Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, lider al PNL Bucureşti, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că astăzi Capitala este în pragul colapsului bugetar şi Bucureştiul se îndreaptă cu paşi repezi, după 5 ani de administraţie Nicuşor Dan, spre faliment.
El a precizat că Termoenergetica i-a scris deja primarului general că trebuie să intre în insolvenţă.
”Suntem astăzi la unul dintre cele patru CET-uri din Bucureşti. În fiecare iarnă ne rugăm la Bunul Dumnezeu să ne ajute să ţinem aceste fiare vechi de 60-70 de ani în stare de funcţionare, pentru ca bucureştenii să aibă cât de cât apă caldă şi căldură. Şi atunci când nu au, să fie din cauza stării reţelei de termoficare şi nu din cauza Elcen-ului.
Şi în sezonul rece pe care l-am traversat, Elcenul încă o dată şi-a făcut treaba. Oamenii din Elcen s-au asigurat că toate aceste instalaţii, toate aceste echipamente din anii 60-70 au funcţionat încă o iarnă. Din păcate, la acest moment, unul din 5 bucureştieni nu are apă caldă. Dacă vă uitaţi pe aplicaţia Termo Alert, vedeţi acest lucru. Starea sistemului e pe roşu 81%”, a spus ministrul Energiei, într-o conferinţă de presă.
El a arătat că Nicuşor Dan este ”politicianul care după 1989 a ridicat duşurile reci la rang de politică publică”. Liderul PNL Bucureşti a menţionat că Nicuşor Dan nu i-a respectat pe bucureștenii care l-au votat.
”Astăzi, Capitala este în pragul colapsului bugetar. Vorbim de această datorie de 1,2 miliarde de lei pe care Primăria Generală o are. Mai mult, dacă însumăm toate datoriile Bucureştiului actuale, vedem că ajungem undeva la 4,7 miliarde de lei şi valoare totală consolidată, ceea ce este aproape jumătate din bugetul pe anul în curs, iar conform legii, asta înseamnă o stare de insolvabilitate.
Deci Bucureştiul se îndreaptă cu paşi repezi, după 5 ani de administraţie Nicuşor Dan, spre faliment. Parcă a scos Bucureştiul din faliment. Ori când ne uităm la cifre, această afirmaţie este evident o minciună”, a precizat Burduja.
Ministrul Energiei a vorbit şi despre sistemul de termoficare, despre care a arătat că este în colaps.
”Elcenul, compania Ministerului Energiei, are de încasat peste 1,25 de miliarde de lei. Primăria n-a mai plătit nici către Termoenergetica, propria ei companie, drept pentru care, zilele trecute, conducerea Termoenergetica i-a scris primarului general, că o obligă legea, că trebuie să intre în insolvenţă Termoenergetica”, a anunţat Burduja.
Nicuşor Dan: Datoriile se vor stinge pe parcursul anului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat însă că între Primăria Capitalei şi Termoenergetica, ca în fiecare început de an, sunt datorii care se vor stinge pe parcursul anului.
”Între Primăria Capitalei şi Termoenergetica, ca în fiecare început de an, sunt datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile mari, mult mai mari decât banii pe care noi îi primim prin generozitatea Guvernului, din impozitele bucureştenilor. Şi, atunci, acumulăm datorii în iarnă şi pe care le stingem ulterior, până în lunile de vară, când plătim către Termoenergetica mult mai mult decât factura de 10-15 milioane, cât este pe lunile de vară”, a spus primarul Capitalei.
El a precizat că ce s-a schimbat acum este că Guvernul format în jurul PSD-ului le-a redistribuit mult mai puţin bani din impozitele pe venit ale bucureştenilor, în ciuda referendumului pe care bucureştenii l-au votat.
Nicuşor Dan a mai spus că şi-ar dori să plătească acum un miliard de lei către compania Termoenergetica, astfel încât compania să plătească mai departe către Elcen dar nu are acești bani.
”Mi-aş dori să plătim acum un miliard de lei către compania Termoenergetica, astfel încât compania să plătească mai departe către Elcen. Banii ăştia nu-i avem, pentru că un guvern a ignorat voinţa bucureştenilor şi face primăria asta să fie un fel de oficiu de plăţi, să facă numai mişcări obligatorii. Trebuie să plătim subvenţia la transport public, pentru ca bucureştenii să poată să circule cu transportul public. Trebuie să plătim elementele esenţiale, nu investiţiile, repet, de funcţionare ale spitalelor.
Trebuie să plătim întreţinerea minimală a spaţiilor verzi. Am blocat, cum v-am spus, investiţiile pe repararea locurilor de joacă, am alocat mult mai puţini bani pe malurile de lac din Herăstrău şi am oprit multe investiţii în spitale, pentru că nu sunt bani”, a mai explicat Nicuşor Dan.