Ucrainenii s-au folosit de obsesia lui Putin pentru a crea o capcană în care Rusia a pierdut mii de soldați

În Vuhledar sunt minus șase grade, iar soarele e ascuns după nori. Pământul, deși înghețat, tremură, zdruncinat de explozii. E un teritoriu al morții, în care soldații ruși sunt împinși de comandanți să atace cu orice risc. Tinerii recruți nu au cale de întoarcere, iar la marginea zorilor îi așteaptă doamna cu coasa. Sunt prinși între obsesia unui dictator și hotărârea unor bărbați care-și apără țara. Viețile lor nu mai au nicio valoare.
Ucrainenii s-au folosit de obsesia lui Putin pentru a crea o capcană în care Rusia a pierdut mii de soldați
  • Strategia Kievului s-a schimbat vizibil de la începutul iernii. Militarii încearcă să-și mențină pozițiile și să provoace cât mai multe pierderi adversarului.
  • Ucraina urmează să dispună de un corp de armată blindat și tehnologizat, capabil să rupă frontul, cel mai probabil, la nord de Melitopol.
  • Ministrul Apărării din Ucraina: Echipajele noastre pentru tancuri, blindate sau artilerie trebuie să se pregătească nu doar ca o formațiune de luptă ce acționează singură, ci în interacțiune, ca parte a unei întregi unități.
  • Discuția din jurul avioanelor de luptă are rolul de a trimite și un mesaj Moscovei, că decizia de a transfera arme și tehnologie militară Kievului e una pe termen lung.
  • Raport agenție de spionaj din Estonia: Rusia e pregătită să ridice miza în Ucraina printr-o mobilizare suplimentară sau prin extinderea tacticilor de teroare împotriva populației civile.

Micul oraș minier, aflat la 58 de kilometri sud-vest de Donețk, a fost distrus din temelii de artileria rusă. O așezare fantomatică, lipsită de viață, în care clădiri scheletice, arse și afumate, au rămas singurele dovezi că acolo, cândva, au trăit oameni.

Bătălia pentru Vuhledar e semnul că Rusia a declanșat ofensiva pe frontul de est al Ucrainei.

ADVERTISING

Vladimir Putin are nevoie ca de aer de victorii pentru a anunța, la un an de la începutul invaziei, că „operațiunea specială” se desfășoară conform planului.

Unul care s-a modificat, ajustat și relansat în urma înfrângerilor în serie suferite de armata Rusiei.

„…97% din armata rusă este acum angajată în Ucraina, cu o rată de uzură foarte, foarte mare și cu o potențială eficiență de luptă redusă cu 40%. Aproape două treimi din tancurile lor sunt distruse sau avariate…”, a anunțat Ben Wallace, ministrul Apărării din Marea Britanie.

O schimbare de strategie

De la o incursiune militară ce fusese planificată să dureze câteva săptămâni, Kremlinul a ajuns să înregistreze pierderi uriașe, peste 200.000 de militari fiind scoși din luptă de la începerea ostilităților.

E o cifră pe care niciun expert militar nu s-ar fi aventurat s-o avanseze înainte de război.

La un an de la declanșarea invaziei, Putin a ajuns să mizeze toate resursele Rusiei pe conflictul din Ucraina, încercând să se mențină la putere.

Între timp, statele membre NATO continuă să ajute armata Kievului pentru a face față presiunii ruse.

Forțele Kremlinului au înconjurat Bahmut, o localitate pe care încearcă s-o cucerească din vară, unde au pierdut mii de soldați, dar se îndreaptă și spre Vuhledar, un important nod de comunicații feroviare.

Până acum, ucrainenii au respins toate atacurile, distrugând zeci de tancuri inamice.

Strategia Ucrainei s-a schimbat vizibil de la începutul iernii. Militarii încearcă să-și mențină pozițiile și să provoace cât mai multe pierderi adversarului, obligat să atace.

Statul Major al Ucrainei, alături de specialiștii occidentali, au construit capcana perfectă pentru forțele ruse.

Folosindu-se de obsesia lui Putin de a ataca cu orice preț, care a schimbat de nenumărate ori conducerea militară în încercarea de a întoarce soarta războiului, comandanții ucraineni le cer soldaților din subordine să reziste în puncte cheie, vizate de ruși, folosind artileria, operațiuni combinate de tancuri și infanterie, cu scopul de a provoca mai multe pagube inamicului, dar cu pierderi limitate în tabăra ucraineană.

În situația în care linia defensivă nu mai rezistă, militarii Kievului execută o retragere strategică de câteva sute de metri, pe o nouă linie defensivă, de unde încep să hărțuiască din nou adversarul și să-l macine cu proiectile, grenade și rafale de mitralieră.

Strategia e folosită atât în bătălia de la Vuhledar, cât și în cea de la Bahmut. Practic, rușii nu au decât o singură posibilitate, aceea de a ataca în orice condiții, lipsa de opțiuni fiind problematică în confruntările armate convenționale.

Contraofensiva, în câteva luni

În vreme ce forțele ucrainene îi țin pe ruși ocupați, la Kiev se dezvoltă strategia contraofensivei de primăvară.

E vorba de un plan operațional vast, în care Ucraina urmează să dispună de un corp de armată blindat și tehnologizat, capabil să rupă frontul, cel mai probabil, la nord de Melitopol, izolând regiunea Herson și Peninsula Crimeea de Donbas.

„Echipajele noastre pentru tancuri, blindate sau artilerie, trebuie să se pregătească. Și nu doar ca o formațiune de luptă ce acționează singură, ci în interacțiune, ca parte a unei întregi unități. Sarcina lor este să îndeplinească misiunea planificată de Statul Major General din Ucraina. Iar această sarcină vizează eliberarea teritoriilor ocupate temporar de Rusia. Pentru asta e nevoie de timp. Vorbim de câteva luni, până când vom fi pe deplin pregătiți. Și, mai departe, în conformitate cu decizia Statului Major General, vor avea loc anumite evenimente”, a declarat Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, pentru publicația Ukrinform.

NATO Defence Ministers meeting in Brussels
Oleskii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, alături de Jens Stoltenberg, secretarul general NATO. Oficialul de la Kiev prezintă o batistă pe care e desenat un avion de luptă occidental, o modalitate inedită de a cere sprijin de la aliați - Foto: Hepta.ro

Reznikov a participat în data de 14 februarie la o întâlnire a grupului Ramstein, format din miniștrii Apărării din statele care sprijină Ucraina, ce a avut loc la Bruxelles.

Scăpat ca prin urechile acului de demitere, în urma unui scandal de corupție în care au fost implicați subordonați de-ai săi, Reznikov a încercat să convingă aliații să ofere Ucrainei și aparate de zbor.

Putin, pregătit să ridice miza

Discuția din jurul avioanelor de luptă are rolul de a trimite și un mesaj Moscovei că decizia de a transfera arme și tehnologie militară Kievului e una pe termen lung și, cu cât Kremlinul escaladează conflictul, cu atât Occidentul va ridica nivelul de dotare a forțelor ucrainene.

„Realizând eșecul acțiunilor militare inițiale, Rusia a decis să-și ajusteze planurile de luptă de două ori de la începutul conflictului, pentru a evita înfrângerea și a încerca să recâștige inițiativa”, se arată într-un raport realizat de serviciile de informații din Estonia, publicat la începutul acestei luni. 

„Prima dată, în martie și aprilie 2022, forțele Rusiei s-au retras din nordul Ucrainei, concentrându-se pe operațiunile militare din estul și sudul țării și, a doua oară, în septembrie, când Rusia a anunțat mobilizarea parțială. Ambele acțiuni arată faptul că Rusia e pregătită să escaladeze conflictul și, dacă este necesar, să-și modifice planurile de acțiune”, anunță raportul estonian. 

„Rusia e pregătită să ridice miza în Ucraina printr-o mobilizare suplimentară sau prin extinderea tacticilor de teroare împotriva populației civile. În același timp, utilizarea armelor nucleare tactice este puțin probabilă din cauza opoziției internaționale și a eficacității militare scăzute. Cu toate acestea, Rusia va continua să mențină amenințarea nucleară ca pe un instrument de influență anti-occidentală pentru a insufla teama de război și pentru a descuraja partenerii occidentali să ajute Ucraina”, se subliniază în documentul dat publicității de Serviciul de Informații Externe din Estonia.

Rusia va continua operațiunile militare din Ucraina și în 2023

Din păcate, sunt indicii că războiul va continua și în acest an, iar oficialii ucraineni dau de înțeles că o contraofensivă nu va începe mai devreme de luna mai. 

În general, cei din conducerea operativă a forțelor militare mizează mult pe factorul surpriză, iar termenele avansate ar putea să nu fie reale.

Ucraina nu poate ataca până nu e pregătită, iar oricât de nerăbdători ar fi să-și recâștige libertatea nu o pot face fără a deține superioritatea pe câmpul de luptă.

Moralul e important, iar la acest capitol, ucrainenii stau mult mai bine, dar vor avea nevoie și de armament modern, planuri realiste și o excelentă coordonare pentru a învinge forțele ruse, care se bazează, exclusiv, pe numărul mare de militari.

„Rusia crede că timpul e de partea ei în războiul din Ucraina - rezerviștii mobilizați de Kremlin sunt antrenați, echipamentele militare distruse sunt înlocuite, în timp ce Rusia bombardează în mod sistematic Ucraina, distrugând infrastructura civilă critică, în speranța că va frânge voința ucrainenilor de a se apăra. Rusia intenționează probabil să-și desfășoare rezervele mobilizate la sfârșitul pregătirii lor, în prima jumătate a anului 2023, într-o nouă ofensivă”, se arată în documentul realizat de spionajul estonian.

„În pofida pierderilor suferite, a problemelor de producție în ce privește tehnologia de război, Rusia intenționează să își continue acțiunile militare împotriva Ucrainei și în 2023. Kremlinul intenționează să mobilizeze resurse umane și industriale suplimentare pentru a sprijini acțiunea militară, căutând oportunități de a se aproviziona cu arme și muniție din alte țări, cum ar fi Iran, Belarus și Coreea de Nord”, anunță raportul citat.

După un an de la declanșarea invaziei, democrațiile occidentale au înțeles că nu există nicio cale de întoarcere, înfrângerea lui Putin de către Ucraina fiind singura soluție pentru a pune capăt noului imperialism rusesc.

Russia Ukraine Military Operation Frontline
Soldat rus, în tranșeele săpate la marginea orașului Vuhledar - Foto: Hepta.ro

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇