Scandalul Crin Antonescu și Securitatea - PNL cere demiterea Germinei Nagâț. Candidatul vrea să-și vadă dosarul

Scandalul Crin Antonescu și Securitatea - PNL cere demiterea Germinei Nagâț. Candidatul vrea să-și vadă dosarul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Noi evoluţii în scandalul Crin Antonescu şi Securitatea: PNL cere Parlamentului demiterea Germinei Nagâț, reprezentanta USR în CNSAS, iar candidatul solicită Consiliului toate documentele legate de dosarul său, pe care le va face publice.

Crin Antonescu vrea ca toate documentele să fie publice

Crin Antonescu a cerut miercuri CNSAS toate documentele legate de dosarul său de Securitate, pe care le va face publice.

„În urma atacului de ieri (marți - n.red.), am depus astăzi (miercuri - n.red.) solicitarea către CNSAS pentru a primi toate documentele din dosarul meu legat de fosta Securitate”, afirmă Crin Antonescu.

„Documentele le voi face publice, așa cum este firesc. Am crezut că au trecut vremurile șopârlelor și delațiunilor. Se pare că nu. Dar așa cum nu m-a speriat fosta Securitate, nu mi-e frică nici de securiștii de rit nou. România merge înainte”, încheie Antonescu.

PNL cere Parlamentului demiterea Germinei Nagâț

PNL cere Parlamentului ca reprezentanta USR în CNSAS, Germina Nagâț, să fie demisă, pentru manipularea opiniei publice referitoare la dosarul de Securitate al lui Crin Antonescu.

„Situația generată de modul tendențios și iresponsabil în care au fost aruncate în spațiul public informații legate de dosarul de Securitate al domnului Crin Antonescu a compromis grav încrederea în CNSAS, o instituție esențială pentru păstrarea memoriei democratice.

În calitate de deputat și cercetător în istoria regimurilor represive, solicit explicații publice privind acest derapaj grav de la misiunea instituțională. Doamna Germina Nagâț, alături de camarile USR, au intervenit public cu manipulări grosolane, mințind public că astfel de documente sunt, de regulă, publice. Într-o situație de o asemenea gravitate, Parlamentul trebuie să înceapă procedura de demitere a doamnei Nagâț”, afirmă Alexandru Muraru, deputat PNL.

El arată că CNSAS a emis o adeverință clară: Crin Antonescu nu a fost colaborator al Securității.

„Cu toate acestea, o persoană bine cunoscută în spațiul public pentru activismul său politic – Germina Nagâț, reprezentanta USR în Colegiul CNSAS – a pus în circulație, pe surse, informații trunchiate, insidioase, menite să inducă în eroare presa și opinia publică.

Crin Antonescu nu a mers de bună voie să-și toarne prietenii, ci a fost chemat și amenințat pentru că nu și-a turnat prietenul.

Crin Antonescu a fost atunci într o anchetă penală instrumentată de Securitate, audiat printre alte persoane. Mai mult, Crin Antonescu a semnat cu numele real și nu cu pseudonime, ceea ce dovedește că a fost interogat în calitate de victimă a Securității, și nu complice al acesteia.

Practic, a dat cu subsemnatul pentru a-și apăra prietenul. Este evident că ne aflăm în fața unei tentative de manipulare cinică, concertată, cu scop electoral din partea USR. O instituție creată pentru a apăra memoria victimelor comunismului a fost folosită într-un joc politic murdar”, adaugă deputatul PNL.

CNSAS riscă să devină, în ochii publicului, un instrument partizan

El precizează că legea este clară: nota de constatare a CNSAS este un document clasificat.

„Doar instanța o poate face publică. Sugestia că domnul Antonescu ar fi fost protejat este o minciună sfruntată, dar și o tentativă de decredibilizare a CNSAS prin metode care amintesc de vechile tehnici securistice.

Consecințele sunt grave. CNSAS riscă să devină, în ochii publicului, un instrument partizan, vulnerabil la influențe politice. Se subminează mecanismul democratic de verificare a candidaților. Se lovește într-un lider care, conform tuturor documentelor oficiale, a fost victimă, nu colaborator al Securității.

În acest context, solicit sancționarea sursei scurgerilor de informații și prezentarea unui raport scris privind măsurile disciplinare întreprinse în acest caz pentru sancționarea celor responsabili de acest mod partizan și neetic de manipulare a opiniei publice. Dacă CNSAS nu își recapătă urgent echilibrul și neutralitatea, își pierde nu doar credibilitatea, ci și sensul existenței. Nu putem tolera o asemenea abatere”, încheie Muraru.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat, marți, că George Crin Laurențiu Antonescu nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică, însă amintește că a fost convocat de organele de securitate și a dat o declarație datată 13.01.1988, olografă semnată cu numele real.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇