Zelenski, cu spatele la zid. Va reuși să evite prăbușirea și să recâștige încrederea pierdută?

O decizie încărcată de impulsivitate, cum a fost preluarea controlului agențiilor anticorupție de către Zelenski, a generat primele proteste de la începutul războiului la adresa regimului de la Kiev. Președintele are în față o criză politică, posibilitatea de a pierde din susținerea aliaților, dar și a unei mari părți a opiniei publice din țară. Cum a reacționat?
Zelenski, cu spatele la zid. Va reuși să evite prăbușirea și să recâștige încrederea pierdută?
O lege votată pe repede înainte de parlamentul de la Kiev și promulgată de președinte a fost contestată în stradă din cauza faptului că impune controlul politic asupra agențiilor anti-corupție
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Întreaga solidaritate a poporului ucrainean în fața agresiunii Rusiei, tot eroismul armatei și puternica susținere din partea alianței statelor occidentale s-au bazat pe încrederea în președintele Volodimir Zelenski. În ultimele 24 de ore, această încredere a primit o puternică lovitură.

Cu o largă majoritate parlamentară, controlată de liderul ucrainean, a fost votată o lege care aduce autoritatea a două agenții, e vorba de NABU, echivalentul DNA din România, și SAPO, procurorul special pentru anti-corupție, sub autoritatea procurorului general, subordonat direct președintelui.

Cu alte cuvinte, noua lege promulgată rapid, în mijlocul nopții, imediat după ce a venit de la Parlament, de către Zelenski anihilează autonomia celor două agenții, care funcționau ca instituții separate în sistemul de justiție ucrainean.

Adoptarea legii a provocat primele proteste la adresa actualului regim politic de la Kiev și acuzații de corupție aduse președintelui.

În contextul războiului și dependenței Ucrainei de sprijinul financiar și militar venit din SUA și Europa, semnele că Volodimir Zelenski încearcă să-și consolideze puterea, punând în pericol parcursul democratic al Ucrainei, au provocat perplexitate în cancelariile occidentale și proteste la Kiev.

“Votul din Parlament a urmat unui val fără precedent de percheziții la domiciliile a zeci de ofițeri NABU (echivalentul DNA) cu o zi înainte, în care pretextele pentru executarea lor au variat de la acuzații de trafic de droguri la accidente de mașină din urmă cu patru ani”, se arată într-un articol de opinie publicat de Kiev Independent. 

“Șeful NABU a declarat că unele descinderi au fost violente. O instituție media locală a raportat că ofițerii au forțat ochii unui detectiv NABU pentru a-i debloca telefonul, setat pe recunoaștere facială”, mai arată sursa citată.

Reacția lui Zelenski

Volodimir Zelenski, pentru a detensiona criza, a anunțat că legea are scopul de a scoate cele două agenții de sub influența Rusiei, sugerând că aceste servicii au fost compromise prin infiltrarea unor spioni ai Kremlinului și recrutarea de către aceștia a mai multor angajați din agențiile de luptă împotriva corupției.

“Sunt recunoscător tuturor participanților la reuniunea de astăzi: Serviciului de Securitate al Ucrainei, Biroului Național Anticorupție al Ucrainei, Parchetului Specializat Anticorupție, Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției, Biroului Național de Investigații, Ministerului Afacerilor Interne și Procurorului General. Am convenit că toată lumea va lucra exclusiv într-un mod constructiv”, a declarat Volodimir Zelenski, după o întâlnire cu principalii procurori ai Ucrainei, în ceea ce s-a vrut a fi o încercare de a domoli reacțiile negative venite din partea societății civile.

“Cu toții auzim ce ne transmite opinia publică. Vedem ce așteaptă oamenii de la instituțiile statului: justiție garantată și funcționarea eficientă a fiecărei instituții. Am discutat despre deciziile administrative și legislative necesare pentru a consolida activitatea fiecărei instituții, pentru a rezolva contradicțiile existente și pentru a elimina amenințările. Toți vom colabora. La nivel politic, vom oferi sprijin”, a mai spus președintele Ucrainei.

Decisive vor fi următoarele săptămâni în care Zelenski va fi obligat să demonstreze că hotărârea sa a fost una pentru a reduce corupția și nu pentru a se proteja pe sine și pe apropiații săi.

Sistemul de anticorupție va funcționa, dar fără influența Rusiei – totul trebuie curățat. Și trebuie să existe mai multă justiție.

Volodimir Zelenski, declarație de presă

Un mare pas înapoi

“Este scandalos. Războiul ne-a adus atâtea tragedii, dar a fost și un semnal că țara noastră luptă pentru un viitor mai bun. Nu putem permite să ne întoarcem înapoi. Nu vrem corupție și vrem un guvern cinstit. Vreau să trăiesc în Ucraina”, a declarat o studentă care a protestat în Kiev la adresa legii care a anulat autonomia agențiilor anticorupție, citată de Politico.

Răspunsul Uniunii Europene nu s-a lăsat așteptat și la scurt timp după adoptarea legii, comisarul pentru extindere a dat publicității o declarație în care a subliniat că decizia e un pas înapoi, iar independența agențiilor anticorupție e o condiție obligatorie pentru aderare.

“Sunt profund îngrijorată de votul de astăzi din Rada. Desființarea garanțiilor esențiale care protejează independența NABU reprezintă un mare pas înapoi. Organisme independente precum NABU și SAPO sunt esențiale pentru parcursul către UE. Statul de drept rămâne în centrul negocierilor Ucrainei cu Uniunea Europeană”, a anunțat Marta Cos, comisarul pentru extindere, într-un mesaj postat pe X/ Twitter.

Protestele din mai multe orașe ucrainene reprezintă o oportunitate pentru propaganda de la Moscova de a lansa un val de acuzații la adresa președintelui ucrainean cum că printr-o astfel de strategie politică încearcă să-și protejeze apropiații.

Conform sondajelor de opinie, corupția este în prezent o problemă la fel de urgentă pentru societatea ucraineană ca și agresiunea Rusiei. Este o preocupare politică majoră nu numai pentru ucraineni, ci și pentru noi, deoarece constituie fundamentul drumului Ucrainei către aderarea la UE.

Kestutis Budrys, ministrul de Externe al Lituaniei

Continuarea și consolidarea unei opoziții în rândul societății civile, asemănătoare cu Euromaidanul din 2013, ar reprezenta o catastrofă pentru stabilitatea Ucrainei și rezistența în fața agresiunii Rusiei.

Euromaidan2013:WK
PROTESTUL CARE A SCHIMBAT LUMEA. Euromaidanul de la Kiev, început la sfârșitul anului 2013, a dus la demisia lui Victor Ianukovici, președintele de atunci, un aliat al lui Vladimir Putin. Mișcarea de protest a avut o influență puternică asupra parcursului democratic și independența Ucrainei, dar și asupra modului în care liderul rus s-a raportat la Europa și lumea occidentală, în general - Foto: Wikimedia Commons

Mișcările de stradă ar putea duce rapid la prăbușirea încrederii în Volodimir Zelenski, după mai mult de trei ani de război.

Astfel, posibilitatea organizării alegerilor parlamentare și prezidențiale devine singura soluție de supraviețuire a democrației ucrainene, dar și o oportunitate pentru Putin de a prelua din nou controlul Kievului.

O pacoste pentru elita politică

Zelenski nu poate face față și războiului, și protestelor la adresa regimului său, așa că apariția unui dezechilibru în raporturile de putere din societate poate prăbuși întregul eșafodaj politic, prăbușire ce va pune în pericol independența Ucrainei.

Russia's President Putin visits Magnitogorsk
KREMLIN. Vladimir Putin vede criza din Ucraina ca pe o oportunitate de a prelua din nou controlul politic asupra țării - Foto: Hepta.ro

“Agențiile anticorupție atacate de legea promulgată de președinte au fost o pacoste pentru elita politică, exact așa cum trebuie să fie”, se arată în articolul publicat de Kiev Independent.

Procurorii au anchetat parlamentarii partidului lui Zelenski și pe apropiații președintelui. În urmă cu câteva săptămâni au declanșat o investigație împotriva prietenului personal al lui Zelenski, Oleksi Cernișov, pe atunci viceprim-ministru, acesta fiind suspect într-un dosar de trafic de terenuri. Se vorbește și despre alți apropiați ai lui Zelenski care erau anchetați de procurori. Cu alte cuvinte, făceau exact ceea ce li se ceruse: investigau în mod independent corupția la nivel înalt”, se subliniază articolul citat.

Dacă protestele se intensifică, iar mesajele venite dinspre SUA și Europa rămân critice, iar răspunsul lui Zelenski nu e convingător, atunci în săptămânile următoare vom asista la o erodare rapidă a susținerii pentru regimul politic de la Kiev, cu consecințe asupra cursului războiului. 

Frământările interne din Ucraina sunt o veste bună pentru Vladimir Putin, care speră ca această criză de la Kiev să slăbească rezistența armată, oferindu-i oportunitatea să preia din nou controlul țării vecine.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇