Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a sesizat Parchetul General cu privire la mai multe presupuse nereguli în gestionarea campaniei lui Nicușor Dan. Una dintre problemele reclamate este că acesta ar fi obținut donații de sute de mii de euro pe care nu le-a declarat. Candidatul și echipa sa de campanie au reacționat după apariția acestor informații în spațiul public.
AEP a derulat un control în perioada 4-24 aprilie și a descoperit că Nicușor Dan a obținut donații în valoare de peste 3 milioane de lei, echivalentul a peste 650.000 de euro, pe care nu le-a declarat, relatează Hotnews.
Potrivit sursei citate, AEP a descoperit trei nereguli.
Bani din donații nedeclarați
Potrivit AEP, Nicușor Dan nu a declarat suma de 3.263.790 de lei strânsă prin intermediul platformei "Stripe".
Pentru acest lucru, Nicușor Dan poate fi sancționat cu avertisment sau amendă între 15.000 și 50.000 de lei și riscă să-i fie confiscată întreaga sumă.
A mers cu mașina Primăriei la evenimente din campanie
AEP a mai descoperit că Nicușor Dan a folosit mașina de serviciu a primăriei pentru deplasări cu scop electoral, în data de 11 aprilie, lucru interzis de lege. De altfel, candidatul a recunoscut public acest lucru, într-o conferință de presă din 16 aprilie.
"Sunt primarul Bucureștiului și trebuie să mă duc la o dezbatere la o televiziune de la19 la 20. Credeți că, plecând din biroul de primar, ar trebui să merg cu mașina primăriei sau să mă duc acasă și cu mașina personală să mă duc la dezbatere? V-am dat răspunsul. Sunt primar, mașina primăriei mă duce acasă, poate să mă ducă la o dezbatere", a spus el atunci.
AEP susține că astfel primarul a încălcat legea 334/2006. "Campania electorală a acestuia a fost finanțată din fonduri provenite de la o instituție publică", se arată în raportul AEP.
Pentru această încălcare a legii, Nicușor Dan poate fi sancționat cu avertisment sau amendă de la 10.000 la 25.000 de lei, conform AEP.
Amplasarea de bannere neautorizate
Nicușor Dan este acuzat și că a amplasat bannere neautorizate la sediul de campanie de pe Bulevardul Regina Elisabeta. Fapta poate fi sancționată cu avertisment sau amendă de la 10.000 la 25.000 de lei, conform raportului AEP.
Raportul de Control al AEP a fost trimis Parchetului General.
Echipa de campanie a lui Nicușor Dan: Pare a fi un draft de la AEP
Echipa de campanie a lui Nicușor Dan a precizat, joi seară, că nu a primit din partea Autorității Electorale Permanente un document privind nereguli referitoare la finanțare, iar informațiile apărute în presă "par a fi un draft al unui document intern de lucru al AEP, bazat pe suspiciuni subiective și lipsite de fundament".
"Față de documentul care circulă în presă cu sigla Autorității Electorale Permanente, precizăm următoarele:
Nu ne-a fost comunicat un astfel de document asumat de Autoritatea Electorală Permanentă. Informațiile publicate în presă par a fi un draft al unui document intern de lucru al AEP, bazat pe suspiciuni subiective și lipsite de fundament", a transmis sursa citată de Agerpres.
Conform acesteia, "platforma de donații a fost deschisă în perioada de precampanie electorală", iar suma strânsă a fost utilizată pentru a acoperi cheltuielile angajate în acea perioadă.
"Suma strânsă în perioada de campanie electorală va fi transferată în contul de campanie. Conform legii, transferul se poate face până la sfârșitul campaniei electorale", a indicat sursa citată.
"Nu e prima oară în această campanie când AEP are o atitudine părtinitoare. Există suspiciunea că acest document nesemnat să fi fost scurs în presă cu scopul defăimării candidatului Nicușor Dan", a mai transmis echipa de campanie a acestuia.
Nicușor Dan: Cum a ajuns un document neasumat în spaţiul public? Cine l-a scos?
Spre miezul nopții a venit și reacția candidatul independent la alegerile prezidenţiale.
”Există precampanie şi campanie. Noi am strâns bani pentru precampanie pe care i-am folosit în precampanie. Strângem bani pentru campanie pe care îi folosim în campanie şi banii ăştia pe care îi strângem în campanie putem să-i vărsăm în contul de campanie în orice moment până la sfârşitul campaniei. Pentru că sunt sume relativ mici, o să facem asta în ultima săptămână de campanie. Deci nu e absolut nimic în ceea ce priveşte conţinutul acestei adrese”, a explicat Nicuşor Dan, joi seară, la Antena 3, conform News.ro.
El a remarcat faptul că, de-a lungul timpului, şi alte instituţii i-au adus diverse acuzaţii care, în instanţă, s-au dovedit a fi false.
”Ajungând aici însă, cum a ajuns un document neasumat în spaţiul public? Cine l-a scos? Asta e prima întrebare. Vă aduc aminte că în 2016 (…) aceeaşi Autoritate Electorală Permanentă, în alegerile parlamentare din 2016, m-a acuzat şi tot aşa cu mare tărăboi, a trimis la Parchet spălare de bani - atunci m-am uitat să văd exact ce înseamnă spălare de bani, că nu e ceva ce fac în mod uzual - şi nu s-a mai întâmplat nimic.
După aceea, în 2021 sau 2022 a venit ANI şi a spus că sunt în conflict de interese, că sunt incompatibil şi aşa mai departe. Deci eu cred că trebuie să răspundă cineva din instituţiile astea, pentru că eu eram primarul Bucureştiului şi mă întâlneam cu reprezentanţii băncilor care finanţau, cu Banca Mondială, cu Banca Europeană de Investiţii şi oamenii ăştia mă întrebau foarte serios: uite, am citit în presa naţională că dumneavoastră sunteţi incompatibil şi în conflict de interese. Şi după aceea au venit instanţele şi au spus că nu e nici incompatibilitate, nici conflict de interese şi cine răspunde în situaţia asta?”, a adăugat Nicuşor Dan.
Candidatul independent a criticat modul în care AEP gestionează campania electorală, fiind de părere că în această instituţie este nevoie de o ”reformă profundă”.
”Eu v-am explicat la început foarte simplu despre ce e vorba. Deci lucrurile sunt extrem, extrem de simple. Pe de altă parte, nu putem să nu vedem cum Autoritatea Electorală Permanentă a fost absolut părtinitoare în toată perioada asta de campanie, adică a dat jos nişte postări, nu a dat jos alte postări care aveau cumva postări politice ale oamenilor simpli. Pe unele le-a lăsat, pe unele nu le-a lăsat.
Pe de altă parte, nu a reuşit în niciun fel să dea jos de pe site-uri promovările plătite şi neasumate de candidaţii politici, deşi exact asta se întâmplase în alegerile din noiembrie şi exact pe chestiunea asta primiserăm asigurări că nu se vor mai întâmpla tipul acesta de lucruri. Deci cu prudenţă cu Autoritatea Electorală Permanentă, şi acolo e nevoie de o reformă profundă”, a conchis Nicuşor Dan.