Extrema dreapta speră într-o victorie istorică în alegerile parlamentare care au loc duminică în Italia, ceea ce ar putea face din Giorgia Meloni prima femeie a unui partid post-fascist care conduce un guvern într-o ţară fondatoare a Europei comunitare, comentează sâmbătă AFP.
Vineri, liderii principalelor formaţiuni politice au aruncat în luptă toate forţele pentru ultimele reuniuni electorale din campanie, liniştea politică fiind impusă tuturor candidaţilor începând cu ora 22:00 GMT şi până la închiderea birourilor de vot duminică.
''Sunt o patrioată!'', a lansat convinsă, la Napoli (sud), Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli d'Italia (FdI), creditat cu 25% din intenţiile de vot.
Aliatul său Matteo Salvini, liderul Ligii (partid anti-imigranţi), a ocupat spaţiul mediatic cerând ''demisia sau prezentarea de scuze'' din partea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, căreia i-a reproşat că a ameninţat Italia cu sancţiuni dacă această ţară va aduce atingere principiilor democratice ale Uniunii Europene.
Sondajale de opinie fiind interzise în ultimele două săptămâni înainte de scrutin, ultimele anchete sociologice creditau FdI cu 25% din intenţiile de vot, devansând Partidul Democrat (21-22%). Pe următoarele poziţii în sondaje se află Mişcarea 5 Stele, cu 13-15%, Liga, cu 12%, şi Forza Italia, cu 8%.
Coaliţia de dreapta/extrema dreaptă ar putea ocupa între 45% şi 55% din mandatele parlamentare. Absenteismul ar putea depăşi 30% la acest scrutin, potrivit analiştilor, un nivel ridicat pentru Italia.
Cine este Giorgia Meloni
Născută în Garbatella, o zonă muncitorească din Roma, Giorgia Meloni a fost președintele organizației de tineret a Alianței Naționale, partid desprins din MSI. A fost ministru al Tineretului în guvernul lui Berlusconi, din 2008 până în 2011, apoi a fondat Fratelli di Italia.
În 2020 a devenit președintele Partidului Conservatorilor și Reformatorilor Europeni. "Asta a ajutat-o să-și ducă partidul înainte. A ajutat-o și faptul că Frații Italiei a fost singurul partid care a stat în afara guvernului Draghi", explică Francesco Giubilei, autorul volumului "Giorgia Meloni: La rivoluzione dei conservatori" ("Giorgia Meloni: Revoluția conservatorilor").
Politiciana italiană și-a folosit acest avantaj pe fondul unui dialog constructiv cu premierul Mario Draghi pe tema războiului din Ucraina. Susținătoare declarată a NATO și a sprijinului italian acordat Kievului, ea este de acord și cu creșterea cheltuielilor militare.
În schimb, Meloni se pronunță împotriva imigrației în masă, a descris avortul ca pe o "înfrângere" și se opune căsătoriilor între persoanele de același sex, precum și dreptului acestora la adopții. În iunie, ea a ținut un discurs controversat la un marș al extremei-dreapta din Spania. "Da, familiei naturale! Nu propagandei LGBT!", a strigat ea la microfon.
Dacă va câștiga alegerile, ea va deveni primul premier de extremă-dreapta al Italiei după Al Doilea Război Mondial, urmându-l astfel pe Mussolini.