De unde vin banii AUR? DNA și pericolul victimizării

De unde vin banii AUR? DNA și pericolul victimizării

AUR se laudă că are 8 milioane de euro din strângeri de fonduri, dar a folosit bani publici pentru caravana medicală. Nimeni nu a controlat încă afacerile partidului.

Liderii AUR se folosesc de dosarul deschis de procurorii anticorupție împotriva lor într-o nouă campanie în care pozează ca victime ale sistemului. Știrea despre patru parlamentari AUR cercetați într-un dosar care vizează caravana medicală trimisă de radicali în satele cele mai îndepărtate s-ar putea să adune și mai mulți simpatizanți în jurul extremiștilor.

Totuși, ancheta a pornit de la fosta senatoare de Slobozia a AUR, Rodica Boancă, și de la soțul acesteia. Cei doi îl acuză pe George Simion de coruperea alegătorilor, de folosirea banilor publici într-o campanie electorală mascată și de mită electorală: "Oferirea de astfel de servicii sau bunuri în vederea obținerii voturilor este o infracțiune”, spune senatoarea, care știe bine mecanismul intern prin care se finanțează AUR. 

ADVERTISING

Acest partid are un sistem piramidal de adunare a banilor, iar George Simion se lăuda astă vară că AUR are în conturi 8 milioane de euro „colectați exclusiv în format digital prin achiziționarea de carduri AUR”.

Cardurile oferite de partid simpatizanților și membrilor sunt de trei categorii: standard, care poate fi achiziționat cu 100 de lei, pachetul argint cu 1.500 de lei și pachetul aur cu 5.000 de lei.

Cu un card standard, simpatizanții pot cumpăra din magazinele AUR cu reducere de 10% un tur al Parlamentului și un tricolor.  Pachetul argint oferă, tot în magazinele partidului, reduceri de 15% pentru cărți, tur, steag și tricou cu Simion sau sigla formațiunii, în vreme ce cardul aur vine cu reduceri de 20% la cărți, tur, steag, tricou, insignă și o întâlnire personală cu George Simion. 

ADVERTISING

La AUR totul costă, totul se transformă în bani, iar liderul partidului anticipa în 2022 că va avea 100.000 de cumpărători de carduri în anul următor, adică cel puțin 2 milioane de euro. 

Atragerea banilor se face prin campanii publice lansate video de George Simion și, cu toate că procedeul pare transparent, unii simpatizanți-finanțatori încep să aibă îndoieli cu privire la felul în care sunt folosiți banii lor.

Partidul s-a transformat nu doar într-un succes de mase, ci pare să devină și o mare afacere, la care au acces doar privilegiații din AUR. Liderul formațiunii a anunțat, de altfel, că obișnuiește să organizeze dineuri de strângere de fonduri după modelul american și că așa a ajuns AUR la 8 milioane de euro, bani din care se laudă că finanțează caravanele medicale, deși e vorba în mare parte despre subvențiile pe care le primește partidul din bugetul de stat, potrivit unui raport al Expert Forum.

ADVERTISING

Nu există deocamdată niciun audit intern sau extern care să demonstreze legalitatea sau neregulile procesului de adunare a banilor, dar fosta senatoare AUR de la care a pornit dosarul procurorilor anticorupție vorbește despre bani negri și despre „nebuloasa” care ar exista în circuitul complicat al banilor care pleacă de la partid și ajung în fundația Medici pentru sate, administrată tot de un parlamentar AUR.

Senatoarea invocă sume mari de bani care s-ar pierde în buzunarele partidului și îl acuză pe George Simion de violență: „L-am văzut în stare de ebrietate, l-am văzut lovind o doamnă senator”.

Amănuntele despre averea AUR au fost trecute cu vederea în dezbaterile despre caravana medicală. Dar potrivit unui raport Expert Forum, AUR a început să consume din subvențiile statului în 2023, iar cea mai mare cheltuială a fost achiziționarea de autovehicule pentru caravana medicală în valoare de aproape 12 milioane de lei.

Apoi, AUR a anunțat că a cumpărat 20 de microbuze pentru elevi, pentru a le dona comunităților. Conform AUR, acestea sunt achiziționate din fonduri publice, ceea ce înseamnă că nu poate dona aceste microbuze, întrucât ar fi contrar legislației în vigoare.

Potrivit legii, formațiunile politice pot folosi subvențiile pentru ”investiții în bunuri mobile și imobile, necesare activității partidelor respective” (Legea 334/2006, art.25). Microbuzele, ca și caravanele medicale, sunt însă instrumente de campanie electorală, dar în satele îndepărtate și în orașele sărace, de unde AUR încearcă să colecteze cât mai multe voturi, pârghiile pe care le folosește Simion sunt prețuite.

În fond, AUR se folosește de absența statului în periferiile țării și îi înlocuiește serviciile, cu speranța că va obține în schimb voturi. 

Dacă se dovedește că serviciile AUR sunt construite pe bani negri, pe corupție și alte ilegalități, extremiștii s-ar putea să aibă probleme juridice mari. De aceea, strategia de comunicare AUR se bazează deja pe victimizare. În fond, transformarea radicalilor în victime s-ar putea să le aducă mai multe voturi decât calculele anterioare, chiar dacă poziția liderilor actuali ar putea să se clatine.

Sabina Fati


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇