Mircea Geoană şi-a depus oficial candidatura la preşedinţie şi a făcut câteva declaraţii şi acuzaţii referitoare la ancheta jurnalistică privind legăturile unui coordonator al campaniei sale, fostul primar de sector Rareş Mănescu, cu un om de afaceri rus, propagandist al Moscovei.
Pe scurt: Mănescu e partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puţin 10 ori după anexarea ilegală din 2014. Jurnaliştii reţelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte şi Context.ro, au relatat că Rareş Mănescu a înfiinţat o firmă alături de omul de afaceri rus Aleksei Kozlov, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificaţii care duc chiar şi la un mercenar care a luptat în Donbas de partea ruşilor. Kozlov are şi o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia, susţin jurnaliştii. Toată ancheta AICI
Iată comentariile lui Geoană de azi, culese din relatarea News.ro:
- aşa-zisă anchetă jurnalistică internaţională sub oblăduirea şi finanţarea oligarhului Hodorkovski şi declanşată de un aşa-zis jurnalist de investigaţii, Attila Biro, acuzat în presa din Bulgaria şi din alte ţări europene că ar face parte din operaţiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei.
- Acest tip de kompromat generat şi condus de la Moscova este o operaţiune de dezinformare, care face parte din arsenalul de război hibrid pe care Federaţia Rusă îl declanşează împotriva democraţiilor occidentale.
- Am avut astăzi un contact cu Fundaţia Alex Navalnîi, explicându-le situaţia, pentru că aţi observat că presa internaţională vuieşte de faptul că domnul Hodorkovski este acuzat de cei din Fundaţia Navalnîi că, de fapt, acoliţi de-ai dânsului intimidează şi încearcă să elimine opozanţi din Rusia.
- Este manualul de operare al FSB.
- Pentru mine acest subiect reprezintă o linie roşie, cu privire la modul în care aici, în România, ştim să discernem între compromitere, defăimare şi operaţiuni de linşaj mediatic externe şi interne şi ceea ce înseamnă un joc democratic şi o campanie electorală. Este o linie roşie faţă de interferenţa nepermisă a unei puteri străine în democraţia ţării mele
- Am făcut un apel oficial către instituţiile statului român specializate şi către structurile aliate care se ocupă de aceste subiecte pentru a investiga, până la ultimul detaliu, această operaţiune de compromitere a unui fost oficial al NATO şi a unui candidat şi a unui potenţial preşedinte al României
- Nu am să mă las şi după ce vom câştiga această campanie să nu vă prezint public toate dedesubturile acestei operaţiuni, că la un moment dat trebuie să demascăm modul în care funcţionează şi Rusia, şi acoliţii lor din România.
- Există o campanie împotriva mea de linşaj mediatic, programatic, pe bani publici, finanţată de partidele din această ţară
- Am să vă prezint public tot ce înseamnă mecanismul de finanţare din partea partidelor a unei campanii de defăimare premeditate, făcute de obicei şi întâmplător, la televiziuni care sunt sub oblăduirea unor oligarhi români aflaţi în exil la Belgrad sub protecţie rusească sau de domnul Şor, la Chişinău
- Cu privire la domnul Rareş Mănescu şi la aşa-zisa relaţie a domniei sale cu aşa-zisa campanie: i-am cunoscut pe doamna Ramona Mănescu şi domnul Rareş Mănescu, social, la Bruxelles. Vă reamintesc că doamna Mănescu este fost ministru de Externe al României şi fost europarlamentar, în această calitate am avut un contact, aşa cum am avut contacte cu zeci de europarlamentari şi tot ce înseamnă reprezentanţi ai României la UE şi la NATO.
- Domnul Mănescu a avut, într-adevăr, o relaţie episodică cu Mişcarea România Renaşte pe care a fost solicitat să o părăsească, după o anumită perioadă, în timp ce eu eram la NATO şi sub nicio formă în timpul unei aşa-zise campanii organizate la Bucureşti.
- Relaţia domnului Mănescu cu aşa-zişi oameni de afaceri, reali sau imaginari, este problema dânsului şi dacă există vreun lucru necurat în relaţia domniei sale cu cineva din Rusia este obligaţia statului român şi voi veghea să fim siguri că, dacă există ceva necurat, voi fi primul care voi acţiona în această direcţie.
- Un om cu statura mea, cu CV-ul meu, cu competenţa mea, cu relaţiile mele internaţionale evident că deranjează Moscova.
- Cum ai vrea să ai, într-o ţară atât de importantă ca România, un preşedinte care să fi fost şef la NATO? Aceasta este motivaţia principală a Kremlinului.
- Există şi o motivaţie internă, pentru că primul candidat independent cu şanse de a câştiga preşedinţia României, eu şi echipa noastră, deranjăm interesele acestor partide. Au bani, au influenţă, cumpără presă, intoxică opinia publică şi vă spun astăzi că sunt mai hotărât şi mai îndârjit decât oricând să câştigăm aceste alegeri, pentru că nu va fi victoria lui Mircea Geoană şi a echipei mele, va fi victoria democraţiei româneşti