Crin Antonescu a dat o declarație la Securitate despre un coleg profesor, anunță CNSAS UPDATE Reacția candidatului la Președinție

Crin Antonescu a dat o declarație la Securitate despre un coleg profesor, anunță CNSAS <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacția candidatului la Președinție
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Crin Antonescu a dat o declarație la Securitate despre un coleg profesor, în 1988, anunță Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

Mai exact, Crin Antonescu a dat, pe data de 13.01.1988, o declarație la Securitate într-un dosar care-l viza pe un prieten apropiat, un anume “C.Ș”, profesor de istorie la Şcoala generală Niculiţel, Tulcea.

”În baza Notei de Constatare nr. DI/I/355 din data de 31.03.2025, întocmită de către Direcția de Specialitate din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul ANTONESCU George Crin Laurentiu figurează în dosarul fond informativ nr. | 1068594 (FI 12275/TL) cota C.N.S.A.S. — titular C.S.

În cadrul cercetării informative inițiate de Securitate asupra domnului C.S., precum și a anturajului acestuia, titularul adeverinței, profesor de istorie la Școala generală Niculițel și prieten apropiat cu C.Ș., a fost convocat de organele de Securitate și a dat o declarație, datată 13.01.1988, olografă, semnată cu numele real”, arată CNSAS, într-un comunicat.

Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității nu a publicat însă nicun fragment din declarația dată de Crin Antonescu la Securitate în dosarul colegului său.

De asemenea, CNSAS a restricționat accesul la nota de constatare care a stat la baza emiterii adeverinței, precizând că doar Crin Antonescu o poate consulta.

CNSAS subliniază, însă, că Crin Antonescu nu a colaborat vreodată cu Securitatea comunistă, ca poliție politică.

“Având în vedere faptul că nota de constatare nu consemnează existenţa altor documente sau informații privind relația cu organele de Securitate, în cazul domnului Antonescu George Crin Laurențiu nu se poate reține calitatea de colaborator al Securității, în sensul legii.

Totodată, potrivit notei de constatare nr, DI/I/355 din data de 31.03.2025, în urma verificărilor întreprinse până la data de 31.03.2025 nu au rezultat documente sau informații privind apartenența la structurile fostului Minister de Interne, în calitate de ofiter sau subofițer de Securitate sau Miliție, astfel încât în cazul domnului Antonescu George Crin Laurențiu nu se poate reține calitatea de lucrător al Securității, în sensul legii”, se mai arată în comunicat.

Mihai Demedriade: CNSAS nu a restricționat accesul la nota de constatare

Mihai Demedriade, istoric şi consilier superior în cadrul Direcţiei Cercetare a CNSAS, spune însă că CNSAS nu a restricționat accesul la nota de constatare.

”Este fals, o minciună scandaloasă. CNSAS n-a restricționat nimic. Notele de constatare au caracter secret de serviciu. Nu sunt publice, conform legii. Ele ajung să fie publice doar atunci când adeverințele emise pe numele titularilor acestor note sunt contestate în instanță. Ajungând în instanță, notele de constatare devin consultabile.

Așa că nu CNSAS a restricționat accesul la nota respectivă, ci legea nu o permite, în acest stadiu. CNSAS a respectat doar legea”, a scris Mihai Demedriade pe Facebook.

De asemenea, el explică faptul că Antonescu nu s-a dus la CNSAS din propria voință.

”Crin Antonescu a fost convocat (atenție!!! a fost convocat!), așa cum oricine putea să fie convocat înainte de 1989, la sediul unui Inspectorat al Ministerului de Interne sau la sediul vreunei autorități. Convocările nu menționau nici motivul, nici că ea se face la sediul Securității. Te duceai, că era obligatoriu să te duci, atunci când erai convocat de o autoritate a statului. Nu s-a dus acolo din propria voință.

Nu s-a dus să „toarne”, ca să fiu mai clar. Odată ajuns acolo, aflai (sau nu!!) că discutai cu un securist, nu totdeauna acești oameni își declinau apartenența. De cele mai multe ori nu o făceau. Antonescu a fost chemat, alături de alte persoane (!), pentru clarificări în cazul unui prieten care încercase să fugă din țară. Omul (Crin Antonescu), în declarația lui, atenție, nu spune nimic negativ sau incriminant despre prietenul lui. Nimic. Și 2. Semnează, cum era și normal, ca orice om convocat, cu numele lui real”, subliniază Mihai Demedriade.

UPDATE: Reacția lui Crin Antonescu

Crin Antonescu a reacționat și a cerut CNSAS să publice documentul privind ancheta în care a fost chemat să dea declarații.

El a subliniat că nu a făcut poliție politică, nu a avut nicio legătură cu Securitatea și a explicat cazul la care face referire CNSAS:

Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator al Securității și nu am făcut poliție politică. Nu am avut nicio legătură cu Securitatea decât din calitatea de urmărit, în cazul la care mă voi referi imediat, cu toate amănuntele pe care le cunosc.

În 1987, mă aflam la Tulcea și un prieten al meu foarte bun, inginer, a plecat într-o excursie în Bulgaria și de acolo a încercat să plece în Austria. Nu a reușit, a fost capturat de organele de ordine din Bulgaria și adus ulterior în România. La plecare, el a lăsat câteva obiecte personale pentru trei prieteni sau patru foarte apropiați, toți cei trei, pentru că le lăsase cu nume și etichetă obiectele respective, am fost chemați ca urmăriți la Securitate să dăm declarații în legătură cu acest lucru.

M-am prezentat și eu, nu era facultativ, în calitate de urmărit, repet, am dat o declarație în care n-am oferit nicio informație specială decâ aceea că sunt prieten cu persoana respectivă, că știam că pleacă într-o excursie în Bulgaria, că nu ștriam ce intenții are, ceea ce era, de altfel, adevărat și atât și nimic mai mult”, a declarat Crin Antonescu.

El a precizat că, în 1988, aceeași persoană a părăsit țara. Crin Antonescu spune că el a fost singurul care a știut despre intenția prietenului lui.

”Aceeași persoană, în anul următor, în 1988, a avut o altă tentativă de data această reușită, de a părăsi țara. Eu am fost singura persoană care am știu despre intenția lui, el a avut atâta încredere în mine încât mi-a spus ce vrea să facă și mi-a lăsat misiunea să-i anunț părinții. Ceea ce am și făcut, omul a traversat Iugoslavia, a stat în lagăr o vreme și după a plecat în Canada, unde trăiește și astăzi.

Eu, nu numai că, evident, nu am oferit nicio informație Securității, ci mi-am asumat acest risc, am anunțat după termenul pe care-l stabilisem împreună, de două sau trei săptămâni, i-am informat părinții că el a plecat de fapt din țară și nu se mai întoarce și asta este tot.

Nu am furnizat niciodată nimănui, nici Securității, informații care ar fi putut să dăuneze cuiva. Mai multe de atât, l-am acoperit pe prietenul meu. Am avut trecutul mereu la vedere. Vreau să fie publicat acest document. Cred că am toate atuurile și tot dreptul să nu permit nimănui astfel de acuzații. Nu sunt în posesia acestei declarații”, a mai spus Crin Antonescu.

UPDATE: Ce spune prietenul lui Crin Antonecu

Ștefan Costache, prietenul lui Crin Antonescu, fugit din țară în 1988, spune că nu are nicio suspiciune în privința acestuia, precizând că dacă ar fi fost trădat de Crin Antonescu, nu ar fi reușit să fugă din țară în Canada, pe vremea comuniștilor.

Crin Antonescu a fost singura persoană în care am avut încredere să mă destăinui înainte de a pleca și l-am rugat frumos să-mi anunțe familia, părinții mei, după trei săptămâni după ce am plecat. Pentru că din informațiile mele știam că dacă a trecut această vreme mi-a reușit excursia și să-i asigure că sunt în siguranță și că-i voi contacta cu prima ocazie. Nu am nicio îndoială sau o suspiciune că domnul Crin Antonescu ar fi fost informator. Absolut nu. E o calomnie”, a declarat Ștefan Costache la Antena 3.

Mai mult, acesta spune că nu a fost profesor de istorie, așa cum este precizat în comunicatul CNSAS.

Nu am fost profesor de istorie, e o neînțelegere, eu am absolvit facultatea de Construcții. Eu am avut acest lucru planificat cu alt prieten bun cu aceleași intenții din Brașov, suntem amândoi aici (în Canada - n.red), ne-a reușit excursia, cu care am comunicat în secret și a urmat să ne întâlnim, am plecat cu trenul la București și de acolo la Reșița unde am plecat pregătiți cu rucsacele noastre într-o călătorie de cinci zile.

Nu mi-amintesc foarte clar de cronologia evenimentelor, dar îmi amintesc de Bulgaria. La prima mea întoarcere în România, în 1993 cred că a fost, ne-am întâlnit un grup de prieteni și mi-a spus Crin că a fost, fiind la vremea acea cred că era la Arheologie în Tulcea, și mi-a spus că a fost abordat de un domn și i-a spus că ne-a făcut-o prietenul, iar Crin i-a răspuns „v-a făcut-o vouă, nu mie”, a povestit Ștefan Costache, la Antena 3.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇