elena Lasconi a doua favorită după Marcel Ciolacu, că oamenii nu și-au asumat când au fost întrebați.
De altfel, „cum să votez ca bărbat o femeie să ne conducă?”, zice unul dintre ei nonșalant. „E vai de capul ei, nu se compară cu Simion sau cu Georgescu”, vine imediat completarea.
Citeşte informaţiile integral in articolul publicat de PressOne