Ciolacu, variantă pentru prezidențiale: "mai răruț e mai drăguț". Va îndulci PNL reforma fiscală? Interviu cu Radu Magdin

Ciolacu, variantă pentru prezidențiale: "mai răruț e mai drăguț". Va îndulci PNL reforma fiscală? <span style="color:#990000;">Interviu</span> cu Radu Magdin

Marcel Ciolacu are, comparativ cu alți prezidențiabili PSD, un profil politic care enervează mai puțin, dar depinde de cine vor fi decontate politica de austeritate și reforma fiscală care i-a făcut pe unii liberali să scoată din sertar scenariul ieșirii de la guvernare. Dar unde să iasă?

Analistul politic Radu Magdin spune că nu există în acest moment un proiect alternativ, cu perspective post-2024, pentru liberali, unul care să însemne cel puțin prezența la guvernare.

Radu-Magdin

Pe de altă parte, „s-ar putea ca liberalii să fie serios loviți electoral de creșterea poverii fiscale, de aceea cred ca vor dilua pachetul fiscal PSD cât mai mult, înainte de a deveni „al guvernării per ansamblu”, adaugă acesta.

Cum arată poziționările lui Marcel Ciolacu ca prim-ministru? Pare că e un jucător puternic, în coaliție? Dar în partid? Mă uit și spre "dosarul Firea".

Este o diferență semnificativă, la nivel de comunicare și acțiune publică, între premierii Ciolacu și Ciucă. Noul prim-ministru transmite mesajul că este implicat în fiecare act al guvernării, că nimic major nu se întâmplă fără acordul său. Premierul Ciucă a fost mai precaut și mai axat pe probleme și procese și mai puțin pe comunicare politică. Dincolo de faptul că românilor le plac liderii implicați - și pot face diferența față de cum a înțeles să-și exercite mandatul președintele Iohannis, există și riscul ca responsabilitatea pentru toate aspectele guvernării să meargă către premier și PSD. Guvernarea este nu doar despre managementul acțiunii, dar și despre cel al tăcerii.

ADVERTISING

Scandalul Firea a fost unul major, mai ales pentru un început de guvernare; practic, noul prim-ministru nu a avut o lună de miere politică. Totuși, faptul că au plecat rapid din Guvern cei doi miniștri care aveau de-a face, într-un fel sau altul, cu scandalul i-a consolidat premierului autoritatea, pentru că a arătat că este capabil să ia decizii dificile politic.

Avem astăzi un premier care-și controlează partidul și dă tonul în coaliție.

Problemele vin din altă parte, din situația economică a țării și din capacitatea administrativă redusă. Totodata, premierul ar trebui să aibă grijă să nu testeze anumite mesaje publice sau soluții de politici publice la nivelul lui, căci ca deveni magnet pentru nemulțumiri cumulate. Premierii dau veștile bune sau inspiră și dau marile direcții, veștile proaste le pot da alții. La fel poate fi făcută și testarea apelor fiscale, premierul urmând a fi persoana consensuală, dar și cu decizie care "închide" tema și merge mai departe.

ADVERTISING

Care este miza lui Marcel Ciolacu? Ar putea fi și președinția?

Miza sunt alegerile de anul viitor, când PSD vrea să-și confirme statutul de cel mai important partid. Dar, având în vedere contextul, acest lucru nu se va putea face fără câștigarea alegerilor prezidențiale. PSD știe că trebuie să guverneze bine și empatic pentru a-și menține susținerea și a avea o șansă în alegerile prezidențiale.

S-a întâmplat de mai multe ori până acum, va fi o presiune din PSD pentru ca președintele partidului să-și asume candidatura la prezidențiale. Marcel Ciolacu are, comparativ cu alți prezidențiabili PSD, un profil politic care enervează mai puțin. În același timp, PSD nu a mai câștigat prezidențialele din 2000, iar niciun prim-ministru nu a triumfat în acest tip de alegeri.

Suntem într-un moment în care toate variantele sunt pe masă, inclusiv o candidatură a lui Ciolacu, dar decizia va fi determinată de succesul guvernării. Din nou, un premier expus tactic, săptămânal, nu e o reteță prezidențială de succes: "mai răruț (și cu autoritate) e mai drăguț", ca exercițiu de putere și comunicare, altfel demonetizezi cu tactica săptămânală strategia jupiteriană.

ADVERTISING

Cum arată partenerul PNL? Unii au vorbit despre ieșirea de la guvernare, dar și-o permit?

PNL a vorbit, prin unele voci, despre ieșirea de la guvernare și, imediat cum a primit o replică din PSD, a făcut un pas în spate. Și PSD se va calma cu anticipatele, post mesajele liderului Ciucă.

Nu există în acest moment un proiect alternativ, cu perspective post-2024, pentru liberali, unul care să însemne cel puțin prezența la guvernare.

Relația cu USR nu există, cea cu AUR este greu de imaginat, dar nu imposibilă, daca te uiți la relația potențială PPE-ECR la Bruxelles. PNL este la un moment de cotitură, îl așteaptă alegeri europarlamentare foarte grele - are probleme atât de identitate, cât și de strategie politică și electorală. Ciucă are insa un mare avantaj, e un om de bun-simț și de cuvant, lucru apreciat de toți interlocutorii politici și nu numai. Provocarea sa acum e să organizeze partidul, în timp ce crește carisma și claritatea comunicării politice.

Cine va deconta electoral măsurile fiscale, PSD sau PNL? Și cine va capitaliza mai mult?

Austeritatea în general are impact negativ asupra partidelor de guvernare. Chiar și când ai dreptate, și Ciolacu are dreptate cu nevoia de consolidare bugetară, contează cum o faci și cum o spui. Mă aștept ca impactul măsurilor să vizeze ambele partide.

În același timp, dacă PSD caută să justifice măsurile prin mesaje țintite către electoratul său, PNL fie tace, fie este într-o poziție defensivă. Nu vedem o viziune alternativă liberală despre situația economică din prezent. Rareș Bogdan a încercat discursul pe multinaționale dar Daniel Zamfir de la PSD a ocupat deja acest filon. Având în vedere și impactul asupra capitalului românesc, s-ar putea ca liberalii să fie serios loviți electoral de creșterea poverii fiscale. De aceea cred ca vor dilua pachetul fiscal PSD cât mai mult, înainte de a deveni "al guvernării" per ansamblu.

Pe de altă parte, PSD pare a nu înțelege iar că povestea contează și iar face ceva în grabă, și iar sperie vânatul, uitand de valurile de vot negativ anterior. Poți fi și responsabil fiscal și atent, ca politici și comunicare, e riscant să intri abrupt în discuția fiscală în anul promis ca "fără taxe noi". De asemenea, echilibrul poverii reformelor, între sectorul public și privat, trebuie gestionat cu empatie sau riști să te ia la ochi și unii și alții.

Din nou, politica si guvernarea nu mai pot fi eminamente tactice, în cicluri de ardere de 24 de ore, dacă vrea să aiba credibilitate și să facă reforme, rămânând cât de cât populară. Căci tot tactic, dar mai simplu din Opoziție, vine Simion din mașină și se viralizează cu reforma ta cu tot, captând emoția și procentele care s-ar putea să îți strice coaliția după alegerile europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇