Cătălin Drulă, provocare pentru Sorin Grindeanu: Ce se întâmplă cu A7? E gata, Sorine, pe 22 februarie?

Cătălin Drulă, provocare pentru Sorin Grindeanu: Ce se întâmplă cu A7? E gata, Sorine, pe 22 februarie?

Seria replicilor dintre ministrul Transporturilor şi liderul interimar al USR pe tema construcţiei celui mai mare proiect de infrastructură din PNRR a continuat joi seară. Cătălin Drulă susţinând că intrăm deja în prelungiri şi că Sorin Grindeanu se poate lăuda doar că a descoperit uşa de la minister.

În privinţa scandalului din Sănătate, Drulă le-a transmis social-democraţilor că PNRR nu e „borcanul cu miere” numit PNDL.

„Deja intrăm în prelungirile prelungirilor pentru a finaliza până în 2026 acest proiect. Gantt Chart-ul îţi arată traseul unui proiect. Gantt Chart-ul lui Sorin Grindeanu pare să conţină o singură activitate, care este să-şi dea seama pe unde e uşa la minister. 

ADVERTISING

Ce se întâmplă cu PNRR, ce se întâmplă cu A7? E gata, Sorine, pe 22 februarie evaluarea pentru Ploieşti - Buzău?”, a lansat o provocare fostul ministru al Transporturilor, la Profit News TV. 

A7 e cel mai mare proiect de infrastructură în PNRR din Europa. 3 miliarde de euro!

Cătălin Drulă a explicat miza proiectului autostrăzii care ar trebui să lege Moldova de Europa.

”Nu am avut niciodată atâţia bani dintr-un foc pentru o autostradă atât de lungă”, susţine Drulă.

„A7 e cel mai mare proiect de infrastructură în PNRR din Europa. 3 miliarde de euro. Noi în 10 ani nu am investit 3 miliarde de euro.

E suma mai mare decât cea cheltuită în ultimii 10 ani, care merge într-un singur proiect de 320 de kilometri. Nu mai avem o autostradă de lungimea asta făcută dintr-o dată, într-o  fereastră de doi - trei ani. E o oportunitate o dată la o generaţie. Dacă nu aveam PNRR, nu ştiu de unde o făceam, nu prea aveam de unde”, a argumentat fostul ministru.

ADVERTISING

Dar, precum toate proiectele din PNRR, avem la dispoziţie un răstimp scurt să ne achităm de obligaţii. Toate trebuie să fie gata până la finalul lui 2026. Altfel, pierdem banii, atrage atenţia liderul USR.

„Acestea sunt întrebările la care trebuie să răspundă PSD. Or, exact cum e şi la Sănătate, se refugiază în retorică, în campanii de atac, cum e bazaconia asta cu consultanţa, care e un fake complet, pentru a-şi acoperi neputinţa. E mult mai uşor în politică cu gargara, e mult mai uşor să spui că ceva nu merge bine, e mult mai greu să construieşti. Sunt frustraţi de neputinţa lor”, afirmă Drulă.

ADVERTISING

"Au ajuns la butoane, a părut că e un borcan cu miere"

În privinţa scandalului de la Sănătate, unde Alexandru Rafila îl acuză pe Cristian Ghinea că a negociat în PNRR consultanţă de 25 de milioane de euro, de cinci ori mai mult decât funcţionarea instituţiei care va construi spitalele, Cătălin Drulă spune că e vorba, de fapt, de asistenţă tehnică, care presupune proiect tehnic, monitorizare şi evaluare a proiectelor şi că nu avem această expertiză în Ministerul Sănătăţii.

El afirmă că nervozitatea social-democraţilor vine din faptul că sunt obişnuiţi cu proiectele româneşti, de genul PNDL, care sunt ”borcane cu miere”.

„Au ajuns la butoane, a părut că e un borcan cu miere, cum e de exemplu PNDL. Sunt mult mai puţine baremuri, sunt proiecte mai simpluţe, de uliţe la sat, o sală de sport luată copy paste. PNRR nu e PNDL.

Asta îi frustrează, pentru că nu ştiu să îl facă. Asta e problema acestor partide, eu le-am spus mamuţi lânoşi, partide antice ale tranziţiei şi care s-au deprofesionalizat”, declară Drulă.

Cătălin Drulă spune că procentul alocat asistenţei tehnice e de doar 1,5%, faţă de 3 -5 % cât costă în general asistenţa tehnică pentru proiectele cu fonduri europene.

El atrage atenţia că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care se opune acum vehement  ideii ca Banca Europeană de Investiţii să ne dea sfaturi pe bani, a încheiat el însuşi contract de consultanţă cu Banca Mondială pentru un alt proiect, nu mai târziu de acum câteva săptămâni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇