Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat că va solicita verificări la parchete, instanțe și Inspecția Judiciară, după ce CSM a acuzat-o că a încălcat independența justiției prin reacțiile publice pe care le-a avut după ce a pierdut procesul cu ANI.
Marți, CSM a anunțat printr-un comunicat că „Secţia pentru judecători a constatat că afirmațiile formulate, prin care se susţine că instanţele judecătoreşti, în general, şi o curte de apel nominalizată se află sub control politic, iar dosarele sunt repartizate şi soluţionate sub influenţă politică, reprezintă aspecte de fapt de o mare gravitate, prezentate public ca fiind reale, fără o bază factuală, depășesc limita admisibilă a unor critici obiective care sunt permise în discursul public şi încalcă independenţa judecătorilor, afectând imaginea justiţiei”.
„Intruziunea în independenţa judecătorilor a fost cu atât mai accentuată cu cât afirmaţiile doamnei primar au fost exprimate şi mediatizate în aceeaşi zi în care cauza în care era parte se afla în pronunţare, fiind un mijloc de presiune publică asupra completului de judecată şi a instanţei în ziua deliberării asupra soluţiei pronunţate în cauză.
Totodată, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii asigură întregul corp al judecătorilor că își va exercita constant prerogativa constituțională a apărării independenței acestora conform statutului constituțional, în raport de orice intruziune sau presiune nepermisă”, se arată într-un comunicat CSM remis SpotMedia.ro.
În replică, Armand a anunțat pe Facebook că va cere verificări în sistemul de justiție.
„CSM zice că afectez independența Justiției, fiindcă v-am spus cum doi procurori și un judecător sunt schimbați în speța mea - inexplicabil - peste noapte - dar nu se autosesizează. O sa fac o nouă cerere să se facă verificări la Parchete, instanțe și la Inspecția Judiciară.
Also (De asemenea - n.red): doi dintre judecătorii CCR au fost văzuți la biroul PSD de la grupul din Parlament (unul dintre ei este chiar președintele CCR), dar CSM zice că eu afectez independența Justiției.
Înțeleg că sistemul Savonea suferă, dar nici noi nu suntem melci”, a scris pe Facebook Clotilde Armand.
PSD cere „fără penali în funcții publice”
Tot marți, reprezentanţii PSD au solicitat conducerii USR „să iasă din starea de incompatibilitate cu propriile sloganuri de campanie şi să o suspende din partid pe inculpata Clotilde Armand”.
„USR nu mai are nicio scuză pentru a face scut în jurul inculpatei Clotilde Armand. Este un dublu standard mizerabil. Iniţial, au invocat că nu s-a deschis dosar penal în urma deciziei ANI privind conflictul de interese în care primarul Sectorului 1 s-a numit pe sine şef de proiect, cu salariu peste limitele legii.
Apoi, când s-a deschis dosar, au spus că nu are calitate în anchetă. Iar când a primit calitatea de suspect, au spus că nu există nicio decizie în instanţă. Au mutat definiţia 'penalilor' prin toate fazele procesului penal doar pentru a-şi apăra inculpaţii din partid.
Acum nu mai au nicio scuză! Există o instanţă de judecată care tocmai a validat starea penală în care se află inculpata Clotilde Armand, care continuă, fără ruşine, să ia decizii în funcţii publice”, arată comunicatul de presă al PSD.
La fel, primarul USR de la Bacău, Lucian Viziteu, tocmai a confirmat că face parte din categoria „penalilor în funcţii publice”, pe care USR-iştii îi înfierau pentru a obţine votul cetăţenilor. Nici în acest caz conducerea USR nu s-a delimitat şi nu a luat măsuri în linie cu principiile de integritate, mai indică sursa citată.
„La fel cum nu a făcut-o nici cu fostul ministru Vlad Voiculescu care a împovărat bugetul Sănătăţii cu achiziţii supradimensionate de vaccinuri, pentru care este cercetat de DNA. În loc să îl excludă din partid cum cereau în cazul altora, l-au cocoţat în fruntea listei de la europarlamentare! Rămâne doar întrebarea: Câţi penali vor mai apărea în USR până când acest partid va începe să aplice principiile de integritate pe care le flutura în campaniile electorale?”, conchide sursa menţionată.
Context
Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a anunţat că a fost schimbat judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care analiza dosarul prin care ea cerea anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a fost schimbat fără motivare.
„Schimbarea judecătoarei a fost făcută fără niciun fel de motivare, fără niciun argument. Brusc, o nouă judecătoare a preluat cazul şi a respins cererea de a se pronunţa pe sesizarea CCR şi de a suspenda cauza până la soluţionarea acesteia”, a mai spus ea. Armand a adăugat că ancheta împotriva ei „decurge defectuos”, fiind schimbaţi trei procurori până au găsit pe cineva care să semneze actele de acuzare împotriva mea.
Primarul Bacăului, Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, a anunţat că, alături de alţi angajaţi, este suspect într-un dosar legat de un apartament de serviciu în care a locuit o angajată a primăriei.