Ciolacu: Marcel Boloș a reușit să devină un fel de păpușă voodoo pe care toată lumea, în fiecare zi, trebuia să o înțepe UPDATE Reacția ministrului

Ciolacu: Marcel Boloș a reușit să devină un fel de păpușă voodoo pe care toată lumea, în fiecare zi, trebuia să o înțepe <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacția ministrului

Premierul Marcel Ciolacu susţine că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a reuşit să devină un fel de păpuşă voodoo pe care toată lumea, în fiecare zi, trebuia să o înţepe.

”Nu ştiu dacă este Marcel Boloş astăzi în sală, dar mă bucur mult că aţi avut întâlnirea ieri, pentru că Marcel a reuşit până la urmă şi s-a străduit pentru acest lucru să-mi ia faţa şi să devină un fel de păpuşă voodoo pe care toată lumea, în fiecare zi, trebuia să o înţepe. Eu nu am să-l înţep niciodată pe Marcel Boloş. Eu nu am să uit niciodată ceea ce a făcut Marcel Boloş la Ministerul Fondurilor Europene”, a spus premierul, luni, la Summit-ul Autorităţilor Publice Locale din România.

ADVERTISING

El a continuat: ”Ştiu ce l-a speriat pe Marcel Boloş ca ministru al Finanţelor. Ştiu şi eu, ştiţi şi dumneavoastră la fel de bine ca şi mine.

Marcel Boloş a văzut pericolul blocajului total al României, pericolul de a pierde peste 70 de miliarde de euro, bani europeni. Pericolul, fiindcă (sic!) când vorbim de PNRR, nu ar trebui să vorbim, în primul şi în primul rând, despre bani, ar trebui să vorbim despre reformele care sunt în PNRR, acesta era adevăratul pericol”.

Şeful Executivului a spus că există ”discuţia aprinsă pe legea pensiilor, dacă este sau nu sustenabilă atât anul acesta, anul viitor, în anii viitori”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Doamnelor şi domnilor, eu n-am prins niciun bunic în viaţă şi acum nu mai am părinţi în viaţă. Dacă dumneavoastră credeţi că trebuie să continuăm cu o pensie medie pe luna octombrie, repet, medie, de 1.980 de lei, vă anunţ că nu se mai poate.

Este inuman. Avem cel mai scăzut prag al sărăciei din Europa. Nu se poate aşa ceva!

Cu adevărat, trebuie să găsim sustenabilitate, trebuie să venim cu o reformă fiscală în anii viitori, predictibilă, în 2025-2026, echitabilă. Trebuie să venim cu reforme atât la nivel central, cât şi la nivel local”, a completat Ciolacu.

Reacţia "păpuşii" Boloş

În replică, Marcel Boloş a declarat că rămâne în continuare adeptul lucrurilor corect făcute, cu onestitate şi cu tratarea lor profesional şi a precizat că este datoria ministrului de Finanţe să semnaleze orice risc pe care l-am putea avea în asigurarea sustenabilităţii măsurilor luate.

ADVERTISING

Marcel Boloş a precizat că în avizul dat pe legea pensiilor a arătat că sunt trei categorii de măsuri principale de luat în seamă.

”Una este cea care priveşte încasările suplimentare din digitalizare, să nu uităm că de la 1 ianuarie intră facturarea electronică, împreună cu modulul de combatere a evaziunii fiscale, adică detectăm pe cei care nu îşi înregistrează facturile şi în felul acesta încercăm să avem o colectare corespunzătoare a banilor la buget”, a spus Boloş.

A doua măsură este pachetul de măsuri fiscale şi în lucru mai este şi completarea acestor măsuri, inclusiv în combaterea infracţionalitatăţii economico-financiare.

Despre afirmaţia premierului Ciolacu că ar fi o păpuşă voodoo, Marcel Boloş a răspuns că ”aceste lucruri nu poate să le comenteze”.

”Eu rămân în continuare adeptul lucrurile corect făcute, cu onestitate şi cu tratarea lor profesional. Că unii văd că am fost poate mai dur sau că am fost, eu spun realist...dacă e să avem o abordare foarte corectă, trebuie să luăm în calcul aceste riscuri şi măsurile noastre pe ceea ce înseamnă încasări de venituri la bugetul de stat, din zona implementării proiectelor de digitalizare, din combaterea evaziunii fiscale, să vedem ce rezultate dau şi cât de sustenabile sunt”, a mai spus Boloş.

”Săptămâna aceasta voi prezenta, dacă reuşim să ajungem la un consens asupra pachetului de măsuri de digitalizare, ca în primă lectură, conform dispoziţiilor domnului prim-ministru, primul pachet de măsuri pentru ceea ce înseamnă digitalizarea ANAF şi a fiscalităţii în România şi eu (...) voi veni şi cu pachetul de măsuri suplimentar pentru ceea ce înseamnă combaterea evaziunii fiscale, aşa cum domnul prim-ministru a dispus, inclusiv pe zona de infracţionalitate economico-financiară”, a spus el.

Ministrul a precizat că acest pachet va cuprinde deblocarea după aproape 3 ani a proiectului de digitalizare, acel centru de date care să asigure interoperabilitatea bazelor de date la nivelul ANAF.

Nu sunt bani de pensii?

Amintim că Legea pensiilor a fost adoptată joi în Guvern, după ce a provocat numeroase controverse în coaliţie, legate de impactul bugetar al majorărilor propuse prin lege şi de asigurarea fondurilor necesare, protagonişti fiind ministrul PSD al Muncii Simona Bucura Oprescu şi ministrul liberal al Finanţelor Marcel Boloş.

Vineri, social-democraţii Mihai Fifor, Florin Manole, Oana Florea l-au atacat pe ministrul Boloş, acuzându-l că a ales să se „lupte” cu pensionarii, în loc să combată evaziunea sau sa ia în calcul o mai bună colectare a taxelor la buget.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇