Ambasadorul Marii Britanii: Majoritatea românilor nu știu că romii au fost în robie. Moştenirea sclaviei merge mai departe

Ambasadorul Marii Britanii: Majoritatea românilor nu știu că romii au fost în robie. Moştenirea sclaviei merge mai departe

Ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, a declarat că majoritatea românilor nu ştiu că romii au fost în robie în trecut şi a subliniat că „ignoranţa asupra trecutului robiei este un obstacol mare să învăţăm lecţiile”.

Ambasada Marii Britanii în România a marcat, joi, 165 de ani de la abolirea robiei romilor în Principatele Române şi 50 de ani de la adoptarea declaraţiei de la Orpington în Marea Britanie.

"Trebuie să marcăm şi să comemorăm această dată pentru că sunt încă multe de făcut. (...) Moştenirea aceasta a sclaviei are încă impact. Când aboleşti sclavia, nu creezi peste noapte egalitate. Ştim din contextul american că moştenirea sclaviei a durat decade, dacă nu secole. Ce nu am învăţat încă din celelalte contexte este că moştenirea sclaviei merge mai departe, dacă nu faci paşi importanţi şi sustenabili să o combaţi.

ADVERTISING

De aceea, aniversarea şi comemorarea a 165 de ani de la abolirea robiei în România contează. Este, de asemenea, adevărat că majoritatea oamenilor din această ţară nu ştiu că cei din comunitatea roma au fost în robie. Ignoranţa asupra trecutului robiei este un obstacol mare să învăţăm lecţiile", a spus ambasadorul Marii Britanii.

El a arătat că Declaraţia de la Orpington este prima declaraţie cu privire la drepturile comunităţii roma, respectiv că la acea dată a avut loc primul congres al comunităţii roma.

ADVERTISING

E nevoie de măsuri reparatorii

Deputatul Cătălin Manea, reprezentantul minorităţii rome în Parlament, a prezentat principalele repere din istoria comunităţii roma, arătând că a stat în robie mai bine de patru secole.

El a subliniat importanţa unor măsuri reparatorii pentru comunitatea roma.

"Statul român, instituţiile care compun statul român - şi statul român nu ar trebui să însemne un concept abstract, în opinia mea, pentru că statul român suntem şi noi, sunt şi cei care conduc şi sunt împuterniciţi de către popor sau mai bine spus sunt delegaţi de către popor să le reprezinte interesele - ar trebui să ştie că după mai bine de patru secole de robie este mai mult decât important să recunoaştem oficial, nu doar printr-o lege adoptată în Parlamentul României, ar trebui să avem mai multe măsuri reparatorii, compensatorii pentru îndelungata perioadă de robie aşa cum au şi reprezentanţii minorităţii evreieşti", a spus deputatul.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇