Planul REPowerEU, din care România va primi 1,4 miliarde de euro, adoptat de Parlamentul European, cu portiţa PSD prin care se poate umbla la PNRR

Planul REPowerEU, din care România va primi 1,4 miliarde de euro, adoptat de Parlamentul European, cu portiţa PSD prin care se poate umbla la PNRR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Parlamentul European a adoptat, joi, în plen poziţia sa privind REPowerEU, un program care ar urma să reducă dependenţa de combustibilii din Rusia şi să accelereze producerea de energie curată, dar şi să contribuie la diversificarea surselor de energie.

Un amendament depus de europarlamentarii PSD Dan Nica și Victor Negrescu la programul REPowerEU, prin care se asigură finanțare pentru eficientizarea energetică a gospodăriilor și IMM-urilor, a fost adoptat şi el, fiind inclus în textul poziției PE privind Planul REPowerEU.

REPER acuzase anterior că astfel se ţin reformele în loc, dar, după vot, eurodeputatul Dragoș Pîslaru a afirmat că acum poziția majorității este cea care contează.

image-12

Ce spune amendamentul în cauză este că, dacă în PNRR-uri există măsuri care sunt afectate în general de contextul războiului din Ucraina și consecințelor acestuia în general, atunci ele vor putea fi renegociate.

WhatsApp-Image-2022-11-07-at-18.25.59

Acest amendament fusese denunțat de eurodeputații de la REPER ca fiind o formă mascată de a nu respecta planul de reforme asumat prin PNRR.

Ce este REPowerEU

În acest dosar raportori sunt eurodeputaţii Siegfried Mureşan (grupul PPE), Eider Gardiazabal Rubial (grupul S&D) şi Dragoş Pîslaru (grupul Renew).

ADVERTISING

Din acest pachet de finanțare REPowerEU, 1,39 de miliarde de euro sunt alocate României și se vor adăuga celor aproape 30 de miliarde de euro de care țara noastră beneficiază prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență, a explicat eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan.

PE a convenit asupra includerii măsurilor REPowerEU în planurile naționale de redresare pentru a sprijini independența față de combustibilii fosili ruși și a accelera tranziția verde.

Potrivit textului adoptat în plen joi cu 471 voturi pentru, 90 împotrivă și 53 abțineri, țările UE care prezintă un plan modificat de redresare și reziliență după intrarea în vigoare a prezentei propuneri vor trebui să includă măsuri de economisire a energiei, de producere a energiei curate și de diversificare a aprovizionării cu energie, potrivit prevederilor planului RePowerEU.

Eurodeputatul PNL/PPE Siegfried Mureșan a anunțat că: „Intrăm în linie dreaptă pentru intrarea în vigoare a planului european de depășire a crizei energetice.

Planul REPowerEU este un nou pilon ce va fi adăugat planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor membre și va fi dedicat investițiilor în domeniul energetic.

ADVERTISING

România va primi din acest nou fond 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă.

Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență”.

Finanțarea se va face şi retroactiv

Potrivit lui Mureşan, Parlamentul European cere, în poziția adoptată, ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană și Consiliul UE a noilor piloni RepowerEU din planurile de redresare.

De asemenea, poziția Parlamentului prevede finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

Poziția Parlamentului European cuprinde și prevederea ca, după intrarea în vigoare a acestui regulament european la începutul anului următor, statele membre care încă nu au accesat toată componenta de credite din planurile lor naționale de redresare și reziliență să aibă doar 30 de zile la dispoziție pentru a notifica Comisia Europeană cu privire la intenția lor de a accesa aceste fonduri.

ADVERTISING

În cazul în care nu intenționează să acceseze aceste fonduri, statele în cauză vor pierde prioritatea în accesarea fondurilor din componenta de credite.

„Pentru România aceasta este o veste foarte importantă, deoarece țara noastră deja și-a anunțat intenția de a accesa toate creditele și, dacă vor rămâne bani nealocați din creditele celorlalte state, vom putea accesa astfel credite suplimentare în condiții foarte bune pentru investiții în domeniul energetic”, a adăugat deputatul european Siegfried Mureșan, după votul din plenul Parlamentului European.

Ultimul pas pentru adoptarea Planului REPowerEU îl constituie negocierile finale între Parlament și Consiliu.

CONTEXT

Înainte de vot, europarlamentarii REPER ceruseră să se revină la textul inițial al Comisiei Europene.

"REPowerEU nu trebuia să fie un pretext de a aduce atingere reformelor din PNRR, DAR un amendament introdus de Dan Nica și Victor Negrescu în comisiile ECON & BUDG a dus la ștergerea efectivă din textul REPowerEU votat în comisii a propoziției care spune că noile evoluții legate de criza energetică nu pot constitui circumstanțe prin care reformele prinse în PNRR să fie modificate", explică Dragoș Pîslaru, într-o postare pe Facebook.

De mai bine de două săptămâni atrag atenția că PSD și PNL au făcut o înțelegere în spatele ușilor din Parlamentul...

Publicată de Dragoș Pîslaru pe Miercuri, 9 noiembrie 2022

Ce solicită REPER este ca reformele asumate în PNRR să nu poată fi modificate decât dacă sunt legate direct de REPowerEU, care practic este un program adițional PNRR.

Dacă guvernul şi europarlamentarii României, care sunt şi raportori la REPowerEU, susțin reformele şi progresul României şi al Uniunii Europene, aşa trebuie să voteze mâine, la considerentul 22. Restul sunt vorbe.

Publicată de Ramona Strugariu pe Miercuri, 9 noiembrie 2022

Astfel, la o întâlnire cu jurnaliștii români aflați la Bruxelles, eurodeputații Dragoș Pîslaru (REPER/Renew Europe) și Siegfried Mureșan (PNL/PPE), care sunt co-raportori ai PE pentru REPowerEU, s-au aflat pe poziții antagonice în ceea ce privește interpretarea amendamentului Nica/Negrescu.

Dacă Pîslaru privește cu suspiciune inițiativa celor doi eurodeputați PSD și spune că războiul și contextul cauzat de acesta nu poate fi folosit ca justificare, pentru o modificare din mers în PNRR, fără să existe o limitare clară a reformelor care pot fi renegociate, Mureșan susține că acest amendament nu compromite reformele PNRR și că, oricum, nu e vorba despre o eventuală slăbire a mersului și calendarului de reformă.

❗️ Intrăm în linie dreaptă pentru aprobarea Planului european de depășire a crizei energetice Am avut astăzi o...

Publicată de Siegfried Muresan pe Luni, 7 noiembrie 2022

Miercuri, înainte de votul din Parlamentul European de joi, Expert Forum a avertizat, într-o scrisoare deschisă, că România riscă să arate că e un stat problemă în UE, pentru că propune un artificiu prin care banii din PNRR să nu fie investiți în reformele asumate, ci să fie practic deturnați pentru alte scopuri.

Miza cea mare e că ”măsuri” înseamnă nu doar investiții, ci și reforme. Iar reformele nu sunt doar cele propuse în RepowerEU, cum au susținut public unii europarlamentari români, ci reformele din tot restul PNRR, dacă se poate găsi un pretext cât de cât legat de criza din Ucraina sau contradicția cu RepowerEU. Chiar dacă propunerea de renegociere a unei reforme ar putea fi respinsă de Comisie, vor exista presiuni nesfârșite pe Comisie și, implicit, întârzieri majore de reforme și investiții pe aproape orice plan național de redresare și reziliență.

"Fără limitări clare privind redeschiderea discuției privind reformele, se deschide o cutie a Pandorei care poate afecta implementarea planurilor naționale de reformă și reziliență – inclusiv celelalte reforme din planuri și inclusiv absorbția banilor.

Cerem europarlamentarilor din toate grupurile politice să respingă textul actual și să se asigure că textul final specifică limite clare pentru posibilitatea de renegociere a reformelor, așa cum prevede Comisia Europeană în textul său inițial, astfel încât anti-reformiștii de la noi sau de oriunde din UE să nu aibă șansa să își încalce promisiunile și să deraieze folosirea finanțării pentru redresare și reziliență", se arată în scrisoarea Expert Forum.

Dacă ne uităm la REPowerEU, planul prin care UE își propună să devină independentă energetic, vedem că sumele puse la dispoziție de către UE se vor duce în 3 mari direcții, explica Tana Foarfă, director Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, într-un interviu acordat spotmedia.ro.

  • diversificarea resurselor energetice, acest lucru presupune investiții atât în gaz, cât și în hidrogen;
  • economisire, iar aici discutăm de investiții în proiecte de eficiență energetică, în special pentru consumatorii vulnerabili, precum și pentru IMM-uri;
  • măsuri pentru infrastructură și industrie sustenabile, pentru reducerea emisiilor de carbon și pentru înlocuirea cărbunelui cu alternative regenerabile.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇