Criza migranților din Italia și creșterea extremei drepte în UE. Care sunt țările care urmează - interviu cu istoricul italian Stefano Bottoni

Criza migranților din Italia și creșterea extremei drepte în UE. Care sunt țările care urmează - <span style="color:#990000;">interviu</span> cu istoricul italian Stefano Bottoni

Urmează alegerile din Slovacia, iar Ungaria a autorizat transporturi cu câteva mii de migranți către această ţară, ceea ce cântăreşte greu înainte de alegerile de duminică, explică istoricul Stefano Bottoni. S-a întâmplat în iulie, dar este o temă care a contat acum pentru alegeri, exploatată împotriva coaliției de guvernare și care ar putea aduce încă o platformă pro-rusă la putere în UE.

Stefano Bottoni este conferențiar la Universitatea din Florența, unde predă istoria Europei de Est și istorie universală. În limba română a publicat Lungul drum spre Occident: O istorie postbelică a Europei de Est (Editura Mega, Cluj-Napoca, 2021) și Moștenirea lui Stalin în România. Regiunea Autonomă Maghiară, 1952-1960, recent apărută la Editura Humanitas. Bottoni este autorul volumului Orbán: Un despota in Europa, în curs de traducere în limba română.

Ce înseamnă această criză a migranților pentru Italia, dar și pentru Uniunea Europeană?

Nu este ceva nou, un val de migrație susținută din țările din Africa a început din Italia după așa-numita primăvară din 2011-2012 și nu, nu s-a întrerupt nici în anii următori.

ADVERTISING

Diferite guverne din Italia,  și de stânga și de dreapta, au încercat în diferite rânduri să pună capăt acestui fenomen, prin acordurile bilaterale cu guvernele din această regiune. Dar eforturile au eșuat, cu căderea guvernelor.

Este și o problemă climatică, cauzată de schimbările climatice. Apoi, crizele politice și economice au afectat foarte puternic această regiune și lumea ajunge  în Italia, pentru că Italia este cunoscută ca un loc sigur, dacă ajungi în Italia, nu ești respins și din Italia se ajunge mai departe în Germania, Franța, în alte țări.

Eu nu cred că Rusia are un rol însemnat în această rută a migrației, a avut, după părerea mea, în ruta balcanică, criza migrației din 2015 – 2017, împreună cu Turcia.

Este o tulburare geopolitică, economică, socială. Italia este un receptor al acestei migrații și politica migrației din Italia este inconsistentă. Avem regulamente, avem legi care nu sunt respectate și rețelele migratoare știu asta, că dacă ajungi în Italia, nu se întâmplă nimic și că din Italia se scapă după o anumită perioadă.

A fost una dintre promisiunile, să spun așa, ale premierului, ale Georgiei Meloni, această înăsprire a politicii migrației. Și acum vedem, de fapt, că am ajuns într-o criză.

După cum știm, promisiunile politicienilor sunt un lucru diferit, chiar dacă sunt făcute cu bună-credință.

ADVERTISING

Se adaugă situația socială din Italia, rolul organizațiilor de cooperare, de pildă, italiene sau din alte țări, pentru că aceste vase/nave de salvare sunt în proprietatea organizațiilor neguvernamentale și sunt probleme legale foarte importante.

Nu se știe cine are competența, și se discută despre asta de ani buni, problema este cu regulamentul de la Dublin și care a fost aprobat și de Italia, fără a calcula consecințele. Consecințele sunt că primul stat în care migranții ajung are o responsabilitate exclusivă, chiar dacă aceşti migranți nu vor să stea în Italia.

Simte cumva Italia o lipsă de solidaritate, să spunem, pentru că am văzut Viktor Orban deja își continuă discursul anti-migrație. Franța, căreia îi este foarte frică de un succes al lui Le Pen la europarlamentare, deja a anunțat că nu va primi migranți. Vedeți o creștere a polului de extremă dreaptă?

Văd o creștere a sentimentului de extremă dreaptă, mai degrabă.

Acest sentiment nu are un pol politic unic, are cel mai puțin trei sau patru direcții. Una este polul Le Pen, AfD (Alternative fur Deutschland), dar sunt partide de opoziție. Le Pen are niște posibilități să câștige. AfD, după părerea mea, nu are nicio posibilitate în sistemul politic german, deși are teoretic acum chiar 20% în sondajele privind intenția de vot.

ADVERTISING

Un alt pol este în Polonia. Și un alt pol foarte important din punct de vedere simbolic este Viktor Orban, dar la Orban avem și încărcătura filorusă și Orban are multe în comun cu Le Pen și cu AfD, dar diferența mare este că Orban este la putere și vrea să stea la putere.

Dreapta italiană are aceeași problemă. Meloni face parte dintr-o familie, Liga Nord a lui Salvini este dintr-o altă familie și Forza Italia, fostul partid al lui Berlusconi, face parte chiar din Partidul Popular European.

Sentimentul anti-migrație este ceva similar, care este comun, dar problema este când ajungem la politici publice ce se face? Orice naționalist are interesul său, naționalistul francez sau german apelează la tratatul de la Dublin și spune naționalistului italian: migranții sunt ai voștri.

Temerile inițiale ale Uniunii Europene că s-ar putea apropia Meloni și Viktor Orban au cam fost infirmate, pentru că Meloni a ținut cumva linia anti-Rusia.

Da, și cred că stabilitatea pentru guvernare a fost un element important pentru relațiile cu Washington și Bruxelles. Susținerea pentru Ucraina nu s-a oprit, dar sunt și alte teme, tema migranților și mai ales temele economice.

Tema economică s-a intensificat și cred că pentru Italia va fi o iarnă fierbinte, din acest punct de vedere. Bugetul este redus la minim, Meloni trebuie să implementeze politici de austeritate și Italia trăiește în austeritate de mai bine de 10 ani. Migrația este o problemă pentru societatea italiană, pentru că Italia a atras în ultimii 10-15 de ani milioane de persoane, migranți fără calificare profesională.

Problema este că niște state ale Uniunii Europene sunt dispuse să facă cherry picking, pe când Italia nu este în această situație, fiind stat de primă linie pentru migranți.

Această problemă ar trebui abordată, dar este un subiect foarte nepopular, pentru că din punct de vedere structural, Germania a beneficiat foarte mult din acest fapt și nu va renunța la aceste condiții. Italia nu are forță suficientă pentru a impune o politică nouă și, foarte important, țările de la Vișegrad, Ungaria sau Polonia cu guvernare de dreapta, dar și Slovacia dacă câștigă Robert Fico, nu susțin deloc poziția Italiei, că ar fi bine să distribuim acești migranți.

Dar țările din Europa de Est nu vor să primească deloc, nici guvernele așa-numite liberale, de stânga sau de dreapta. Nu este nicio deosebire politică sau ideologică din acest punct de vedere. Nu este o chestie ideologică, este așa-numitul interes național.

Din acest punct de vedere, Europa nu se comportă ca un continent unitar, armonizat din punct de vedere al politicilor publice. Este un continent în care țările mai mari și mai puternice fac politica.

De altfel ați și văzut planul franco-german, cu Europa în patru cercuri concentrice, lansat zilele trecute. Cum vi se pare, în tot acest context?

E foarte interesantă această idee. Eu înțeleg că motorul franco-german este motorul Uniunii Europene, a fost mereu astfel, și înțeleg și faptul că Viktor Orban trebuie ținut la ușă, dar metoda este discutabilă, ar fi fost bine să se includă și alte țări.

Așa cum știți, migrația este folosită de către Austria pentru a ține România și Bulgaria în afara Schengen. La Austria, iarăși putem bănui o agendă care ajută Rusia?

Eu cred că este un joc foarte complicat, în care sunt actori care joacă pe diferite planuri. Austria, Ungaria fac, de pildă, acest lucru și luați, de pildă, jocul pe care Ungaria îl face acum cu Suedia, cu NATO, este absolut incredibil.

Noi știm că Viktor Orban nu are nicio intenție de a primi Suedia, dar răspunsul nu va fi un NU categoric, ci ambiguu, cu anumite condiții.

Un alt lucru pe care nu l-am văzut în presa din România. Urmează alegerile din Slovacia: Ungaria, cum să spun, a autorizat organizarea unor  transporturi cu câteva mii de migranți din Ungaria în Slovacia, înainte de alegerile de duminică, acest lucru s-a întâmplat în iulie. Slovacii au început să vadă. Și iată o temă care a contat acum pentru alegeri, exploatată de Fico împotriva coaliției de guvernare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇