Furtuna perfectă pentru criza migranților: Record de oameni care și-au părăsit casa și cei doi factori care au amplificat dezastrul

Furtuna perfectă pentru criza migranților: Record de oameni care și-au părăsit casa și cei doi factori care au amplificat dezastrul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Numărul persoanelor din toată lumea care au fost nevoite să-și părăsească locuințele a crescut cu o cincime anul trecut. Două evenimente au avut o contribuție însemnată la această situație.

Până la sfârșitul anului trecut, numărul persoanelor strămutate – oameni nevoiți să-și părăsească locuințele dar care au rămas pe teritoriul național – a ajuns la 71 de milioane, potrivit datelor publicate de Centrul de Monitorizare a Strămutării Interne din cadrul Consiliului norvegian pentru refugiați (IDMC). În 2021, 59,1 milioane de persoane au fost în această situație, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Numărul deplasărilor făcute, de multe ori în mod repetat, de oamenii care căutau siguranță și adăpost, a fost, de asemenea, fără precedent - 60,9 milioane, o creștere cu 60% față de anul precedent.

Aproximativ 17 milioane din aceste deplasări au fost provocate de războiul din Ucraina, unde 5,9 milioane de oameni și-au părăsit locuințele, mulți fiind nevoiți să se mute de mai multe ori pentru a scăpa din calea războiului.

Din cauza dificultății de a obține date sigure din zonele ocupate de forțele militare, chiar și aceste valori foarte ridicate ar putea fi considerate prea mici față de situația reală, avertizează raportul publicat joi.

ADVERTISING

Pe lângă războiul din Ucraina, musonul extrem care a lovit vara trecută Pakistanul a determinat strămutarea unor mase mari de populație, inundațiile care au devastat o mare parte a țării provocând peste 8 milioane de deplasări.

Raportul nu cuprinde situația din primele luni ale acestui an, dar indică o creștere dramatică a strămutărilor după izbucnirea luptelor din Sudan. Războiul civil din această țară a provocat în doar trei săptămâni creșterea cu mai mult decât dublu a numărului de deplasări interne din întreg anul precedent.

ADVERTISING

Mulți dintre cei care și-au părăsit casele din cauza conflictelor sunt în această situație de mai mulți ani. Aproape trei sferturi din populația strămutată la nivel global provine din zece țări în care există conflicte militare, fie că este vorba de state aflate în stare de război deschis, precum Ucraina ori Sudan, fie de unele cu violențe sporadice, precum Nigeria sau Somalia.

Multe din aceste țări se confruntă și cu o gravă insecuritate alimentară, problemă care s-a înrăutățit pe fondul războiului din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇