Ce caută Adrian Năstase și Viorica Dăncilă simultan la Beijing

Ce caută Adrian Năstase și Viorica Dăncilă simultan la Beijing
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Adrian Năstase și Viorica Dăncilă se află simultan la Beijing, unde au fost invitaţi de Institutul Cultural Român.

Cei doi foşti premieri nu menţionează dacă au făcut deplasarea împreună în China sau e o pură coincidenţă.

Fostul premier condamnat Adrian Năstase a anunţat pe blog că a fost invitat să țină prelegeri și să participe la dezbateri la Institutul diplomatic, la Institutul de relaţii internaţionale, la Universitatea RENMIN si la ICR Beijing.

„Nu am mai fost la Beijing de 20 de ani. E adevărat, am mers, in ultimii ani (inainte de pandemie), la Shanghai. Sunt curios să înțeleg ce este adevărat din cartea lui Graham Allison, „Capcana lui Tucidide” – carte pe care vi-o recomand ca lectură”, a scris Năstase. 

ADVERTISING

La rândul ei, Viorica Dăncilă spune că se află în capitala Chinei pentru a participa la o serie de dezbateri, dintre care aminteşte "vizita efectuată la Institutul de relații internaționale, întâlniri B2B cu cele mai importante companii chineze și reprezentanți ai camerei de comerț (CCPIT) din orașul Hangzhou, precum și vizita ce se va desfășura la CEEC Industrial Cooperation Park din orașul Ningbo”.

În plus, Dăncilă s-a întâlnit şi cu viceministrul chinez de Externe, Qian Hongshan.

"Contextul a fost deosebit de favorabil unui schimb sincer și aprofundat de opinii, așa încât am conturat perspectiva clară a unor proiecte comune cu Partidul NOI (în care a intrat în 2022 - n.red.), am discutat atât despre buna colaborare dintre țările noastre în perioada în care eram premierul României, cât și despre sentimentele de prietenie care mă leagă de China, de o lungă perioadă.

ADVERTISING

De asemenea, am dezbătut subiecte de actualitate relativ la dorința fermă a celor două țări de a contribui la pacea în regiune, precum și cu privire la necesitatea evocată de Partidul NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ în sensul promovării unei cooperări mult mai pragmatice, din perspectivă economică și comercială, între China și România", scrie pe Facebook Viorica Dăncilă.

Din primăvara lui 2022, director la ICR Beijing este istoricul Liviu Țăranu, care a lucrat ca cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

ADVERTISING

În septembrie 2022, Libertatea scria că la ICR Beijing nu a mai avut loc niciun eveniment cultural din 2019 şi din 2022 instituţia nu a avut niciun angajat la sediul din Beijing. Şi, totuşi, în tot acest timp, MAE a plătit chirie peste jumătate de milion de euro. Iată că măcar s-au reluat evenimentele... cu invitaţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇