Decizia CCR de renumărare a voturilor în alegerile prezidențiale din România face înconjurul lumii. Ce scrie presa internațională

Decizia CCR de renumărare a voturilor în alegerile prezidențiale din România face înconjurul lumii. Ce scrie presa internațională
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Presa internaţională a preluat rapid ştirea că în România Curtea Constituţională a decis joi să fie renumărate voturile din primul tur al alegerilor prezidenţiale şi explică în ce context complicat a intervenit această decizie, notând că unii observatori nu o consideră oportună.

Fiind cotat cu o singură cifră înainte de votul de duminică, politicianul independent de extremă dreapta Călin Georgescu, 62 de ani, a obţinut o victorie ce a ridicat întrebări cu privire la modul în care o astfel de surpriză a fost posibilă în statul membru al Uniunii Europene şi al NATO, arată CNN, consemnând totodată că observatorii spun că o astfel de decizie riscă să păteze credibilitatea instituţiilor statului înainte de alte două scrutine.

Decizia, scrie CNN, se adaugă agitaţiei din jurul procesului electoral din România, care a programat trei scrutine în tot atâtea săptămâni, voturi ce sunt cruciale pentru direcţia unei ţări care a fost pro-occidentală şi un aliat ferm al Ucrainei.

ADVERTISING

Şeful autorităţii electorale a ţării, Toni Grebla, a declarat că, odată ce va fi primită solicitarea oficială va fi primită, va dura câteva zile pentru renumărarea voturilor.

Premierul social-democrat Marcel Ciolacu s-a clasat duminică pe locul al treilea, la doar 2.740 de voturi în spatele Elenei Lasconi, aflată pe locul al doilea.

Georgescu a obţinut multe voturi din partea tinerilor alegători şi a românilor din străinătate, iar campania sa s-a bazat foarte mult pe platforma de video sharing TikTok.

Miercuri, un înalt funcţionar din cadrul autorităţii de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din România a solicitat suspendarea TikTok în aşteptarea unei investigaţii privind rolul potenţial al platformei în alegeri. TikTok a respins astfel de preocupări şi a declarat că majoritatea candidaţilor şi-au făcut campanie pe platforma sa, precum şi pe alte site-uri de social media.

Cel mai înalt organism de securitate al ţării s-a reunit joi pentru a discuta potenţialele riscuri la adresa securităţii naţionale generate de entităţi cibernetice statale şi nestatale, precizează CNN care aminteşte şi că în octombrie, Curtea Constituţională a interzis unui politician de extremă-dreapta să candideze la alegerile prezidenţiale într-o hotărâre despre care analiştii, grupurile pentru drepturile civile şi unele partide au afirmat că şi-a depăşit atribuţiile.

ADVERTISING

Reuters informează, la rândul său, că Instanţa supremă din România a dispus joi renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidenţiale şi menţionează, de asemenea, că este o decizie despre care observatorii au spus că riscă să păteze credibilitatea instituţiilor statului înainte de alte două scrutine.

Agenţia de ştiri menţionează că Elena Lasconi a condamnat decizia Curţii Constituţionale într-o postare pe conturile sale de social media. „Curtea Constituţională intervine pentru a doua oară în procesul democratic”, a scris ea, făcând referire la o decizie anterioară a Curţii de a interzice unui politician de extremă dreapta (Diana Şoşoacă - n.r.) să candideze la alegerile prezidenţiale.

„Extremismul se combate prin voturi, nu prin jocuri de culise”, a spus Lasconi.

Agenţia Associated Press arată că decizia Curţii Constituţionale - luată cu unanimitate - vine după ce victoria lui Călin Georgescu a provocat „o undă de şoc în establishmentul politic” din România. Succesul neaşteptat al lui Georgescu a provocat proteste nocturne ale persoanelor care sunt îngrijorate de remarcile anterioare pe care acesta le-a făcut, lăudând liderii fascişti şi naţionalişti români şi pe preşedintele rus Vladimir Putin, şi cred că reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei, notează Associated Press.

ADVERTISING

Este pentru prima dată în istoria post-comunistă de 35 de ani a României când cel mai puternic partid al ţării, PSD, nu mai are un candidat în turul al doilea al unei curse prezidenţiale. Premierul Marcel Ciolacu a demisionat din funcţia de lider al PSD după ce a pierdut la limită în faţa lui Lasconi cu doar 2.740 de voturi, menţionează AP.

Lasconi, fostă jurnalistă, a declarat pentru The Associated Press înainte de votul din primul tur că ea consideră corupţia ca fiind una dintre cele mai mari probleme ale României şi a promis să o combată. „România merită ceva mai bun, nu un grup de politicieni bătrâni care folosesc instituţiile strict pentru interesul lor personal!” a spus Lasconi.

Contul lui Georgescu de pe platforma chineză TikTok, care a acumulat 5,1 milioane de like-uri şi 450.000 de urmăritori, a câştigat o tracţiune uriaşă în ultimele săptămâni.

Expert Forum, un think tank cu sediul la Bucureşti, a declarat într-un raport că ascensiunea rapidă „pare bruscă şi artificială”. Tema cea mai vizibilă pe TikTok-ul lui Georgescu în ultimele două luni „este pacea, mai precis nevoia ca România să nu mai sprijine Ucraina pentru a nu implica România în război”, se arată în raportul Expert Forum, citat de AP.

POLITICO spune că România a intrat în turbulenţe, după ce instanţa constituţională a decis să amâne până vineri o decizie seismică privind certificarea sau anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale din ţară.

Amânarea, care vine după o şedinţă a instanţei, joi dimineaţa, înseamnă că cei doi candidaţi care ar trebui să participe la turul al doilea din 8 decembrie - candidatul independent ultranaţionalist Călin Georgescu şi liberala Elena Lasconi - nu pot începe încă campania, notează publicaţia de la Bruxelles.

Curtea Constituţională a României a ordonat joi renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidenţiale de săptămâna trecută, în care un ultranaţionalist pro-rus a ieşit surprinzător pe primul loc, şocând ţara şi aliaţii săi occidentali.

La rândul său, Financial Times (FT) scrie că autorităţile române analizează dacă alegerile au fost supuse unor interferenţe străine după ce Călin Georgescu, un candidat de extremă dreapta, a câştigat votul de duminică. Instanţa supremă urmează să decidă vineri dacă va anula rezultatele, în urma plângerilor depuse de doi candidaţi perdanţi, potrivit cărora scrutinul a fost compromis.

Separat, preşedintele ţării, Klaus Iohannis, a convocat joi o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate pentru a discuta despre ameninţările cibernetice şi încercările de interferenţă ale actorilor străini în alegeri, arată FT, care notează că atât Georgescu, cât şi Lasconi au cerut instanţei supreme să nu anuleze rezultatele primului tur, ceea ce ar fi un pas fără precedent în istoria postcomunistă a ţării.

În cazul în care instanţa decide că există suficiente dovezi de fraudă electorală pentru a declara votul nul şi nevalid, alegătorii ar trebui să voteze din nou pe 8 decembrie. Analiştii au avertizat însă că anularea votului sau interzicerea candidaturii lui Georgescu nu ar face decât să-l întărească pe celălalt candidat de extremă dreapta, George Simion, al cărui partid AUR ar putea obţine câştiguri masive în alegerile parlamentare din 1 decembrie, scrie FT.

Există, de asemenea, temeri cu privire la posibile tulburări civile după ce mii de persoane au protestat la adresa lui Georgescu în Bucureşti şi în alte oraşe mari în fiecare seară începând de duminică, menţionează publicaţia financiară londoneză.

Georgescu a încercat în această săptămână să îşi refacă imaginea de proeuropean şi a negat că ar avea legături cu Rusia. Anterior, el şi-a exprimat simpatia pentru liderul rus Vladimir Putin, numindu-l „un om care îşi iubeşte ţara” la doar câteva zile după invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022. El şi-a menţinut, de asemenea, criticile la adresa NATO şi la sprijinul lui Lasconi pentru alianţa militară condusă de SUA, despre care a spus că trage România în războiul din Ucraina, notează Financial Times.

Ambasada SUA la Bucureşti a declarat că nu va interveni, dar a subliniat importanţa menţinerii orientării pro-occidentale a României, consemnează FT, care îl citează şi pe ideologul lui Putin, Aleksandr Dughin, care a declarat la televiziunea română Antena 3 că Georgescu este „un candidat excelent” care este „util” Moscovei.

„Nu poate fi numit pro-rus, dar este similar cu (Viktor) Orbán”, a spus Dughin, referindu-se la premierul ungar care a sfidat aliaţii UE şi s-a întâlnit cu preşedintele rus în această vară. „Pentru Rusia este mult mai uşor să trateze cu un astfel de politician decât cu oricine altcineva”, a transmis Dughin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇