UE lucrează pe rețele pentru a scoate tinerii la vot: "Modul nostru de a face lucrurile garantează cel mai bun nivel de libertate" - Interviu video

UE lucrează pe rețele pentru a scoate tinerii la vot: "Modul nostru de a face lucrurile garantează cel mai bun nivel de libertate" - <span style="color:#990000;">Interviu video</span>
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Tinerii, care au primit toate aceste lucruri ca și cum ar fi de la sine înțelese, ar trebui să înțeleagă că sunt lucruri foarte fragile și că, doar votând și participând activ la viața politică și civilă a țărilor lor și a Europei, ei pot susține acest model democratic.

Acesta este modelul calitativ al Uniunii Europene, explică, într-un interviu acordat spotmedia.ro, Raffaela de Marte, șefa Unității pentru relația cu presa a Parlamentului European.

Alegerile europene se apropie. Primele alegeri după o perioadă în care Uniunea Europeană a trecut prin multiple crize. Care sunt principalele mesaje pe care Parlamentul European le transmite în acest context?

Parlamentul European derulează o campanie care se numește „Folosește-ți votul”, pentru a mobiliza cetățenii și a-i încuraja să participe la alegeri, deoarece aceste alegeri sunt probabil cele mai importante pe care Parlamentul European le-a organizat vreodată.

Fiecare alegere este importantă, dar contextul, așa cum ați menționat, contextul geopolitic și sfera internațională s-au schimbat foarte repede și într-un mod neașteptat în ultimii ani. Și această complexitate necesită o Europă puternică și o voce puternică a Uniunii Europene ca întregul continent, pentru a putea face față problemelor acestea complexe.

ADVERTISING

Mă gândesc la securitate și apărare și la războaiele de la granițele noastre, din Ucraina, dar și din zona Mării Mediterane. Mă gândesc, desigur, și la posibilitatea de a extinde această Uniune Europeană cu noile țări care doresc să adere și pe care ne-am angajat să le includem. Mă gândesc și la cum să finanțăm tranziția ecologică într-un mod corect și acceptabil din punct de vedere social.

Toate acestea necesită o voce puternică a Parlamentului European și un sens al direcției pe care doar cetățenii îl pot indica în data de 9 iunie a acestui an.

Alegerile sunt foarte importante, dar tema dominantă, așa cum s-a văzut în ultima perioadă, pare să fie cea a riscului ascensiunii partidelor extremiste și a partidelor populiste. Vor putea aceste partide să întărească polul extremist atât de mult încât să afecteze agenda Parlamentului European? Care sunt scenariile de lucru pentru Parlamentul European?

Nu putem prezice cum vor decurge alegerile, pentru că există un singur protagonist în aceste alegeri și acesta este cetățeanul și votul lui.

Deci nu vom face o campanie care să speculeze despre un partid sau altul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu toate acestea, este clar că avem nevoie de o majoritate constructivă pentru că, după cum am spus, în jurul nostru sunt multe probleme complexe.

Uniunea Europeană a fost puternică în acești ani și vedem din Eurobarometru, din sondajele pe care le facem, că cetățenii înțeleg că Uniunea Europeană are un impact puternic în viața lor de zi cu zi și, prin urmare, trebuie să continuăm să construim și probabil că UE va trebui să se confrunte cu subiecte și mai dificile, dar trebuie să livreze rezultate cetățenilor.

Prin urmare, va fi locul în care vom avea nevoie de partide care lucrează împreună, pentru că acesta este un sistem proporțional în care este nevoie nu doar de apartenența politică, ci și de echilibrul național și apoi trebuie negociat cu guvernele și, prin urmare, va fi nevoie de o majoritate care să se bazeze pe aceste fundații, pentru a construi acest nou drum al UE.

Tinerii reprezintă un public special pentru Parlamentul European, pentru Uniunea Europeană. Cum îi vizați? Ce mesaje funcționează pentru ei? Pentru că, v-am mai spus, am o fiică, are 21 de ani, și dacă sunt eu sunt îngrijorată de războiul din Ucraina, ea este mai degrabă îngrijorată de costul chiriei unei locuințe.

Da, este foarte interesant și vedem și în Eurobarometrul pe care l-am publicat săptămâna trecută că subiectele care sunt foarte interesante pentru populația de vârstă medie sunt mai puțin atrăgătoare pentru tineri.

De exemplu, schimbările climatice rămân prioritatea numărul unu pentru tineri, la fel lupta împotriva inegalităților de gen, problemele incluziunii și diversității sunt mult mai importante pentru tineri decât media europeană.

ADVERTISING

La fel și cu viitorul Europei, ei văd o altă dimensiune a construirii unui viitor pentru Uniunea Europeană. Dacă tinerii vor ca aceste subiecte care îi afectează, precum crearea de locuri de muncă, să fie prioritare pe ordinea de zi a viitorului Parlament European, ei vor trebui să meargă să voteze acei candidați și acele partide care îi reprezintă pentru aceste probleme și să le aducă astfel în viața politică a Uniunii Europene.

Construim o campanie care se adresează tuturor cetățenilor europeni, dar vrem să vorbim în special cu tinerii, deoarece interesul lor pentru alegerile europene este mai mic decât media populației europene.

Cu toate acestea, ei manifestă un interes mult mai mare în acești ultimi ani. În ultimii ani, există și la tineri conștientizarea faptului că sfera europeană contează pentru ei. Lucrăm în primul rând foarte mult cu creatori de conținut și platforme digitale.

De exemplu, am stabilit acum o cooperare cu principalele platforme pentru ca acestea să transmită cele mai importante informații despre alegeri și să ofere informații credibile și de încredere. Implicăm zilnic creatorii de conținut pentru ca aceștia să promoveze aceste știri, pentru că tinerii nu își obțin informațiile din media tradițională, ci mai degrabă din aceste surse, social media și creatori de conținut.

Aș dori să menționez, de asemenea, că avem o platformă care se numește Together.eu, care adună oameni care nu vor doar să voteze, ci și să fie mai activi și să participe la această campanie și să contribuie la răspândirea mesajelor în rândul oamenilor din propria lor vârstă.

În final, în urmă cu câteva săptămâni, am deschis și un cont TikTok, pentru că am înțeles că tinerii își obțin informațiile prin TikTok. Am fost prezenți pe toate celelalte platforme, dar TikTok-ul a fost ultimul și cred că este foarte important, pentru că din comentariile și întrebările pe care le primim de acolo vedem că tinerii și copiii au un interes sporit pentru UE.

Dar știrile false, mă refer la cei care pot folosi în interesul lor TikTok și rețelele sociale?

Acestea există și vor crește în următoarele șase săptămâni de dinainte de alegerile europene, pentru simplul fapt că am văzut că fiecare rundă de alegeri naționale a fost vizată de dezinformare și de încercări de încălcare a regulilor democratice.

Se mizează pe polarizare și, de asemenea, pe punerea sub semnul întrebării a participării la sistemul democratic, se vorbește despre neregulile în sistemul de votare, despre cum este numărat votul, de exemplu.

Aceste narațiuni merg spre „nu vota pentru că oricum ei vor decide pentru tine, oricum alegerile sunt trucate”. Așa că este important să fim pe acele platforme, pentru că atunci putem vedea ce se întâmplă acolo și ne putem angaja în discuții cu oamenii, pentru a le oferi spațiu pentru informare corectă, pentru dezbatere democratică, pentru valorile pe care Uniunea Europeană le apără.

Aș vrea să mai spun despre tineri că este foarte clar că ceea ce este în joc în aceste alegeri nu este doar direcția politică pe care le o vom stabili prin votul nostru, ci și calitatea modelului nostru democratic.

Sărbătorim în aceste zile 20 de ani de extindere cu un număr de țări și suntem foarte fericiți. Dar să nu uităm că, nu cu mult timp în urmă, libertatea și modul democratic de a face lucrurile – prin construirea consensului discutând unul cu celălalt și ascultându-ne pentru a ajunge la o soluții comune – aceste lucruri nu erau norma.

Vedem că acest mod greșit de a face lucrurile devine din ce în ce mai popular și este foarte agresiv și nu este doar în afara Uniunii Europene, ci chiar și în unele state membre, și anume tendința de a spune „e mai simplu când decidem singuri, când nu vorbim cu ceilalți și luăm noi deciziile”.

Nu acesta este modul în care se construiește democrația europeană. Ea este construită pe libertatea de exprimare, pe valori democratice. Așadar, tinerii, care au primit toate aceste lucruri ca și cum ar fi de la sine înțeles, ar trebui să înțeleagă că sunt lucruri foarte fragile și că, doar votând și participând activ la viața politică și civilă a țărilor lor și a Europei, ei pot susține acest model democratic. Acesta este modelul calitativ al Uniunii Europene.

După cum ați spus, sunt mulți politicieni care speculează mai mult temerile decât speranțele. Avem tineri care votează acum pentru prima dată în viața lor, după patru ani de crize multiple, crize pandemice, război, crize economice.

Așa este, desigur. Dar eu cred că Uniunea Europeană a reprezentat întotdeauna un proiect de speranță, un proiect de unitate, un proiect de a ne asculta unul pe altul și de a găsi o cale de mijloc, chiar și atunci când părem a fi foarte diferiți.

Această speranță trebuie să reprezinte un model, de asemenea, pentru viitor. Pentru că, așa cum spuneam, modul nostru de a face lucrurile, care este poate mai complex, clar nu este ceva simplu, totuși garantează cel mai bun nivel de libertate, cel mai bun nivel de viață democratică a țărilor noastre. Și, cred, cea mai bună calitate a noastră ca ființe umane.

Transcriptul interviului a fost realizat cu aplicația Vatis Tech


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇