Dominic Fritz: USR va negocia mult mai pragmatic condițiile unei alianțe politice după alegeri Video

Primarul Timișoarei crede că rezultatul slab al USR din vară a fost provocat de comasarea nedemocratică a alegerilor locale cu cele europarlamentare și a faptului că alianța PSD-PNL, aflată la guvernare, a avut resurse de campanie foarte mari în comparație cu restul formațiunilor politice.
Dominic Fritz: USR va negocia mult mai pragmatic condițiile unei alianțe politice după alegeri <span style="color:#990000;">Video</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dominic Fritz, 40 de ani, este primarul Timișoarei din 2020. La alegerile locale din luna iunie a câștigat un al doilea mandat. De asemenea, după victoria din vară, a fost numit și prim-vicepreședinte al USR.

Născut în Germania, licențiat în științe politice și cu un deceniu de activitate politică în țara natală, unde a fost membru al unei mișcări ecologiste, Dominic Fritz s-a stabilit în România în 2019.

Ceea ce l-a adus aici a fost o experiență din timpul liceului, când într-o vară a lucrat în Timișoara pentru o organizație umanitară.

Inspirat de protestele masive din România pentru democrație și statul de drept, desfășurate pe parcursul anului 2017, Dominic Fritz se apropie de partidul Uniunea Salvați România (USR), iar în 2019 se stabilește la Timișoara.

Deși USR a obținut un rezultat sub așteptări la alegerile locale și europarlamentare, din iunie 2024, Dominic Fritz, într-o competiție dură cu Nicolae Robu, fost edil al orașului, susținut de alianța dintre PSD-PNL, a reușit să-și păstreze poziția de primar al Timișoarei. 

Dominic Fritz: Patru ani în care PSD are toată puterea ar fi o situație periculoasă

Patru ani în care PSD are toată puterea în stat, o perspectivă extrem de periculoasă

Cum ați câștigat un nou mandat?

Cred că am câștigat alegerile din Timișoara pentru că am reușit în campanie să comunicăm foarte clar care este miza acestor alegeri. Oamenii nu merg la vot dacă nu înțeleg care este miza lor personală.

Şi atunci, în Timișoara, într-adevăr, miza şi contrastul de fapt între cele două viziuni pentru oraș, a mea şi a contra-candidatului meu, domnul Nicolae Robu de la PSD-PNL, au fost foarte mari. Pe scurt, timișorenii au avut de ales între a merge înapoi sau a merge înainte şi mă bucur că o largă majoritate a ales să meargă înainte. Şi cred că exact această miză şi comunicarea ei trebuie să ne ajute să reușim, acum, și în aceste alegeri.

ADVERTISING

Oamenii trebuie să înțeleagă că perspectiva de patru ani, în care PSD are toată puterea în stat, în care are guvernarea, președintele, toate instituțiile statului, această perspectivă este una extrem de periculoasă pentru România, extrem de periculoasă atât din punct de vedere al democrației, al libertății pentru care s-a murit la Timișoara acum 35 de ani, cât şi din punctul de vedere economic. 

Democrația are nevoie de cetățeni implicați care se uită în ochii pericolului şi acționează

Dominic Fritz, primar Timișoara

PSD, dintotdeauna, a făcut o politică economică extrem de cinică, în care au spus că fac lucruri pentru oamenii mai săraci, dar în realitate au folosit statul ca să extragă resurse, bani pentru ei, pentru prietenii lor, pentru găștile de partid şi de fapt românii au rămas săraci. Adică tot ce trebuie să ne amintim când vorbim de PSD sunt sărăcie, stagnare şi asta va fi și perspectiva României, dacă domnul Ciolacu va câștiga alegerile.

Singurul candidat care poate să câștige împotriva domnului Ciolacu și care nu are nicio legătură cu PSD este doamna Lasconi. 

În rest, vedem foarte mulți candidați PSD. Domnul Mircea Geoană este cel mai longeviv președinte al acestui partid, domnul Ciucă este unul dintre arhitecții fuziunii dintre PSD şi PNL.

Deci rămâne doamna Lasconi, ea fiind garantul pentru o Românie în care avem în continuare progres economic, în care toți românii vor avea mai mulți bani în buzunare şi vom continua să ne integrăm  mai bine în Uniunea Europeană. Asta e miza şi de aceea sunt optimist că vom câștiga. 

Cu ce vă ajută experiența de primar în zona de conducere a USR? 

Eu cred că USR, dar şi întregul stat român, are nevoie de o perspectivă locală foarte clară şi bine articulată.

ADVERTISING

Pentru că multe probleme pe care le avem le avem pentru că România este un stat hipercentralizat şi atunci când un partid-stat pune mâna pe putere, prin acele instituții centralizate poate controla întreaga societate, ceea ce duce la stagnare și sărăcie. 

Cred că experiența mea, felul în care putem la nivel local să rezolvăm anumite probleme cu propriile noastre resurse, e o perspectivă foarte interesantă pentru USR şi o perspectivă câștigătoare pentru România.

Primul lucru pentru a reduce birocrația este voința politică

Cum poate fi redusă birocrația?

Cel mai important, în primul rând, este voința politică. Adică trebuie să vrei să faci această instituție, primăria, mai prietenoasă cu cetățenii, pentru că ce vedem la partidele de sistem este că de fapt au un mare interes ca instituțiile să rămână închise pentru cetățeni, ca să extragă cât mai multe resurse, să ofere contracte la firme de partid. Primul lucru pentru a reduce birocrația este voința politică.

Pare foarte simplu, dar atunci când alegi un om ca domnul Marcel Ciolacu, care are tot felul de legături cu actori economici care au contracte cu statul, e evident că-i lipsește o astfel de voință politică. 

Înainte să votăm, să ne întrebăm care e candidatul cu șanse, în care aș avea cea mai multă încredere că reflectă valorile mele

Dominic Fritz, primar Timișoara

Un al doilea lucru extrem de important pentru reducerea birocrației îl reprezintă tehnologia. Noi am trecut printr-un proces foarte profund de digitalizare în Primăria Timișoara.

Aș spune că e cea mai digitalizată primărie din România. Asta înseamnă că de la cerere până la rezolvarea ei, până la eliberarea documentului solicitat, totul s-a transformat într-un flux digital. Chiar și eu semnez digital.

ADVERTISING

E o eficientizare care eliberează resursele instituției pentru a investi mai mult în relația reală şi umană dintre funcționari şi cetățeni. Nu e ca şi cum noi vorbim doar prin roboți, dar facem munca de roboți cu ajutorul tehnologiei şi prin digitalizare, ca să putem, noi, oamenii, să ne ocupăm de cetățeni. E un efect pe care aș vrea să-l văd mai mult la nivel național şi să ajungem la o digitalizare reală în toată România.

Digitalizarea e cu adevărat eficientă economic?

Bineînțeles că la începutul unui astfel de proces e nevoie de investiții, dar comparat cu altele pe care le avem, e vorba de sume foarte mici. Adică da, trebuie să cumperi calculatoare, trebuie să cumperi licențe pentru software, dar ce facem noi de fapt este să ne asigurăm că nu cumpărăm nimic ca şi sisteme de software cu care rămânem prizonierii unei singure companii, ci dezvoltăm sisteme deschise, chiar punem la dispoziție și altor primării codurile acestor sisteme, tocmai pentru că acesta e marele avantaj al tehnologiei, odată ce o ai devine destul de ieftin de gestionat.

Cred că pe termen lung, acum încă suntem la începutul acestui proces de digitalizare, dar pe termen lung sigur va aduce beneficii multe pentru că eficientizează şi administrația şi declanșează anumite energii în mediul privat. 

Nu vă faceți idee, apropos de eficientizarea administrației, cât de mulți bani se pierd în România pentru că avem o birocrație super umflată.

Bugetul Timișoarei s-a mărit de patru ori în ultimii ani, dar facem proiecte mult mai multe decât în trecut cu același număr de oameni. Dacă ne uităm la sute de agenții deconcentrate, care sunt una mai absurdă ca alta realizăm câți bani se irosesc.

Știți că în România, fiecare județ are un inspectorat pentru calitatea semințelor.

Deci, noaptea minții, şi fiecare inspectorat are câte un director. Noi, în Timișoara, avem o regie autonomă pentru administrarea canalului Bega, care este în subordine a Ministerului Transporturilor, unde sunt 15 oameni pe organigramă, cu un director general, un director tehnic, un director financiar. Ce face această agenție pentru canalul Bega, în lungime de 45 de kilometri? Stabilește greutatea podurilor atunci când se construiește unul nou.

Acum, construim două poduri în Timișoara, iar pentru asta plătim din banii publici o întreagă agenție, lună de lună. Aparatul statului este menit să producă posturi, sinecuri pentru oamenii din această castă de privilegiați.

Un astfel de stat are nevoie de bani, are foame de bani şi atunci PSD și PNL, de exemplu, au decis la supra-taxarea contractelor de muncă part-time şi pedepsesc fix mamele care puteau să muncească, dar să aibă grijă și de copii.

Înainte să creștem taxele, să reducem cheltuielile statului

Rezolvă reforma statului problema deficitului bugetar?

Pe scurt, momentan România are un deficit extraordinar, ne apropiem de 8%, şi nu este deloc sustenabil. Problema este că acest deficit nu s-a creat din cauza investițiilor pe care le facem. Nu sunt bani din care o parte se întorc la buget, ci sunt bani irosiți și care vor fi plătiți de noi și generațiile viitoare.

Pentru a returna împrumuturile trebuie să crești taxele și să reduci cheltuielile bugetare. Tendința PNL-PSD este să crească mereu taxele. Propunerea noastră este extrem de simplă şi logică: Hai, înainte să creștem taxele, să reducem cheltuielile statului. O reformă administrativă nu este singurul răspuns. Nu va fi singura sursă de finanțare. Trebuie să umblăm şi la pensii speciale.

Ce se mai poate face cu pensiile speciale?

Sunt foarte mulți care au pensii speciale şi trebuie peste tot să revenim la un principiu de contributivitate. Avem o justiție care ea însăși profită de pensii speciale şi care de aceea este mai reticentă să acționeze.

Soluția nu poate să fie decât politică. În sensul în care doar dacă prin vot cetățenii își exprimă opțiunea pentru o schimbare radicală față de un stat capturat. Doar atunci funcționează. Normal că nu există undeva un buton sau un program unde niște tehnocrați pot să rezolve.

Deci doar prin vot, doar prin reprezentarea unor forțe politice ca USR în Parlament și la președinția țării, care vor cu adevărat să se lupte şi care, important, nu depind de acest cerc vicios. 

Cei din PSD vorbesc și ei despre descentralizare, regionalizare și digitalizare. Doar că primarii lor, de exemplu, sunt dependenți de partid. Succesul lor depinde în mare parte de banii discreționari distribuiți de la centru, din București. Şi dacă PSD, cumva, ar intra într-un conflict cu acești primari, dacă PSD le-ar lua sursa de venit ar avea o problemă politică.

Şi de aceea luptător pentru descentralizare nu poate să fie cel care acum beneficiază de toate avantajele centralismului. E unul dintre principalele motive pentru care e nevoie de o schimbare politică reală şi această schimbare politică poate poate să o aducă USR.

Se pot face lucruri şi atunci când nu ai toată puterea

USR nu va câștiga majoritatea locurilor din Parlament. Cum va reuși să se alieze și să guverneze alături de alte partide?

Atunci când nu obții susținerea a cel puțin jumătate dintre alegători nu ai toată puterea. Trebuie să te înțelegi cu alții care la rândul lor au susținerea unor părți din societate. Şi e foarte bine aşa. E foarte sănătos.

Nu sunt Donald Trump, care zice dați-mi toată puterea pentru că doar eu le pot rezolva pe toate. Apropos, nu sunt nici PSD, care folosește un astfel de argument, spunând că doar social-democrații știu ce e mai bine pentru această țară, dar când au toată puterea o folosesc în beneficiul propriu şi nu în beneficiul României.

Pentru că dacă PSD ar fi folosit puterea în beneficiul românilor, nu am vedea atât de multe decalaje economice, sociale, culturale şi aşa mai departe față de alte țări europene. 

E absolut legitim să existe negocieri, coaliții, pentru că până la urmă votanții ne dau legitimitate şi votanții decid cine cu cine stă la masă. Şi aici eu consider că astfel de alianțe trebuie stabilite după vot, nu înainte.

Cred că ce a făcut PSD şi PNL a fost foarte dăunător pentru democrație. Mă refer la alegerile comasate din luna iunie. Nu știe nimeni, de fapt, care a fost scorul PSD, care a fost scorul PNL. Au mers împreună, dar fără să-şi asume un proiect politic comun.

Autenticitatea Elenei Lasconi și empatia pe care le are pentru români sunt elementele esențiale care o diferențiază de ceilalți candidați

Dominic Fritz, primar Timișoara

Cred că după alegeri va trebui să negociem şi bineînțeles că mesajul meu către cetățeni este să voteze USR ca să fie cât mai puternic în negocieri, să putem introduce cât mai multe proiecte reformiste. Se pot face lucruri şi atunci când nu ai toată puterea. Ca primar, n-am nici acum și nici în mandatul trecut o majoritate absolută în consiliul orașului.

De fiecare dată, de fapt, mi-a lipsit un singur vot ca să fac majoritatea. Şi totuși am reușit să mișc lucrurile în direcția potrivită. E adevărat că atunci când e vorba de un singur vot e mai ușor, dar se pot realiza proiecte și când diferența e mai mare. 

Când ești partenerul mai mic poți să împingi lucrurile pentru că alianța depinde de voturile tale.

Ce va fi diferit acum față de alianța precedentă cu PNL?

Prima diferență majoră este că vom avea un alt președinte. Eu sper că acest președinte va fi Elena Lasconi. Din păcate, Klaus Iohannis a fost nașul ruperii coaliției de dreapta. 

În 2020 a existat o majoritate de dreapta pentru guvernare şi nu cetățenii români au intervenit să spună că ar dori ca PSD să vină la guvernare.

Klaus Iohannis a făcut acest lucru. Și-a arătat disprețul pentru votul de încredere pe care l-a primit din partea românilor în 2019, tocmai ca să nu vină PSD la guvernare. De aceea, cu siguranță, cu un președinte ca Elena Lasconi, vom avea şi o stabilitate mai mare şi o anumită corectitudine în felul în care decurg lucrurile. 

Cu siguranță, şi USR a învățat din experiența coaliției cu PNL. Cred că va trebui să negociem mult mai clar şi mult mai detaliat un program comun de guvernare, înainte de a semna orice fel de acord. 

Am participat atunci la Vila Lac, la negocierile cu PNL-ul, care s-au închis destul de rapid. Cred că orice fel de guvernare, doar dacă trecem prin fiecare capitol, ce facem aici, ce facem aici, și orice fel de conflict, să fie tratat şi discutat atunci, înainte.

În momentul în care se creează o alianță pentru guvernare, e nevoie de mai mult timp de negociere, făcută mai în detaliu. Asta e ceea ce vrem să facem pe viitor.

Alte idei importante exprimate de primarul Dominic Fritz în interviu:

  • Intrarea într-o viitoare coaliție depinde de acceptarea de către parteneri a unui plan de reforme
  • Am pierdut la alegerile locale și europarlamentare din cauza comasării și a marii presiuni puse de PSD-PNL asupra noastră. Au avut mult mai multe resurse de campanie.
  • Elena Lasconi are o șansă reală să ajungă în poziția de președinte al României
  • Trebuie să explicăm mai bine care este miza acestor alegeri
  • Putem atrage mai mulți votanți dacă reușim să le explicăm importanța votului util

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇