Emanuel Ungureanu, USR: De ce merge prost sistemul de sănătate? Adevărul în cazul demiterii managerului de la „Matei Balș”

Emanuel Ungureanu, USR: De ce merge prost sistemul de sănătate? Adevărul în cazul demiterii managerului de la „Matei Balș”

Cele mai importante trei probleme ale sistemului sanitar din România sunt proasta organizare și subfinanțarea cronică, lipsa unor programe eficiente de prevenție și lipsa resursei umane calificate, spune deputatul USR, Emanuel Ungureanu.

Pentru rezolvarea acestor probleme, USR propune schimbarea viziunii în Sănătate. Mai exact, statul român trebuie să se implice în programe pentru promovarea unui stil de viață sănătos încă de la vârsta de sugar. Dacă toate instituțiile statului cu răspundere în educație și sănătate lucrează împreună eficient, România va avea cetățeni care ajung mai târziu la spital în viață și cu boli depistate mai precoce, explică Emanuel Ungureanu.

El spune că pentru acest deziderat este nevoie să se schimbe modul de finanțare a sistemului sanitar prin spargerea monopolului Casei Naţionale de Asigurări și introducerea Pilonului 2 al Sănătății. Pentru că, fără o competiție reală între asigurători, nu are cum să crească calitatea actului medical.

Pentru proasta funcționare a sistemului de sănătate, Emanuel Ungureanu detaliază cazul recent al demiterii managerului de la Matei Balș: a redus cheltuielile, a ajutat pacienții pe datorie și a făcut datorii pentru că Ministerul Sănătății i-a tăiat bugetul. Rezultatul: a fost demis pentru că a acumulat datorii. „Ce ar fi trebuit să facă managerul Apostolescu? Să lase bolnavii să moară pentru a nu face datorii într-un spital subfinanțat?”

Pentru început, aș vrea să vă întreb care sunt, din punctul dvs de vedere, primele trei cele mai importante probleme ale sistemului de sănătate, cum ar putea fi ele rezolvate și cu ce efecte?

Proasta organizare a sistemului sanitar românesc și subfinanțarea cronică sunt principalele probleme. Vă voi da trei exemple concrete de probleme majore în spitalele din România și efectul acestora asupra pacienților:

ADVERTISING

Acum câteva zile a fost demis managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București. Motivul invocat public de Ministerul Sănătății? Managerul e responsabil de acumularea de datorii? Care este adevărul?

Încă de la sfârșitul anului trecut, Cătălin Apostolescu, managerul de la „Matei Balș”, a cerut buget mai mare pentru susținerea spitalului de la Ministerul Sănătății.

Ce a făcut ministrul Rafila? A tăiat bani din bugetul de la „Matei Balș”, managerul a ajutat pacienții pe datorie, acestea s-au acumulat și Rafila l-a demis, cu toate că aceste arierate au crescut din cauza bugetului tăiat de Ministerul Sănătății. Ce ar fi trebuit să facă managerul Apostolescu? Să lase bolnavii să moară pentru a nu face datorii într-un spital subfinanțat?

Al doilea exemplu. Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București funcționează în clădiri din 1906 și 1930, managera spitalului, Beatrice Mahler, a obținut cu greu bani din fonduri europene și surse private pentru un spital care nu are cum să funcționeze după noile norme sanitare.

După ce a început lucrările de modernizare a trei săli de operație, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a trimis DSP București să blocheze activitatea acestui spital.

Motivul halucinant? Nu au cum să mai funcționeze trei săli de operație pentru că nu se încadrează la normativul de 3,20 metri înălțime.

Efectul? Zeci de pacienți amânați pentru operații urgente și blocarea implementării unui proiect european de 2 milioane de euro pentru că DSP nu a emis autorizația sanitară de funcționare pentru niște corpuri de clădire pe care le-a autorizat în ultimii 35 de ani.

ADVERTISING

Al treilea exemplu și poate cel mai dramatic: pacienții bolnavi de cancer pulmonar de la Institutul Oncologic din București au rămas fără medicamente esențiale. Motivul? Datoriile acumulate de Institutul Oncologic către diferiți furnizori din cauza subfinanțării cronice.

Abia zilele trecute, Guvernul României, din Fondul de rezervă aflat la dispoziția premierului, a plătit 620 de milioane de lei, datorii doar pe luna iulie pentru medicamentele pentru cancer și boli rare consumate de spitalele din România. Deci, pacienții cu cancer din România trăiesc pe datorie din cauza cinismului Guvernului Ciolacu.

O altă problemă uriașă a sistemul sanitar românesc este lipsa unor programe eficiente de prevenție - de exemplu, implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului este catastrofală, majoritatea programelor de screening pentru depistarea mai multor cancere în fază incipientă sunt blocate între Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene. Ghidurile pentru atragerea de fonduri pe zona de prevenție sunt incomplete sau complet blocate.

A treia problemă majoră este resursa umană calificată din sănătate. Avem o concentrare mare de medici în centrele universitare mari din România și mari carențe în a acoperi asistența medicală în orașele mici din sud-estul țării.

În toate spitalele din România este o subnormare a personalului mediu și auxiliar, este o criză cronică uriașă de: asistenți medicali, infirmiere și brancardieri, plus personalul specializat în servicii de mentenanță în spital pentru aparatura medicală și infrastructură.

În context, care este reforma pe care USR o propune pentru sănătate?

USR propune schimbarea viziunii în Sănătate. Statul român trebuie să se implice în programe pentru promovarea unui stil de viață sănătos încă de la vârsta de sugar. Dacă toate instituțiile statului cu răspundere în educație și sănătate lucrează împreună eficient, România va avea cetățeni care ajung mai târziu la spital în viață și cu boli depistate mai precoce.

ADVERTISING

Pentru acest deziderat este nevoie să se schimbe modul de finanțare a sistemului sanitar prin spargerea monopolului Casei Naţionale de Asigurări și introducerea Pilonului 2 al Sănătății. Fără competiție reală între asigurători, nu are cum să crească calitatea actului medical.

Avantajul accesibilității la sistemul sanitar românesc este anulat de hazardul finanțării și de proasta organizare.

Câți dintre cei care citesc acest articol au fost căutați de un furnizor al Casei de Asigurări până să se îmbolnăvească pentru a-i întreba de starea de sănătate, în vederea unui program de prevenție?

Dacă ne uităm la situația pacienților români, care credeți că sunt cele mai mari probleme pe care le întâmpină în relația cu sistemul de sănătate și ce soluții are USR pentru aceste probleme?

Pacienții din România navighează în sistemul sanitar pe cunoscutul binom pile-relații, găsești o brumă de ajutor într-un spital dacă ești așezat suficient de bine în lanțul trofic social românesc.

Soluția USR este întărirea sistemului de învățământ medical românesc în așa fel încât pregătirea medicilor să fie uniformă și pregătirea rezidenților să fie una mult mai eficientă.

Trebuie să avem medici foarte buni în toată țara, nu doar în centrele universitare, de aceea trebuie regândit rezidențiatul pe post și finanțarea medicinei primare la valori net superioare.

Ce soluții are USR pentru a reduce migrația medicilor, mai ales a tinerilor absolvenți, care continuă chiar dacă salariile au crescut?

Soluțiile opririi migrației medicilor tineri sunt la mâna decidenților din zona de educație și sănătate, am mai vorbit despre utilitatea regândirii rezidențiatului pe post.

Dacă un medic tânăr este bine plătit, bine instruit în timpul rezidențiatului și i se oferă un loc de muncă unde atmosfera respiră performanță, dotările spitalului sunt la standarde normale, cu un pachet salarial de instalare stimulativ, rezultatele vor fi altele.

Care sunt soluțiile pe care le vedeți pentru asigurarea unei mai bune finanțări pentru sistemul de sănătate?

Sistemul sanitar românesc nu este doar insuficient finanțat, banii, cât sunt ei, deloc puțini, peste 10 miliarde de euro anual, sunt cheltuiți nesăbuit. Vă voi exemplifica tot prin cazul demiterii managerului de la „Matei Balș”.

Acum două zile a fost demis managerul de la „Matei Balș” pentru că ar fi acumulat datorii, doar că domnul Apostolescu a făcut aceste datorii pentru că Ministerul Sănătății a tăiat dramatic bugetul pentru cheltuieli esențiale.

Managerul Apostolescu a tăiat mai multe cheltuieli, de exemplu, a organizat bucătăria spitalului pentru a nu mai plăti scump firma de catering, a rupt contractul pentru siguranță cibernetică de 30.000 de euro lunar și a făcut un contract cu o altă firmă care s-a angajat la aceleași servicii cu doar 10.000 de euro.

Deci, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a demis un manager care s-a străduit să eficientizeze și să optimizeze costurile administrative ale spitalului, inclusiv prin concedierea unor angajați incompetenți.

Prin contrast, cum este situația în sistemul privat de sănătate?

Sistemul sanitar privat din România are creșteri semnificative ale cifrei de afaceri în ultimii ani. Motivul este simplu: românii își vând bunuri din casă pentru a fi mai bine îngrijiți și fug de spitalele de stat, unde igiena lasă de dorit în cele mai multe locuri și plățile informale sunt încă la un cuantum nesimțit.

Și nu în ultimul rând, să vorbim despre șpaga din sistemul sanitar. Credeți că poate fi eradicată? Dacă da, cum și în cât timp? Credeți că este acceptabil ca medicii să primească atenții în semn de recunoștință, fără să fi condiționat actul medical în niciun fel?

Șpaga poate fi și trebuie să fie eradicată în sistemul medical românesc dacă atât medicii, cât și pacienții vor înțelege că nu este nici cea mai mică diferență între mita dată înainte sau după un act medical.

Medicul are un salariu la care trebuie să se limiteze, recunoștința din partea unui pacient trebuie să se rezume la un sincer „Mulțumesc” și la o rugăciune către Bunul Dumnezeu, atât, nimic mai mult, nici măcar flori sau ciocolată…

***

Emanuel Ungureanu este deputat de Buzău, după un mandat de deputat de Cluj, vreme în care a fost vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie. A obținut titlul de doctor în istorie la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca în anul 2016.

Emanuel Ungureanu este și asistent social specializat în îngrijirea copiilor cu insuficiență renală cronică, iar în 2007 a înființat Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru” unde sute de copii, de-a lungul timpului, au primit sprijin în lupta cu boala.

Înainte de implicarea în politică a practicat mulți ani jurnalismul de investigație, scriind anchete zguduitoare despre corupția și mizeria din sistemul sanitar.

În viitorul mandat de deputat, Emanuel Ungureanu va continua demascarea practicilor incorecte din spitalele românești și va milita pentru inițiative legislative concrete, cum este Legea Transplantului, care poate salva vieți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇