Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri o întrevedere cu prim-ministrul statului Israel, Benjamin Netanyahu, şi consultări politice cu ministrul de Externe israelian, Gabi Ashkenazi, context în care oficialii au agreat iniţierea pregătirilor organizării unei noi sesiuni comune a celor două guverne, care să aibă loc anul viitor.
Cei doi miniştri de Externe au convenit înfiinţarea unui grup de lucru, la nivel de experţi, care să lucreze inclusiv în pregătirea pe fond a şedinţei comune de guvern, în domenii predilecte de interes reciproc, precum agricultura, managementul apelor, IT, securitate cibernetică şi inteligenţă artificială, pentru identificarea de proiecte concrete de cooperare, arată un comunicat MAE.
Ministrul român a avut cu oficialii israelieni şi un amplu schimb de opinii despre impactul evoluţiilor recente din Orientul Mijlociu.
În acest context, Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea României pentru o soluţie "durabilă generată de Procesul de Pace, fundamentată pe soluţia celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca fiind singura opţiune viabilă de natură să răspundă aspiraţiilor ambelor părţi".
De asemenea, Aurescu a salutat anunţul recent privind încheierea unui acord între statul Israel şi Emiratele Arabe Unite în vederea normalizării relaţiilor dintre cele două state, ca pas important în direcţia favorizării unei păci durabile în Orientul Mijlociu.
Au fost discutate cu înalţii oficiali israelieni şi alte dosare regionale, cu accent pe dosarul nuclear iranian şi situaţia din Liban.
Totodată, ministrul de Externe a reconfirmat disponibilitatea României de a susţine consolidarea cooperării UE cu Israel, reiterând susţinerea pentru reluarea reuniunilor Consiliului de Asociere UE-Israel.
Bogdan Aurescu a menţionat că România s-a pronunţat în mod constant, inclusiv la nivel UE, pentru o soluţie durabilă generată de Procesul de Pace, pentru reluarea negocierilor directe între cele două părţi implicate, precum şi pentru evitarea actelor unilaterale. El a subliniat în acest sens importanţa măsurilor de creştere a încrederii, pe care România le consideră necesare şi pe care le susţine.
În cadrul discuţiilor cu ministrul Afacerilor Externe, Gabi Ashkenazi, Bogdan Aurescu a exprimat satisfacţia pentru dialogul cuprinzător avut deja cu interlocutorul său, atât telefonic, cât şi cu prilejul recentei reuniuni a miniştrilor de externe europeni în format Gymnich de la Berlin.
Şeful diplomaţiei române a reiterat invitaţia adresată omologului său de a efectua o vizită în România, acceptată deja de către oficialul israelian.
Cu ocazia întrevederii, cei doi miniştri au semnat Programul de colaborare în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, tineretului şi sporturilor, menit să contribuie la extinderea şi aprofundarea cooperării dintre România şi Israel în aceste sectoare importante.
Joi, oficialul român va avea întrevederi cu preşedintele statului Israel, Reuven Rivlin, şi cu ministrul cooperării regionale, Ofir Akunis. Programul vizitei ministrului Bogdan Aurescu va continua la Ramallah, cu întrevederi cu înalţi oficiali palestinieni.
Citește și: