În contextul tragediei de la Institutul Matei Balș din Capitală, unde 5 oameni au pierit într-un incendiu izbucnit vineri dimineață, fostul comisar european Corina Crețu cere Guvernului să prezinte stadiul realizării spitalelor regionale.
Urmărește LIVE ultimele informații despre tragedia de la Matei Balș
”Și, totuși, spitalele regionale…? (…) solicit public Guvernului României să prezinte stadiul realizării spitalelor regionale din Cluj, Iași și Craiova, precum și calendarul pentru construcția acestora”, a transmis, vineri, Corina Crețu.
Ea punctează că proiectele pentru cele trei unități medicale au fost semnate în urmă cu 7 ani și de când au primit undă verde de la Comisia Europeană - acum un an - nu s-a ”auzit nimic” despre acestea.
”Am semnat proiectele pentru Spitalele Regionale în 2015 (acum aproape 7 ani!) și au fost parcați acești bani încă din Cadrul Financiar 2014-2020. Cu toate acestea, precedentele guverne ale României au decis ca banii să fie folosiți din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.
Nu înțeleg nici acum de ce această decizie și nici motivul pentru care nu se revine asupra acesteia, având în vedere că nu mai sunt niciun fel de restricții în utilizarea banilor și (așa cum arată datele oficiale ale Comisiei Europene) România a reușit să cheltuie doar 45% din suma totală pe care țara noastră o avea la dispoziție în Cadrul Financiar Multianual 2014-2020. Restul banilor, cei 55% rămași, pot fi folosiți și pentru spitalele regionale.
Totodată, a trecut aproape un an de când proiectele spitalelor regionale au fost aprobate de către Comisia Europeană. De atunci nu se mai aude absolut nimic, deși într-o asemenea situație spitalele regionale sunt o urgență națională”, adaugă fostul comisar european.
Gata cu lentoarea
Corina Crețu mai arată că lentoarea ”trebuie să se încheie” în cazul acestor spitale. În plus, ea cere Executivului să îți asume un calendar pentru construcția unităților spitalicești.
”Din informațiile care au apărut în spațiul public, înțeleg că începerea lucrărilor la spitalele regionale va începe în 2022 (sic!). Totuși, cred că e absolut necesar să se încheie această lentoare și să se accelereze faza de construcție.
Și, pentru că tot am făcut referire la responsabilitate, cred că nu cer prea mult dacă solicit Guvernului să își asume un calendar, foarte clar și transparent, pentru realizarea spitalelor regionale”, a mai afirmat Crețu.
Iată rata de absorbție la zi pentru perioada 2014-2020:
Din grafic reiese clar că țara noastră nu a folosit decât 45% din fondurile care i-au fost puse la dispoziție.
Iată ce mai poți citi azi pe SpotMedia.ro: