Crin Antonescu a prezentat declarația dată la Securitate

Crin Antonescu a prezentat declarația dată la Securitate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Crin Antonescu a făcut publică declarația pe care a dat-o Securității în anul 1988, referitoare la prietenul său Ștefan Costache, document pe care l-a obținut în urma unei solicitări adresate CNSAS.

Antonescu a precizat că a formulat cererea către CNSAS cu o zi înainte, după ce a aflat despre existența acestui document, iar instituția i-a pus la dispoziție cu „maximă promptitudine” o copie a declarației.

„Vreau să precizez că nu găsesc nimic nepotrivit în interesul presei. Mi se pare legitimă această curiozitate, mi se pare legitimă această dorință a publicului de a cunoaște ce este într-o declarație a unui candidat la președinție dată la securitate", a declarat Antonescu.

Crin Antonescu declarație
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Este, repet, o declaraţie, este dată pe numele meu, semnată cu numele meu şi, de altfel, la pagina de dosar pe care eu am putut să o consult, fără să pot să-i fac copie, aşa le inventariau ei, toate persoanele, adică eu şi aceşti prieteni pe care îi şi numesc pentru că ştiam că li s-au lăsat şi lor pacheţele, toţi avem câte o fişă mică, cei chemaţi. (..)

De altfel şi pe numele meu, ca şi al celorlalţi prieteni din cercul nostru era pe spate ştampila neaflat în evidenţă, pentru că ei verificau fiecare om pe care îl chemau, pe care îl investigau. În sensul acesta, practic, noi am fost investigaţi în această calitate, deşi am spus în sens tehnic victimă, eu nu m-am pretins niciodată o victimă, cum au fost victime serioase ale securităţii.

Nu am făcut niciodată caz de acest lucru, de altfel se miră unii că nu am povestit. Eu nu aveam ce povesti, ăsta a fost un fapt banal, au plecat mii de oameni din România, mii şi alte mii de colegi de serviciu au fost chemaţi la securitate să dea declaraţii, era o formalitate. Nu mi s-a părut că am suferit ceva special atunci, nu mi s-a părut nimic. Când a venit vorba despre asta, evident mi-am amintit, l-am sunat şi pe om în Canada şi i-am spus ce s-a întâmplat”, a subliniat Antonescu.

”Nu există nicio altă formă de colaborare, de contact măcar între mine şi Securitate”, a completat candidatul la alegerile prezidențiale. Acesta a menţionat că din ce a înţeles, nu a avut un dosar de urmărit.

”Nu am, deci, ce alte elemente să aştept, pentru că alte elemente nu există şi, din punctul meu de vedere, tot ceea ce era de spus, am spus”, a mai arătat el.

În documentul prezentat, Crin Antonescu confirmă că îl cunoaște pe Ștefan Costache, inginer la întreprinderea comunală Tulcea, cu care a copilărit și a fost coleg de clasă. Antonescu relatează că prietenul său i-a povestit despre tentativa de a pleca la Viena prin Bulgaria, fără a avea viză, fiind reținut de autoritățile bulgare și ulterior cercetat de organele de miliție și securitate din România.

România Înainte

România ÎnainteCMF: 31250003

Publicată de Crin Antonescu pe Joi, 17 aprilie 2025

Iată conținutul integral al declarației:

Subsemnatul Antonescu George Crin, născut la 21 septembrie 1959, în localitatea Tulcea, cu domiciliul în Tulcea, strada Colugărei, numărul 18, profesor de istorie la Şcoala Generală Niculiţel, neîncadrat politic, căsătorit cu numitul Antonescu Aurelia de profesie inginer la întreprinderea Mase plastice Tulcea, domiciliată în Tulcea, Vă declar că îl cunosc pe Costache Ştefan, inginer la întreprinderea comunală Tulcea, de aproximativ 20 de ani. Am copilărit împreună, am fost colegi de clasă.

După clasa a 8 a, Costache Ştefan a plecat la Bucureşti pentru a urma cursurile unui liceu de specialitate, după care au urmat şi cursurile Facultăţii de Construcţii şi în prezent ne aflăm în relaţii amicale, iar în toamna anului 1987, după ce Costache Ştefan s-a reîntors dintr-o excursie pe care a efectuat-o în Bulgaria, ca turist, ne-a relatat următoarele: Aflat către sfârşitul perioadei de excursie, la Sofia a încercat să întreprindă o călătorie la Viena, pe calea aerului, fără a deţine viza necesară pe paşaport.

Depistat de autorităţile bulgare, a fost reţinut la aeroport, a fost reţinut timp de două sau trei zile în Bulgaria, după care a fost trimis în România, tot pe calea aerului.

Din Bucureşti, la Tulcea, a fost însoţit de două cadre de miliţie, iar la Tulcea a mai fost reţinut pentru o scurtă perioadă în care a fost cercetat de organe de miliţie şi securitate. În legătură cu perioadele în care a fost reţinut atât în Bulgaria cât şi în ţara, ne-a relatat că totul s-a petrecut în condiţii normale, că nu i s-a cerut decât să relateze şi să explice fapta sa, verbal şi în scris, fără a să exercita niciun fel de presiune asupra sa.

Ne-a relatat, de asemenea, că iniţial declarase că a intenţionat să facă doar o plimbare până la Viena şi apoi să se întoarcă în ţară şi că ulterior a revenit asupra declaraţiei sale, precizând că probabil nu s-ar mai fi întors. Am aflat de asemenea că organele de cercetare au descoperit la domicilul său unele pachete cu obiecte personale lăsate unor prieteni, cu destinaţia scriă pe bileţele şi că printre acestea mă număram şi subsemnatul. Nu cunosc conţinutul pachetului destinat mie. După redactarea declaraţiilor, a avut o discuţie cu un cadru de securitate care a explicat semnificaţiile faptei şi atitudinii sale.

A revenit apoi la domiciliu şi a reluat în condiţii normale activitatea profesională la acelaşi loc de muncă. În legătură cu faptele petrecute, declar că, deşi suntem în relaţii strânse şi de multă vreme, nu am cunoscut intenţiile lui Costache Ştefan.

Ştiam doar că a depus acte pentru excursie în câteva ţări socialiste şi i s-a aprobat doar Bulgaria. Din cele relatate de el, am înţeles că nici altcineva nu-i cunoscuse intenţiile, nici chiar părinţii sau sora sa. Am fost uimit cu atât mai mult cu cât niciodată în discuţii anterioare nu şi-a exprimat nici cea mai vagă intenţie de a se stabili într-o altă ţară. În prezent, Costache Ştefan se află în relaţii mai apropiate cu subsemnatul, cu Popa Octavian, pedagog la Liceul industrial, Valentin Prodan, inginer la Combinatul Fier Aliaje şi un coleg de birou de ştiinţă.

Vă relatez că am posibilitatea să exercit influenţă pozitivă asupra celui în cauză, are încredere în mine, mă consultă, totuşi pare debusolat, afirmând că după cele întâmplate, reuşita lui în viaţă nu ar mai fi atât de sigură. Crin Antonescu, 13.01.1988."

declarație Antonescu 1

Crin Antonescu, a cerut Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității toate documentele din dosarul său legat de fosta Securitate. El a declarat marţi că singura lui legătură cu fosta Securitate a fost în calitate de urmărit. „Am crezut că a trecut vremea şopârlelor”, a scris Antonescu pe Facebook.

CNSAS a comunicat că Antonescu nu a colaborat vreodată cu Securitatea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇