Există un segment de tineri care sunt impresionați de teribilismul unuia sau altuia, câte un Simion, câte un Georgescu. Cultul Vadim este popular acum online: “Adu, mă, telefonul” sau cum era celebrul video.
„Da, există și partea asta și eu îmi iau rolul foarte în serios să le schimb părerea tinerilor, mai ales băieți, pentru că mai este și un aspect de sex, care merge pe filiera asta extremistă”, spune europarlamentarul Nicu Ștefănuță, unul dintre vicepreședinții Parlamentului European, la podcastul Punctul pe știri (Rock Fm).
"Bărbații, în general, și bărbați tineri tind să fie mai conservatori și merg spre extremism uneori. Când strângeam semnături, ori evitam efectiv bărbații de peste 40 de ani, pentru că era pierdere de vreme, erau agresivi, și de multe ori am întâlnit, de exemplu, cupluri în care femeia spunea: eu semnez, contează. Și am întrebat, într-un astfel de caz, o femeie, am întrebat-o "de ce tu te-ai oprit în condițiile în care iubitul a spus că nu" și a spus: "pentru că noi, ca femei, simțim violența din societate mai bine". Și a avut dreptate.
Ca bărbat, cauți niște modele, și dacă în societate ți se toarnă pe pâlnie chestia asta, că un bărbat trebuie să construiască, să țină casa, să facă aia, să facă aialaltă, și te mai uiți și la frații Tate și-l mai asculți și pe Jordan Peterson, ajungi la modele din astea greșite.
Și acuma le spun ascultătorilor că este ok să fii sensibil, să fii vulnerabil. Este omenește. Este ok să mergi la psiholog, este ok și să fii tandru, empatic, deschis, chiar e foarte atrăgător.
Deci cumva trebuie să schimbăm modelul greșit impus de societate, chiar de Biserică, uneori, pentru că atunci ei caută liderii în politică doar care seamănă cu omul ăsta", explică Nicu Ștefănuță, care a reușit să treacă pragul electoral pentru Parlamentul European, candidând independent.
Întrebat dacă Uniunea Europeană poate compensa fondurile pe care noua administrație americană le-a înghețat din finanțările pentru programe sociale și civice, Nicu Ștefănuță a spus că așa ar fi firesc. Totuși:
"Am o veste bună și una rea. Uniunea Europeană va trebui să intre în spațiul lăsat gol de Statele Unite, pentru că Uniunea Europeană vrea să continue farul acesta al libertăților. Și dacă continuă, libertățile și societatea civilă trebuie sprijinite. Știu organizații în București care trăiesc și de pe urma ajutorului Statelor Unite, pot să dau exemplu bolnavii de HIV.
Partea rea este că n-avem banii respectivi. USAID avea bani, cam o treime din tot bugetul Uniunii Europene. Deci bani serioși. Noi n-o să avem o treime din bugetul UE de dat la organizații și la tot felul de demersuri din astea pentru filantropie".
De ce e progresismul marea vrăjitoare
Nicu Ștefănuță a candidat asumându-și deschis o platformă verde, progresistă. Astăzi, tocmai progresismul pare a fi marele dușman, așa cum îl portretizează președintele Donald Trump.
"Care e faza cu progresismul? De fapt, mie nu prea plac aceste etichete de un fel sau de altul, pentru că multe din lucrurile pe care le susțin mie mi se par de bun simț.
Dacă ești pentru mediu nu înseamnă că ești progresist. Trebuie să te gândești și la viitor.
Dacă ești pentru drepturile omului și o salarizare mai bună și condiții mai bune și te uiți și la locuințe sociale și nu e totul numai pe bogăție nu înseamnă că ești radical sau woke. Urăsc chestia asta cu woke.
Și da, eu cred că se pune un fel de țap ispășitor, se face din woke un țap ispășitor.
Eu nu mă consider woke, am 43 de ani, dar consider că sunt de bun simț multe, inclusiv apărarea drepturilor comunităților LGBTQ și a diversității, într-o țară modernă, europeană.
Dacă ți se toarnă în urechi ani întregi că aceia răi de la UE ne vor pune să plătim foarte mult ca să mergem spre verde, poate într-o zi o să începi să creezi chestia asta, nu?", argumentează Nicu Ștefănuță.
Transcriptul interviului a fost realizat cu aplicația Vatis Tech