Președintele Klaus Iohannis erodează democrația din România, se bazează tot mai mult pe serviciile secrete pentru a-și menține puterea, în timp ce influența lui în regiune este scăzută și popularitatea în cădere liberă.
Sunt concluziile unei analize realizată de influentul think-thank britanic Oxford Analytica, intitulată „Președintele erodează democrația pluralistă din România”, informează G4Media.
Temele majore pe care le analizează Oxford Analytica sunt influența majoră a serviciilor secrete și a armatei asupra lui Iohannis și guvernului, renunțarea la orice reforme, distrugerea luptei anti-corupție, intimidarea magistraților anti-corupție și cumpărarea presei.
Președintele Iohannis este descris astfel: vorbește puțin, aparițiile sale publice s-au diminuat constant, renunță la rolul de mediator între organele de stat și între stat și societate, consilierii săi se țin departe de ochii lumii, popularitatea lui este în cădere liberă.
„Eforturile sale din 2021 de a încheia o coaliție între două partide în mod normal rivale, care dețin majoritatea locurilor din parlament, au subminat politica competitivă și controlul asupra acțiunilor guvernului”, se mai arată în analiză.
În ce privește guvernul Ciucă, Oxford Analytica arată că depinde de sprijinul unei mass-media semi-captive și al serviciilor de informații.
În acestă configurație, arată analiza, „temerile sunt tot mai mari că un sistem dezordonat, uneori haotic, dar identitar pluralist, este înlocuit cu o versiune monolitică în care corupția și ineficiența continuă să prospere”. De asemenea, din cauza deficiențelor din justiție, România ar putea pierde fonduri substanțiale de la Uniunea Europeană și ”este puțin probabil” să intre în Schengen.
Analiza Oxford Analytica amintește și despre proiectele de lege ale serviciilor secrete, care ar crește sensibil puterile SRI și despre atitudinea președintelui Iohannis față de scandalul produs de apariția acestora în spațiul public.
Un alt subiect menționat este ruperea coaliției PNL-USR și constituirea coaliției PNL-PSD, puse la cale de Klaus Iohannis. Din această mișcare, ”cea mai importantă victimă a fost lupta împotriva corupției la nivel înalt”, se arată în analiză.
În ce privește media, raportul Oxford Analytica arată că mare parte din aceasta este anesteziată de sumele mari de bani primite de la partide și efectele se văd: presa ”a acordat o acoperire minimă” scandalului de plagiat al lui Nicolae Ciucă și modului în care acesta a încercat să blocheze investigarea acuzațiilor. La fel s-a întâmplat și cu raportul din această primăvară al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România, care vorbea despre „practici de corupție generalizate”.