Demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României a ajuns, luni, la Parlament.
„Eu, Klaus Werner Iohannis, Președintele României, demisionez din funcția de Președinte al României începând cu data de 12 februarie 2025. București, Palatul Cotroceni, 10 februarie 2025”, a scris șeful statului în demisie, potrivit Antena 3, care a prezentat documentul semnat de Klaus Iohannis.
- Reacții la cald după ce Iohannis și-a anunțat demisia
- Ce urmează după Klaus Iohannis?
- Ce scrie presa internațională după demisia lui Klaus Iohannis
- Analiști, după demisia lui Iohannis: Un gest necesar, venit cu întârziere. Criza se adâncește. Principalii profitori sunt cei de la extrema dreaptă
De asemenea, și Curtea Constituţională a primit, luni, cererea pentru a constata vacanţa funcţiei şi existenţa împrejurărilor care justifică interimatul in exercitarea funcţiei de Preşedinte al României, anunţă instituţia.
Potrivit Articolului 97 din Constituţie, vacanta funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.
Klaus Iohannis şi-a anunţat, luni, demisia din funcţia de preşedinte, după ce conducerea Parlamentului a decis să supună marţi la vot cererea de suspendare din funcţie, iar şansele să treacă erau destul de mari.
Preşedintele a ieşit de la Cotroceni imediat şi a anunţat că îşi dă demisia începând de miercuri, pentru a scuti România de criza care ar fi însemnat un referendum de demitere şi pentru ca ţara noastră să nu ajungă de „râsul lumii”.
Este un moment istoric, fiind prima dată când un preşedinte al României demisionează.
Alegerile prezidențiale reprogramate au loc pe 4 și 18 mai 2025. Până atunci, mandatul de președinte îi revine preşedintelui Senatului, Ilie Bolojan.
Iată ce spunea acesta acum câteva zile despre această perspectivă.
Klaus Werner Iohannis a devenit președintele României în urma alegerilor din 2 și 16 noiembrie 2014. Al doilea mandat l-a obținut după alegerile din 10 și 24 noiembrie 2019.