Harta alegerilor parlamentare: Vezi candidații din județul tău

Harta alegerilor parlamentare: Vezi candidații din județul tău

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie, autoritățile insistând că actualul context epidemiologic nu este un motiv pentru amânarea lor.

Deja în partide luptele au fost date, listele au fost finalizate și știm la acest moment cu ce candidați ne vom întâlni pe buletinele de vot.

Expert Forum a făcut o analiză a candidaților și pune la dispoziție și o hartă unde fiecare dintre noi putem vedea care e lista de candidați pentru fiecare partid, în județul în care locuim, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat.

AICI puteți accesa harta alegerilor parlamentare

PMP are cei mai mulți candidați. Bătălia cea mai aprigă se dă în Brăila

În ce privește analiza candidaților, avem cu 660 mai mulți acum decât în urmă cu 4 ani. Mai exact, dacă în 2016 au fost înscriși 6.476 de candidați, acum sunt 7.136.

ADVERTISING

Cei mai mulți candidați provin de la PMP (641), apoi PNL (640), Pro România (639) și PSD (631). Alianța USR-PLUS, singura alianță la aceste alegeri, a înregistrat 616 candidați.

Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), unul dintre partidele relativ noi pe scena politică românească, a înregistrat 621 de candidați. Cu un candidat mai puțin a înregistrat și Partidul Ecologist Român, cel din partea căruia candidează numeroși foști social-democrați, cum ar fi Șerban Nicolae, Cătălin Rădulescu ”Mitralieră” sau Liviu Pleșoianu.

ADVERTISING

S-au înregistrat pe liste și 42 de candidați independenți.

Cea mai mare competiție este în județul Brăila la Camera Deputaților, cu 19,8 candidați pe loc, iar cea mai mică la Buzău, cu 9 pe loc. Și la Senat, lupta cea mai intensă se poartă în Brăila, cu 27,5 candidați pe un loc, cea mai slabă înregistrându-se în Prahova, 11,8 pe loc.

ADVERTISING

O treime dintre candidați sunt femei, dar nu toate pe locuri eligibile

EFOR atrage atenția că participarea femeilor este redusă, chiar dacă cu o idee mai mare decât la alegerile locale din septembrie.

La locale, femeile au reprezentat 22,9%, iar pentru alegerile din decembrie reprezintă 29,5% din candidaţi.

Însă nu toate ocupă locuri eligibile pe liste, astfel că specialiștii recomandă îmbunătățiri la acest capitol.

Cel mai mare procent de femei raportat la toți candidații partidului se regăsește la PER (36,13%), România Mare (34,42%) și PPUSL (32,46%). AUR, UMDR, Plus și Partidul Verde au cam o treime femei candidați și PMP (26,37%).

PSD, PNL, Pro România și USR au fiecare aproximativ un sfert din candidații de pe listă femei.

Comparativ cu 2016, diferențe mai semnificative se văd în unele circumscripții. În Hunedoara, procentul de femei pe liste a crescut cu 11,35%, în Mehedinți cu 9,9%, iar în Prahova și Alba cu aproximativ 8%. La cealaltă extremă se află Satu Mare, unde procentul a scăzut cu 8,17%, Bistrița Năsăud cu 7,97% Giurgiu cu 7,24%, respectiv Gorj, unde procentul a scăzut cu 5,31%.

Raportat la numărul total al acestora, femeile candidați sunt relativ proporțional reprezentate pe locuri eligibile. Cu toate acestea, cea mai mare discrepanță se observă la poziția 1 pe listă, unde sunt reprezentați predominant bărbați.

Citește toate știrile despre alegerile parlamentare din 6 decembrie, 2020


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇