Cum se explică diferențele foarte mari între exit-poll-uri și unele rezultate finale?

Cum se explică diferențele foarte mari între exit-poll-uri și unele rezultate finale?

Diferențele foarte mari între exit-poll-uri și rezultatele finale ale unui scrutin, cum ar fi cel de duminică, pot apărea din mai multe cauze, nefiind neapărat o dovadă că s-ar fi făcut fraude, așa cum s-ar putea crede la prima vedere, explică sociologul Bruno Ștefan, președintele BCS.

În mod normal, un exit-poll trebuie să aibă eroare de 1%, pentru că el măsoară nu o opinie probabilă care s-ar putea exprima, ci ceva ce s-a întâmplat. Putem să luăm în calcul și minciuna respondenților (avem indici de măsurare a ei, s-au făcut statistici în domeniul acesta și în România, și în afara ei), dar e minoră, s-ar încadra probabil într-o eroare generală, alături de altele, care ar putea să fie de 3%”, ne-a explicat Bruno Ștefan.

Diferențe de zeci de procente

La alegerile locale de duminică, BEC a acreditat doar trei institute pentru realizarea de exit-poll-uri în diverse localități din țară: CURS, Avangarde și BCS – și doar primele două au dat publicității estimările făcute la orele 19 și 21.

ADVERTISING

Printre acestea au fost câteva care nu s-au confirmat luni, după numărarea voturilor. De exemplu, primul exit-poll arăta ca Emil Boc va câștiga strâns, cu 51,52%, în timp ce rezultatul final la Cluj Napoca a fost de peste 74%.

De asemenea, la Oradea a câștigat Florin Birta cu peste 70%, deși la exit-poll era creditat cu doar 45% din voturi.

Dar cel mai mare semn de întrebare a fost ridicat, la fel ca și acum 4 ani, în Sectorul 1, unde Clotilde Armand a fost dată câștigătoare la exit-poll cu o diferență consistentă în fața lui Daniel Tudorache, în timp ce luni primarul în funcție a susținut că, de fapt, câștigătorul ar fi el.

Contactat de SpotMedia.ro, Bruno Ștefan, președintele Fundației Biroul pentru Cercetări Sociale (BCS), care duminică a făcut exit-poll-uri în trei localități dar are o vastă experiență în domeniu, a explicat care ar putea fi cauzele acestor discrepanțe majore.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Prima cauză – Alegătorii și partidele

”Prima sursă – un refuz foarte mare al oamenilor de a răspunde. Eu fixez un pas statistic de 5 și ajung la 6 și ceva (dar sunt și cazuri când se ajunge chiar și la 15). Sunt oameni care nu vor să răspundă!

Și acest fenomen este accentuat de lideri politici care spun ’Nu a exit-poll-ul nostru? Hai să îl sabotăm!’. Vin în secțiile de votare și spun ’Nu răspundeți la exit-poll! Se întoarce împotriva voastră!

De situații de genul ăsta m-am lovit eu duminică la Râmnicu-Sărat. În fiecare secție de votare, reprezentanții PSD țipau pe culoare ’Nu răspundeți la exit-poll!’ sau chiar îi scoteau pe oameni pe altă ușă.

Iar oamenii știu că orașul e controlat, că nu trebuie să îl deranjeze pe primar sau pe candidatul nu știu care, și atunci nu mai răspund. Iar când noi nu mai putem ține un pas statistic, ajungem la erori care nu ni se datorează nouă, ci unei agresiuni, de care cel puțin eu am avut parte.

ADVERTISING

Asta în afară de refuzului de participare natural al oamenilor”, ne-a declarat Bruno Ștefan.

alegeri-locale-alegatori
Foto: Arhivă Spotmedia.ro

Operatorii, o altă problemă

”Un alt factor posibil este lipsa de rigoare a operatorilor”, a continuat președintele BCS.

”Unii sunt mai timizi și nu insistă să obțină răspunsurile dacă li se spune NU. Apoi, alții respectă regulile întocmai, în timp ce alții nu. ’Ce dacă iau din 7 în 7, nu din 5 în 5? Sau hai să iau și din 1 în 1, și din 3 în 3....’. Așa se perturbă un proces care permitea extrapolarea rezultatelor la nivelul comunității.(...) Apoi, apar și alte nereguli pe teren.

Deci nu e vorba că vine un politician și ne spune ’Ridică-l pe ăla și coboară-l pe ăla!’. Iar când mediile sunt ostile și erorile sunt mai mari. Data trecută un operator s-a suit în primul tren care era în gară și-a plecat, a trebuit să caut pe altcineva.(...).

Dar poate cea mai mare eroare e dată de faptul că sunt mai multe cicluri și e greu să le ții sub control, fiindcă mereu trebuie să o iei de la capăt. Eu am avut 3 exit-poll-uri de făcut duminică, dar CURS a avut 15-17, în mai multe localități din țară. E mult mai dificil să ții datele sub control și să faci un criteriu unitar. (...)

Diferențele apar și din multe alte motive. Mai sunt operatori care ne sunt băgați pe gât și nu ne dăm seama cum. Nu există operatori profesioniști și ești nevoit să apelezi la recomandări, la prieteni, iar uneori ți se bagă câte unul de către partide tocmai ca să îți strice sondajele. Au o fascinație de a-ți strica treaba, fie că-s de dreapta, fie că-s de stânga, dar mai ales cei de stânga, care au o fascinație de a manipula și cred că pot manipula cu sondajele”, s-a arătat convins Bruno Ștefan.

alegeri-locale-operator
Foto: Spotmedia.ro

Clotilde Armand acuză o tentativă de fraudă la BEC Sector 1. Daniel Tudorache: Niște prostii

Valuri de votanți PSD la lăsarea serii

S-a furat la vot în Sectorul 1 ?

”Nu”, răspunde Bruno Ștefan, întrebat dacă suspectează că alegerile din Sectorul 1 ar fi fost fraudate, ținând cont de discrepanțele dintre exit-poll și rezultatele anunțate de Dan Tudorache.

”În schimb, mai există o variantă, pe care am descoperit-o și la alegerile de acum 4 ani, dar acum a fost accentuată vizibil. În ultima oră PSD crește foarte mult și nu înțelegem de ce (mă fac că nu înțeleg...).

Tradițional, votanții PSD veneau dimineață, până pe la 13. De data asta nu a fost așa, cel puțin în cazurile măsurate de mine. Nu doar că n-a scăzut deloc, dar în ultima oră de vot a fost o explozie de voturi pentru PSD.

Cum ? Îmi spunea operatorul de la Râmnicu Sărat că în secția 81 a văzut venind de 4 ori un autocar plin cu votanți. Același șofer a făcut 4 ture la vot! Îi descărca în curtea secției și intrau câte 5, câte 5, ca să nu se creeze aglomerație și să se sesizeze membrii comisiei. Dar operatorul meu, stând afară, îi vedea. A și filmat de câte ori venea autocarul respectiv. Iar asta s-a întâmplat pe seară, atunci când oamenii din secție erau obosiți, nu mai erau observatorii, era și întuneric.

Sau, la Drobeta, unde toată ziua diferența între candidatul PNL și candidatul PSD a fost de 2%, iar în ultima oră a sărit la 4% în avantajul PSD, când în mod normal candidatul PNL ar fi trebuit să fie deasupra celui de la PSD, fiindcă seara vine Dreapta la vot. Nu doar că n-a venit, dar au venit votanți PSD în valuri, seara, la ultima oră. Așa că rezultatele ni s-au dat cumva peste cap. (...)”, ne-a mai explicat președintele BCS.

alegeri-locale-urna
Foto: Arhivă SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇