Comisia Europeană a prezentat Planul de acţiune pentru democraţie în UE: Promovarea alegerilor libere şi corecte și consolidarea libertăţii mass-media

Comisia Europeană a prezentat Planul de acţiune pentru democraţie în UE: Promovarea alegerilor libere şi corecte și consolidarea libertăţii mass-media

Comisia Europeană a prezentat joi Planul său de acţiune pentru democraţia europeană care urmăreşte să le ofere cetăţenilor mijloacele pentru a acţiona, precum şi să construiască democraţii mai reziliente în întreaga UE.

„Pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă sistemele noastre democratice ca urmare a extremismului în creştere şi a distanţei resimţite dintre cetăţeni şi responsabilii politici, planul de acţiune prevede măsuri pentru promovarea alegerilor libere şi corecte, consolidarea libertăţii mass-mediei şi combaterea dezinformării”, transmite instituţia, într-un comunicat de presă.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Mai concret, Comisia va propune norme juridice privind publicitatea politică online care vor viza sponsorii conţinutului plătit şi canalele de producţie şi de distribuţie, inclusiv platformele online, sectorul publicitar şi firmele de consultanţă politică şi vor clarifica responsabilităţile respective ale acestora, potrivit sursei citate.

De asemenea, Comisia va recomanda măsuri privind siguranţa jurnaliştilor şi va prezenta o iniţiativă pentru a-i proteja de acţiunile strategice în justiţie împotriva mobilizării publice (SLAPPs).

Comisia Europeană va coordona eforturile de revizuire a actualului Cod de practici împotriva dezinformării, prin consolidarea cerinţelor aplicabile platformelor online şi prin instituirea unei monitorizări şi supravegheri riguroase.

Planul de acţiune pentru democraţia europeană prevede măsuri grupate în jurul a trei piloni principali:

 1. Promovarea unor alegeri libere şi corecte
  Comisia va prezenta o propunere legislativă privind transparenţa conţinutului politic sponsorizat („publicitatea politică”). De asemenea, Comisia va revizui normele privind finanţarea partidelor politice europene. Prin intermediul Reţelei europene de cooperare privind alegerile, Comisia va consolida cooperarea între statele membre şi va lansa un nou mecanism operaţional care va permite realizarea unor schimburi de experienţă eficiente şi prompte cu privire la aspectele legate de integritatea alegerilor, cum ar fi securitatea cibernetică a acestora.
  De asemenea, UE va consolida capacitatea misiunilor de observare a alegerilor în ţări terţe.
 2. Consolidarea libertăţii şi a pluralismului mass-mediei
  În ultimii ani, siguranţa jurnaliştilor a continuat să se deterioreze, ameninţările şi atacurile fizice şi online împotriva acestora fiind în creştere în mai multe state membre. Din acest motiv, Comisia va propune, în 2021, o recomandare privind siguranţa jurnaliştilor, care va atrage atenţia în mod special asupra ameninţărilor la adresa jurnalistelor, precum şi o iniţiativă privind limitarea utilizării abuzive a acţiunilor în justiţie împotriva mobilizării publice (SLAPP). De asemenea, Comisia va colabora îndeaproape cu statele membre prin intermediul unui dialog structurat şi va oferi o finanţare de durată a proiectelor de asistenţă juridică şi practică pentru jurnaliştii din UE şi din afara acesteia.
 3. Combaterea dezinformării
  Planul de acţiune propune optimizarea setului existent de instrumente al UE pentru combaterea interferenţelor străine, inclusiv prin instituirea de noi instrumente care să permită impunerea de sancţiuni financiare asupra celor responsabili. Comisia va coordona eforturile pentru a transforma Codul de practici împotriva dezinformării într-un cadru de coreglementare a obligaţiilor şi a responsabilităţii platformelor online, în conformitate cu viitorul Act legislativ privind serviciile digitale.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!