AUR scapă de dosarul penal pentru negarea Holocaustului. Parchetul General: fapta nu există

AUR scapă de dosarul penal pentru negarea Holocaustului. Parchetul General: fapta nu există

Parchetul General a clasat dosarul penal care viza Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), pentru negarea Holocaustului. Directorul Institutului „Elie Wiesel” consideră că a spune despre Holocaust că este „o temă minoră” reprezintă o expresie de trivializare.

„Vă comunicăm că, în dosarul care face obiectul cererii dumneavoastră, prin Ordonanța din 18 aprilie 2022, a fost dispusă soluția clasării în considerarea faptelor, respectiv in rem, sub aspectul infracţiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, constatându-se incidenţa cazului care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale prevăzut la art. 16 alin. 1 lit. a) Cod de Procedură Penală (fapta nu există)”, se arată în răspunsul Parchetului General trimis la solicitarea TVR.

ADVERTISING

Comunicatul care a provocat reacția dură a ambasadei SUA

AUR a intrat în vizorul procurorilor după un comunicat de presă de la începutul lunii ianuarie, în care a susținut că istoria Holocaustului reprezintă "o temă minoră" și se încadrează într-o serie de "experimente ideologice".

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu, la 6 ianuarie 2022, după apariția în spațiul public a comunicatului AUR, intitulat "Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!".

AUR a transmis în comunicat că, "în ultimii ani, se constată o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin ridicarea la rangul de "materii" a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente (ex. educație sexuală, istoria Holocaustului etc.), în paralel cu reducerea importanței acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generații: științele exacte, Limba și literatura română, Istoria națională."

ADVERTISING

"Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze! Adevărata educație este educația clasică, cea care formează cetățeni conștienți de drepturile și responsabilitățile lor, de cultura, istoria și originile lor", se arăta în comunicatul AUR semnat de cei doi președinți ai AUR, Goerge Simion și Claudiu Târziu.

Parchetul General a efectuat cercetări in rem (cu privire la faptă) cu privire la săvârșirea infracțiunii de "minimalizare în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia".

După apariția comunicatului, ambasada Statelor Unite ale Americii a transmis, prin Shane Dixon, adjunctul interimar al șefului misiunii SUA la București, că este "dezgustător" modul în care este "manipulat și exploatat antisemitismul pentru câștig politic intern sau avantaj geopolitic".

ADVERTISING

Și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel" a condamnat derapajul AUR, precizând atunci că "a nega Holocaustul este o expresie clară a negării democrației".

Directorul Institutului "Elie Wiesel": "Nu există fapta - aceeași muzică de 15 ani"

Directorul Institutului pentru Studierea Holocastului din România "Elie Wiesel", Alexandru Florian, a arătat, într-un punct de vedere trimis TVR, că "a afirma despre Holocaust că este o temă minoră este, după orice manual de negaționism, o expresie clară de trivializare prin minimalizare a Holocaustului".

"Nu există fapta! Clasare! Două aspecte aș vrea să subliniez:

  1. E o muzică pe care Institutul "Elie Wiesel" s-a obișnuit să o audă de 15 ani. Am spus-o de mai multe ori: sau legea nu e bine scrisă juridic și atunci trebuie amendată sau procedurile de cercetare penală trebuie îmbunătățite.
  2. Afirmația AUR: 'Se constată o acţiune sistematică de subminare a calităţii învăţământului din România prin ridicarea la rangul de 'materii' a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului etc.), în paralel cu reducerea importanţei acordate materiilor fundamentale…' este, după orice manual de negationism, o expresie clară de trivializare prin minimalizare a Holocaustului", a subliniat Alexandru Florian.

"Dacă aș fi ironic, aș putea spune că, într-adevăr, nu există 'o acţiune sistematică de subminare a calităţii învăţământului din România', dar negarea în public a Holocaustului există în acest mesaj transmis public și preluat de mass-media", a precizat directorul Institutului "Elie Wiesel".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇