Ilie Bolojan, despre interimat la Cotroceni, relația cu Iohannis și pe cine a mai propus la prezidențiale. "Demisionați dacă Antonescu nu ajunge președinte?"

Ilie Bolojan, despre interimat la Cotroceni, relația cu Iohannis și pe cine a mai propus la prezidențiale. "Demisionați dacă Antonescu nu ajunge președinte?"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a răspuns, sâmbătă, la mai multe întrebări legate de relaţia sa cu Klaus Iohannis, un eventual interimat pe care l-ar putea avea la Cotroceni, dar şi cele două nume pe care le-a propus drept candidat la prezidenţialele din mai.

Declaraţiile au fost făcute la Prima TV şi sunt preluate din ştirile News.ro:

  • Interimat la Cotroceni? Vedeţi, în această perioadă este această discuţie legată de legitimitatea preşedintelui, de perioada asta de provizorat. Aici sunt cele două aspecte: cel instituţional-legal şi cel social-politic. Din punct de vedere instituţional-legal, există o decizie a Curţii Constituţionale care arată cât se poate de clar că preşedintele îşi continuă mandatul până la noile alegeri. Aceste noi alegeri au fost stabilite, sunt în luna mai, nu există niciun fel de dubiu.
  • O demisie nu ar schimba cu nimic o realitate, să spunem, constituţională, pentru că oricum vin alegerile.
  • Pe de altă parte, fiind o perioadă de precampanie şi fiind această situaţie, există nişte linii de atac pe care le vedem, politice, legate de suspendarea preşedintelui, de criticare, aşa mai departe.
  • Este doar un act politic pentru că, în termen real, dacă mâine s-ar da drumul la această procedură (de suspendare a preşedintelui Iohannis - n.red.), ar începe să funcţioneze totul fără cusur, vă daţi seama că referendumul plus alegerile s-ar face mult după luna mai. Şi atunci, puţin simplu, dacă eşti un om realist, înţelegi, dom'le, asta este situaţia, este o situaţie de provizorat. Nu se întâmplă nimic.
  • Va fi o perioadă destul de agitată. Vedem că partidele care, să spunem, sunt astăzi în opoziţie, caută să ţină electoratul activ, să protesteze, să găsească orice fel de motiv, să speculeze orice fel de chestiune.
  • Relaţia cu Iohannis - Nu am avut o relaţie rece, dar trebuie să discutăm deschis. În momentul în care eşti pe o funcţie de preşedinte de Consiliu Judeţean, fişa postului tău este total diferită de cea a preşedintelui României, sunt planuri total diferite.
  • Am fost secretar general la PNL. În perioada respectivă am mai avut câteva întâlniri. Dar ştiţi că în 2016 rezultatele PNL nu au fost cele mai bune şi atunci eu am considerat că este o chestiune de decenţă să fac un pas în lateral şi m-am întors la Oradea.
  • Pe de altă parte, ce trebuie înţeles? Când eşti pe o poziţie de executiv, nu mai ai timpul fizic să faci şi activităţi politice, pentru că îţi ia toată viaţa, toată energia ta este luată acolo. Administrarea unui oraş mare este una dintre cele mai dificile funcţii în administraţia din România. Ca şi complexitate, e cum ai fi un ministru, pentru că acolo ai în permanenţă servicii care trebuie să funcţioneze: încălzirea, transportul în comun, iluminatul, spitalele. Şi atunci, efectiv, n-a fost fizic timp, iar eu n-aveam o agendă să ocup o funcţie centrală, deci pur şi simplu n-am avut niciun fel de tangenţă.
  • În această perioadă, în afară de relaţiile instituţionale, vă daţi seama că nu poţi într-o lună de zile să faci nu ştiu ce relaţii personale.
  • Demisionaţi dacă Antonescu nu ajunge preşedintele României? - Încerc să nu dau răspunsuri fără echivoc şi tranşante, mai ales în situaţii în care lucrurile nu depind numai de tine sau chiar dacă depind numai de tine, pot fi anumite efecte.
  • Cine a venit cu ideea ca domnul Crin Antonescu să fie candidatul comun? Nu, a fost o discuţie în coaliţie şi fiecare partid a venit cu mai multe propuneri, iar domnul Crin Antonescu s-a regăsit în aceste propuneri peste tot. A fost una din propunerile avansate inclusiv de către mine.
  • Au fost încă doi oameni pe care îi respect foarte mult, domnul Daniel David şi domnul Emil Hurezeanu.
  • Discuţia pe care am avut-o în coaliţie a fost că preşedinţii de partide nu vor candida, pentru că atunci, dacă candidează un preşedinte, îl obligă şi pe celălalt să candideze.
  • Aveţi încredere în Crin Antonescu? Eu am încredere că dânsul va ţine ţara asta pe direcţia pro-occidentală, şi va ţine o ţară stabilă, şi va reprezenta cu demnitate ţara noastră.
  • E un om experimentat şi în politică, pe aceste poziţii, e bine să ştii şi mecanismele din interiorul politicii, ştiţi. Pentru că atunci ştii cum să colaborezi cu partidele, ştii ce se poate face, deci ai fost pe anumite poziţii. Nu vom avea de ales doar între nişte oameni, nişte candidaţi. Pur şi simplu, vom avea de ales nişte direcţii strategice.
  • Atunci nu trebuie să ajungem în haos, este cât se poate de clar. Şi Crin Antonescu este candidatul care menţine direcţia bună a României. Nu înseamnă că doar el menţine această direcţie bună, ca să ne înţelegem. Dar noi, coaliţia, am luat această decizie şi eu am încredere, şi eu o să fac ceea ce ţine de mine în această perioadă să susţin această candidatură.
  • Dacă pierde, sigur va fi un decont, dar vom vedea cum vor evolua lucrurile. Eu sper să nu fim în această situaţie, pentru că nu va pierde Antonescu, Bolojan sau nişte persoane, ci pierderea mare va fi pentru ţara noastră, dar sper să nu ajungem în această chestiune.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇