Înalta Curte decide azi dacă Dreapta Unită poate participa la alegeri ca alianță

Înalta Curte decide azi dacă Dreapta Unită poate participa la alegeri ca alianță

Alianţa Dreapta Unită a depus, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) o contestaţie la decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a respinge protocolul de înfiinţare a alianţei.

Instanţa supremă se va pronunţa marţi în acest caz. Conform prevederilor legale, ICCJ are termen de 24 de ore în astfel de speţe.

”Suntem într-o situaţie critică, iar astăzi pe umerii judecătorilor de la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie stă viitorul democraţiei. Votul din BEC, la solicitarea PSD, este antidemocratic şi vizează excluderea Opoziţiei de pe buletinul de vot”, a declarat Cătălin Drulă, liderul USR, citat într-un comunicat.

ADVERTISING

Partidul său transmite că ”a mai trecut printr-o situaţie similară în 2019, când PSD-ul lui Liviu Dragnea a încercat scoaterea USR de pe buletinul de vot”.

Preşedintele USR a mai subliniat că „vor continua lupta pentru o Românie modernă, în ciuda blocajelor de la PSD şi PNL”.

Biroul Electoral Central (BEC) a respins duminică protocolul de constituire a Alianţei Dreapta Unită formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei.

ADVERTISING

Motivul respingerii alianței ține de restanțele organizatorice ale PMP. Astfel, potrivit Registrului partidelor politice, cel care apare ca președinte al Partidului Mișcarea Populară este Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe, nu Eugen Tomac sau Ionuț Simionca, cei care au semnat din partea PMP protocolul de constituire a Alianței Dreapta Unită.

Partidul Mișcarea Populară s-a scindat în urmă cu doi ani, iar cele două facțiuni se bat în Justiție pentru ștampilă. Ștampila este la gruparea lui Tomac, în vreme ce numele lui Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe, a rămas înscris în documente la categoria președinte.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇