Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că în termen de două săptămâni va fi prezentat un plan de acțiune pentru întărirea sistemului de justiție, elaborat împreună cu principalele instituții de aplicare a legii și anticorupție, însă „totul trebuie curățat de influența rusă”.
Anunțul vine pe fondul unui val tot mai mare de critici la adresa unei legi adoptate ieri care, potrivit specialiștilor și organizațiilor civice, subminează independența celor mai importante agenții anticorupție din țară: NABU (Biroul Național Anticorupție al Ucrainei) și SAPO (Procuratura Specializată Anticorupție), scrie Kiev Independent.
Legea a fost adoptată și promulgată într-o singură zi, pe 22 iulie, iar reacțiile au fost imediate. Mii de oameni au ieșit în stradă la Kiev și în alte orașe pentru a protesta față de modificările considerate periculoase pentru statul de drept.
Vor fi discutate măsuri administrative și legislative
După o reuniune de criză cu reprezentanții principalelor agenții implicate în lupta anticorupție, Zelenski a declarat că s-au pus bazele unui efort coordonat pentru reforme menite să restabilească încrederea cetățenilor și să întărească funcționarea instituțiilor.
„Toți auzim ce spune societatea. Vedem ce așteaptă oamenii de la instituțiile statului - justiție garantată și funcționarea eficientă a fiecărei instituții”, a spus președintele.
El a precizat că în perioada următoare vor fi discutate măsuri administrative și legislative care să consolideze activitatea fiecărei instituții implicate, să rezolve contradicțiile existente și să elimine eventualele amenințări.
„Am discutat deciziile administrative și legislative necesare care ar consolida activitatea fiecărei instituții, ar rezolva contradicțiile existente și ar elimina amenințările”, a spus el.
Totul trebuie curățat de influența rusă
Totodată, președintele a declarat că instituțiile anticorupție ale Ucrainei trebuie să fie eliberate de influența rusă. „Infrastructura anticorupție va funcționa, dar fără influență rusească - totul trebuie curățat. Și trebuie să existe mai multă justiție”, a spus Zelenski, într-un mesaj video difuzat peste noapte și citat de Kiev Post.
„Nu există nicio explicație pentru care rușii încă pot obține informațiile de care au nevoie. Este important să nu mai existe ruși. Este important ca pedeapsa să fie inevitabilă și ca societatea să vadă cu adevărat acest lucru”, a mai spus el.
Cum și-a justificat Zelenski decizia
Zelenski a mai anunțat că săptămâna viitoare va avea loc o sesiune de lucru aprofundată, iar în cea de-a doua săptămână va fi prezentat un plan final.
Deși a ținut să apere principiile reformei, spunând că „este important să avem un sistem de justiție în care dosarele penale nu trenează ani de zile și cei care acționează împotriva statului ucrainean sunt trași la răspundere”, președintele nu a abordat în mod direct protestele sau temerile legate de independența NABU și SAPO.
Reuniunea convocată de Zelenski a inclus reprezentanți ai NABU, SAPO, Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției (NAZK), Biroului de Investigații de Stat (DBR), Ministerului de Interne și Procuraturii Generale.
Agențiile nu mai garantează pentru eficiența lor
După încheierea întâlnirii, NABU și SAPO au emis o declarație comună dură, în care avertizează că modificările legislative recente „subminează semnificativ independența” instituțiilor lor. „De acum înainte, NABU și SAPO sunt private de garanțiile care le permiteau anterior să își îndeplinească eficient mandatul în lupta împotriva corupției la nivel înalt”, se arată în comunicat.
Cele două agenții avertizează că revenirea la o funcționare deplin independentă presupune „măsuri legislative clare și fără echivoc”, pentru a restabili garanțiile eliminate de Parlament.
„Statul de drept și respectarea legii rămân valori neschimbate pentru NABU și SAPO. Ne așteptăm la aceeași abordare din partea celorlalte instituții de aplicare a legii”, au transmis cele două instituții.
Procurorul general capătă puteri sporite
Criticile nu vin doar din partea societății civile, ci și din rândul opoziției parlamentare. Deputatul Yaroslav Jeleznîiak, din partidul Holos, a anunțat că se strâng semnături pentru sesizarea Curții Constituționale. Pentru demararea procedurii este nevoie de cel puțin 45 de semnături.
Jeleznîiak acuză încălcarea procedurilor parlamentare și susține că legea adoptată amenință angajamentele Ucrainei față de Uniunea Europeană. O altă deputată din Holos, Inna Sovsun, a precizat că echipa sa a redactat deja un proiect de lege alternativ, care să abroge prevederile recente și să redea independența instituțională agențiilor anticorupție.
Potrivit criticilor, noua lege reclasifică NABU și SAPO drept instituții obișnuite de aplicare a legii, ceea ce îi conferă procurorului general o influență directă asupra anchetelor. Acesta poate emite ordine procedurale, poate interveni în anchete și chiar bloca dosare de corupție.