Vladimir Putin, discursul unui învins

Comparând anunțul făcut de președintele Rusiei în dimineața zilei de 24 februarie 2022, atunci când a dat ordinul de începere a invaziei și cel de azi, la un an de la acel eveniment, constatăm o schimbare profundă. De la un lider războinic, pornit să pedepsească un stat pe care-l considera nazist, a ajuns unul care caută justificări și spune că operațiunea militară merge pas cu pas.
Vladimir Putin, discursul unui învins
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Președintele Rusiei a reușit să inducă în rândul populației ideea că țara e singură împotriva tuturor.
  • După un an de la declanșarea catastrofalei invazii a Ucrainei, liderul de la Kremlin s-a prezentat ca un conducător responsabil, care încearcă să-și apere țara.
  • În discursul din 21 februarie, duritatea limbajului a dispărut, iar agresivitatea de anul trecut a devenit o încercare de convingere a susținătorilor săi că războiul a fost o soluție rațională, dureroasă și necesară.
  • Putin, 24 februarie 2022: Amenințările fundamentale pe care politicienii occidentali iresponsabili le-au creat pentru Rusia, în mod consecvent, grosolan și fără niciun respect, an după an.
  • Schimbarea de atitudine confirmă faptul că în Armata Rusiei problemele sunt mari, iar în ciuda schimbărilor dese ale comandanților, președintele nu a reușit să găsească formula câștigătoare.

Vladimir Putin a ținut un lung discurs în fața Adunării Federale a Rusiei, camerele reunite ale parlamentului, în care a justificat intervenția militară în Ucraina din urmă cu un an, blamând SUA, NATO și statele din Uniunea Europeană, anunțând retragerea Rusiei din tratatul START, de neproliferare a armelor nucleare

După discursul președintelui rus, lumea a devenit un loc mai nesigur, dar și Vladimir Putin este un lider mai slab.

Dacă sunt comparate discursurile din 24 februarie 2022, cel în care anunța invadarea Ucrainei, cu cel ținut un an mai târziu, în 21 februarie 2023, se observă că duritatea limbajului a dispărut, iar agresivitatea de anul trecut a devenit o încercare de convingere a susținătorilor săi că invazia a fost o soluție rațională, dureroasă și necesară.

Președintele Rusiei a reușit să inducă în rândul populației ideea că țara e „singură împotriva tuturor”, iar războiul pe care-l duce e unul de apărare și nicidecum unul de cucerire, așa cum o lume întreagă a fost martoră.

Occidentalii iresponsabili

24 februarie 2022, începutul discursului: „Am vorbit despre cele mai mari preocupări și îngrijorări ale noastre și despre amenințările fundamentale pe care politicienii occidentali iresponsabili le-au creat pentru Rusia, în mod consecvent, grosolan și fără niciun respect, an după an. Mă refer la extinderea spre est a NATO, care își mută infrastructura militară tot mai aproape de granița rusă”.

21 februarie 2023, începutul discursului: „În urmă cu un an, pentru a proteja populația de pe pământurile noastre istorice, pentru a asigura securitatea țării noastre și pentru a elimina amenințarea venită din partea regimului neonazist care s-a instalat în Ucraina după lovitura de stat din 2014, s-a decis începerea operațiunii militare speciale. Pas cu pas, cu atenție și consecvență, ne vom ocupa de sarcinile pe care le avem de îndeplinit”.

În urmă cu un an, politicienii occidentali iresponsabili au extins NATO și au jignit Rusia, acum, Putin spune că lupta a început pentru că pământurile Rusiei erau amenințate de un regim neonazist din Ucraina, iar operațiunea militară va continua pas cu pas.

Cele două fragmente par a fi rostite de doi oameni diferiți.

După o serie de înfrângeri umilitoare pe front, de la liderul hotărât, pornit într-o misiune de pedepsire a Occidentului, Vladimir Putin începe să se prezinte pe sine și pe Rusia ca victime.

Schimbarea de atitudine confirmă faptul că în Armata Rusiei problemele sunt mari, iar în ciuda presiunilor puse pe generali și schimbările dese ale comandanților, președintele nu a reușit să găsească formula câștigătoare.

Într-un an, de la amenințări la parteneriat onest

24 februarie 2022, fragment discurs: „Ca răspuns la propunerile noastre, ne-am confruntat invariabil fie cu înșelăciuni și minciuni cinice, fie cu încercări de presiune și șantaj, în timp ce alianța nord-atlantică a continuat să se extindă în ciuda protestelor și preocupărilor noastre. Mașinăria sa militară este în mișcare și, după cum am spus, se apropie de granița noastră.

De ce se întâmplă acest lucru? De unde a apărut acest mod insolent de a vorbi de sus de la înălțimea excepționalismului, infailibilității și atot-permisivității lor? Care e explicația acestei atitudini disprețuitoare, disprețuitoare față de interesele noastre și față de cererile noastre absolut legitime?

Răspunsul este simplu. Totul este clar și evident. La sfârșitul anilor1980, Uniunea Sovietică a devenit mai slabă și, ulterior, s-a destrămat. Această experiență ar trebui să ne servească drept o lecție bună pentru noi, deoarece ne-a arătat că paralizia puterii și a voinței este primul pas spre degradare și uitare completă. Ne-am pierdut încrederea doar pentru un singur moment, dar a fost suficient pentru a perturba echilibrul de forțe din lume”.

21 februarie 2023, fragment discurs: „Ne apărăm cu fermitate interesele, precum și convingerea noastră că în lumea de astăzi nu ar trebui să existe o divizare între așa-numitele țări civilizate și toate celelalte și că este nevoie de un parteneriat onest care să respingă orice exclusivitate, mai ales una agresivă.

Am fost deschiși și sincer pregătiți pentru un dialog constructiv cu Occidentul; am spus și am insistat că atât Europa, cât și întreaga lume au nevoie de un sistem de securitate indivizibil și egal pentru toate țările și, timp de mulți ani, am sugerat partenerilor noștri să discute împreună această idee și să lucreze la implementarea ei. Dar, ca răspuns, am primit fie o reacție indistinctă, fie una ipocrită, în ceea ce privește cuvintele. Dar au existat și acțiuni: extinderea NATO până la granițele noastre, crearea de noi zone de desfășurare pentru apărarea antirachetă în Europa și Asia - au decis să se adăpostească de noi sub o "umbrelă" - desfășurarea de contingente militare, și nu doar în apropierea granițelor Rusiei”.

În discursul ținut marți, 21 februarie, în fața camerelor reunite ale parlamentului rus, Vladimir Putin a încercat să se prezinte ca un lider rațional, care a avut nenumărate discuții cu reprezentanții Occidentului, a căutat soluții, dar i-a fost imposibil să evite o catastrofă - războiul.

FricaRusiaKR
Parlamentarii ruși, speriați și îngrijorați - Foto: Kremlin.ru

Tonul și poziționarea sa aduc cu cele ale liderului unei țări agresate și nu a celei care a început conflictul. Asta sugerează că Putin are suficiente informații pentru a fi conștient că procesul de înarmare a Ucrainei, susținut de aliații occidentali, reprezintă o provocare pe care Rusia n-o poate rezolva.

Frica de lovituri de stat

21 februarie 2023: „Noi apărăm viețile oamenilor și casa noastră, în timp ce Occidentul caută să obțină o putere nelimitată. A cheltuit deja peste 150 de miliarde de dolari pentru a ajuta și înarma regimul de la Kiev. Pentru a vă face o idee, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, țările G7 au alocat aproximativ 60 de miliarde de dolari în perioada 2020-2021 pentru a ajuta cele mai sărace țări din lume. Au cheltuit 150 de miliarde de dolari pe război, în timp ce au dat 60 de miliarde de dolari celor mai sărace țări, în ciuda faptului că se prefac că le pasă tot timpul de ele și, de asemenea, condiționează acest sprijin de obediență din partea țărilor beneficiare. Cum rămâne cu toată această discuție despre combaterea sărăciei, dezvoltarea durabilă și protecția mediului? Unde s-au dus toate acestea? A dispărut totul? Între timp, ei continuă să canalizeze mai mulți bani către efortul de război. Ei investesc cu entuziasm în semănarea de tulburări și încurajarea loviturilor de stat în alte țări din lume”.

Acest fragment din discurs e interesant, pentru că seamănă mult cu ce spunea Nicolae Ceaușescu în ultimele zile în care s-a aflat la putere, în România. Și atunci și acum, Occidentul, la Ceaușescu erau „agenturile străine”, forțe ale răului au fost implicate pentru a schimba ordinea internă dintr-o țară.

În niciun moment, Putin nu vorbește despre crimele sale, despre miile de deținuți politici aflați în închisorile din Rusia, despre modul în care și-a îndepărtat cu sânge rece opozanții, otrăviți, împușcați sau aruncați pe ferestre.

Aliații occidentali cheltuie sute de miliarde pentru a înarma Ucraina, pentru că altfel libertatea și democrația ar fi călcate în picioare de bocancii soldaților ruși. 

E interesant faptul că Putin face o referire la „lovituri de stat” pregătite de Occident, dând glas propriilor temeri de a nu fi înlăturat de la putere de un posibil puci.

Putin le cere rușilor răbdare

24 februarie 2022: „Scopul acestei operațiuni militare speciale este de a proteja oamenii care, de opt ani, se confruntă cu umilințe și genocidul comise de regimul de la Kiev. În acest scop, vom încerca să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina, precum și să-i aducem în fața justiției pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva civililor, inclusiv împotriva cetățenilor Federației Ruse”.

Se știe cum a „denazificat” Putin Ucraina, câte mii de civili a ucis, milioane de femei și copii și-au părăsit locuințele și au fugit peste graniță sau în locuri mai protejate din țară.

Traces of war in Kherson Oblast
Școală din regiunea Herson, bombardată de forțele ruse - Foto: Hepta.ro

Vladimir Putin a bombardat locuințe, companii, căi ferate, autostrăzi pentru a răspândi teroarea și pentru a-i determina pe ucraineni să renunțe la luptă.

Problema lui e că nu s-a întâmplat ce spera, iar acum, a venit în fața celor care-l aplaudă să le spună că fără el va fi mai rău.

Discursul lui Vladimir Putin, la un an de la momentul în care a declanșat invazia, folosește aceleași teme ca și cel din dimineața invaziei, dar tonul și poziționarea în fața auditoriului sunt diferite. I-au dispărut aroganța și atitudinea de învingător, acum, în felul lui, le cere rușilor să-i ofere timp pentru a rezolva criza. Rămâne de văzut dacă-l va obține.

VladimirPutin24Februarie2022KR
Vladimir Putin, în 24 februarie 2022, sigur pe sine, sigur de victorie - Foto: Kremlin.ru

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇