Conservatorii MAGA iubesc regimul lui Viktor Orbán. Însă acesta a transformat Ungaria într-o țară coruptă, blocată și sărăcită.
Într-o analiză scrisă pentru The Atlantic jurnalista Anne Applebaum compară situaţia din ţara vecină nouă cu ceea ce se întâmplă în Statele Unite sub administraţia Donald Trump şi avertizează că ceea ce vedem acum în Ungaria poate fi viitorul Americii.
Hotelurile luxoase și restaurantele de top domină acum centrul Budapestei, un oraș cândva mai cunoscut pentru fațadele sale degradate. Au apărut și noi monumente în centrul orașului. Unul dintre ele, o copie a memorialului războiului din Vietnam de la Washington, D.C., deplânge imperiul pierdut al Ungariei din secolul XIX. În loc de numele celor căzuți în război, pe pereții de granit sunt gravate numele unor locuri care au fost cândva „maghiare” – orașe și sate care acum se află în România, Slovacia, Ucraina și Polonia fiind comemorate solemn cu o flacără veșnică.
Însă kitsch-ul naționalist și capcanele pentru turiști ascund o altă realitate. Cândva considerată cea mai bogată țară din Europa Centrală („cea mai fericită cazarmă din tabăra socialistă”, cum era cunoscută în timpul Războiului Rece) și mai târziu țara favorită de investitorii străini din Europa Centrală, Ungaria este acum una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană.
Producția industrială scade an de an.
Productivitatea se află aproape la cel mai scăzut nivel din regiune.
Șomajul crește.
În ciuda vorbelor răsunătoare ale partidului aflat la guvernare despre valorile tradiționale, populația este în scădere. Poate pentru că tinerii nu vor copii într-un loc în care două treimi dintre cetățeni descriu sistemul național de învățământ ca fiind „rău” și unde departamentele spitalelor se închid din cauză că mulți medici au plecat în străinătate.
Poate că oamenii talentați nu vor să rămână într-o țară percepută ca fiind cea mai coruptă din UE timp de trei ani la rând.
Chiar și Indexul Libertății Economice, publicat de Heritage Foundation, think tank-ul asociat MAGA care a realizat Project 2025, plasează Ungaria în partea de jos a clasamentului integrității guvernamentale în UE.
Turiștii din centrul Budapestei nu văd acest declin. Dar nici dreapta americană, aparent.
Ungaria, model pentru oamenii lui Trump
Deși nu dispune de resurse minerale critice de oferit și nici de o armată semnificativă, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, joacă un rol important în dezbaterea politică americană. În timpul campaniei prezidențiale din 2024, Orbán a avut mai multe întâlniri cu Donald Trump.
În mai 2022, un think tank pro-Orbán a găzduit CPAC, conferința de dreapta, la Budapesta, iar trei luni mai târziu, Orbán a mers în Texas pentru a vorbi la conferința CPAC Dallas.
Anul trecut, un congresman republican a descris țara ca fiind „unul dintre cele mai de succes modele pentru principiile conservatoare și de guvernare”.
Într-un mesaj video, Steve Bannon a numit Ungaria „o inspirație pentru întreaga lume”. În ciuda analizei propriei sale instituții privind guvernarea Ungariei, Kevin Roberts de la Heritage Foundation a descris și el Ungaria modernă nu doar ca un model pentru statul modern, ci ca unicul model.
Care este acest model ungar pe care îl admiră atât de mult?
De obicei, nu are nimic de-a face cu guvernarea modernă.
În schimb, este o schemă foarte veche, foarte familiară pentru preluarea autoritară a puterii, folosită de lideri de dreapta și de stânga deopotrivă, de la Recep Tayyip Erdoğan la Hugo Chávez.
După ce a fost ales pentru un al doilea mandat în 2010, Viktor Orbán a înlocuit treptat funcționarii publici cu persoane loiale; a folosit presiunea economică și reglementările pentru a distruge presa liberă; a jefuit lăsat universitățile fără independența lor și a închis una dintre ele; a politizat sistemul judiciar și a schimbat de mai multe ori Constituția pentru a-și acorda avantaje electorale.
În timpul pandemiei, şi-a acordat puteri de urgență, pe care le-a păstrat până în prezent.
S-a aliniat deschis cu Rusia și China, servind ca purtător de cuvânt pentru politica externă a Moscovei la întâlnirile UE și permițând investiții netransparente ale Beijingului în țara sa.
Această preluare autoritară a puterii este exact ceea ce admiră Bannon, Roberts și alții și ceea ce, de fapt, încearcă să pună în aplicare administraţia din SUA chiar acum.
Distrugerea funcției publice este deja în curs, presiunea asupra presei și universităților a început, iar gândurile de schimbare a Constituției se discută.
- Trump nu glumește: Spune că „există metode” pentru un al treilea mandat la Casa Albă. Schema cu JD Vance și șansele de reușită
- Imagini impresionante din New York, unde Poliția a luat cu asalt o clădire a Universității Columbia și a arestat zeci de studenți protestatari (Video)
Însă susținătorii acestor idei vorbesc rar despre ce s-a întâmplat cu economia Ungariei și cu cetățenii obișnuiți după ce au fost implementate aceste măsuri.
De asemenea, nu văd contradicțiile dintre declaraţiile lui Orbán și realitatea politicilor sale.
De exemplu, Orbán vorbește mult despre blocarea imigrației, dar la un moment dat guvernul său a emis vize pentru orice cetățean non-UE care cumpăra obligațiuni guvernamentale de 300.000 de euro de la companii misterioase și în mare parte offshore.
Acelaşi lider maghiar se entuziasmează de valorile familiei, chiar dacă guvernul său cheltuie printre cele mai mici sume per capita pentru sănătate din UE, controlează accesul la fertilizarea in vitro și preşedintele ţării a graţiat un bărbat care a acoperit abuzuri sexuale în casele de copii.
Economia, controlată de NERistan
Orbán vorbește mult şi despre „oameni”, în timp ce își folosește aproape toată puterea nu pentru prosperitatea Ungariei, ci pentru a îmbogăți un mic grup de afacerişti bogați, dintre care unii sunt membri ai familiei sale.
În Budapesta, acești oligarhi sunt uneori numiți NER, sau oameni NER, sau NERistan – porecle care provin de la Nemzeti Együttműködés Rendszere (Sistemul de Cooperare Națională), numele orwellian pe care Orbán l-a dat sistemului său politic. Doar ei beneficiază direct de pe urma apropierii de liderul suprem, mai scrie Anne Applebaum.
Direkt36, una dintre puținele echipe de jurnalişti de investigație rămase în Ungaria, a realizat recent un documentar, „Dinastia”, care arată cum concursurile pentru contracte finanțate de stat și de UE, începând din 2010, au fost deliberat concepute astfel încât să fie câştigate de Elios Innovatív, o companie de energie a ginerelui lui Orbán, István Tiborcz.
UE a investigat 35 de contracte și a descoperit nereguli grave în multe dintre ele, precum și dovezi de conflicte de interese.
"Dinastia" descrie și Programul de Dezvoltare a Turismului Kisfaludy, care a distribuit 316 miliarde de forinți ungurești (860 milioane de dolari) sub formă de granturi. Două treimi din aceste granturi au mers la 0,5% dintre solicitanți; aproape o cincime dintre ele au mers către proiecte care au fost sau care au devenit legate de acelaşi ginere.
Iar Tiborcz nu este singurul beneficiar al bunăstării guvernamentale. Lőrinc Mészáros, cândva cel mai bogat om din Ungaria, un instalator de gaze devenit antreprenor și prieten vechi al prim-ministrului, a atribuit odată averea sa „lui Dumnezeu, norocului și lui Viktor Orbán”. Alți beneficiari vin și pleacă, în funcție de voința lui Orbán.
Autoarea articolului The Atlantic relatează că un om de afaceri ungur i-a spus că „poți să îți dai seama cine este în cercul interior și cine este afară uitându-te la cum încep să crească afacerile lor. Dacă ești înăuntru, atunci compania ta crește. Dacă ești afară, compania ta scade semnificativ. O vezi în decurs de un an sau doi”.
Acest tip de corupție este însă în mare parte legală, pentru că legile, contractele și regulamentele de achiziții sunt scrise într-un mod care permite acest lucru.
Chiar dacă această activitate ar fi ilegală, procurorii controlați de partid nu ar investiga-o.
Dar amploarea corupției este suficient de mare pentru a distorsiona restul economiei.
Acest "NERistan" reprezintă aproximativ 20% din economia Ungariei. Asta înseamnă că 20% dintre companiile Ungariei funcționează „nu pe principii de piață, nu pe principii de merit, ci practic pe loialitate”.
Aceste companii nu au practici normale de angajare sau modele reale de afaceri, deoarece sunt concepute nu pentru eficiență și profit, ci pentru cleptocrație — transferând bani de la stat către patronii lor.
Viktor Orban nu admite niciodată realitatea
Totuși, regimul nu recunoaște niciodată rolul pe care oligarhia îl joacă în sistem, nici nu admite că Ungaria ar fi în faţa unei crize structurale. Orbán prezice mereu „zile foarte luminoase în viitor; succes, succes inimaginabil”.
„Vă rugăm să aveți încredere în noi”, a declarat Orbán, în discursul său anual despre starea națiunii la începutul anului 2023. „Puteți paria pe asta: Până la sfârșitul anului, vom avea inflația sub 10%.” În realitate, inflația anuală medie în 2023 a fost de peste 17%. În 2024, guvernul a previzionat o creștere economică de 4%; realitatea a fost de doar 0,6%.
Oricine contrazice acest mesaj nu va fi auzit.
Economiștii independenți sunt rareori invitați să apară la televiziunea publică sau în orice mass-media controlată de partidul aflat la guvernare.
În februarie 2024, regimul a creat Biroul de Protecție a Suveranității, un organism sinistru care hărțuiește și denigrează organizațiile independente din Ungaria. A intensificat aceste eforturi după alegerile din SUA și atacul împotriva USAID.
Printre ţintele biroului se află filiala din Ungaria a Transparency International, grupul de investigații anticorupție, precum și portalul de știri Atlatszo.hu. De fapt, orice entitate care ar putea spune adevărul despre cum funcționează cu adevărat țara ar deveni o ţintă.
Dar adevărul nu este greu de perceput pentru oricine vrea să-l vadă, deoarece beneficiarii acestui sistem corupt nu se feresc să-și arate averea.
Articolul a început cu hotelurile strălucitoare din centrul Budapestei. Ei bine, ungurii spun că acolo trăiesc oamenii NER şi evident vor să arate bine. Tot ei dețin destul de multe dintre ele.
Documentarul "Dinastia" include imagini cu elita ungară petrecând în cluburi și palate. Clipul de pe Youtube a strâns mai mult de 3 milioane de vizualizări într-o lună, un număr impresionant într-o țară cu 9,6 milioane de locuitori. Mii de comentarii mulțumesc reporterilor de la Direkt36 pentru că au arătat „adevărata realitate”.
În finalul articolului, Anne Applebaum scrie că în multe privințe Ungaria este foarte diferită de SUA, pentru că este o ţară mică, săracă şi omogenă.
Ea vede însă similitudini. Elon Musk dă foc sistemului public și ia decizii despre departamentele care îl reglementează; FBI și Departamentul de Justiție sunt capturate de partizani loiali lui Donald Trump care nu-şi vor condamna niciodată colegii pentru corupție; inspectorii generali sunt concediați și regulile privind conflictele de interese sunt ignorate, aşa că America se îndreaptă rapid în direcția populismului maghiar, politicii de stat și justiției ungare.
Iar acest lucru înseamnă că stagnarea, corupția și sărăcia din Ungaria sunt și viitorul nostru, adaugă autoarea ca un avertisment.