Pe măsură ce ne apropiem de al patrulea an de război în Ucraina, președintele american Donald Trump a spus clar ce lider mondial poate ajuta America să pună capăt conflictului: aliatul lui Vladimir Putin, Xi Jinping.
„Sperăm că China ne poate ajuta să oprim războiul (…) au o mare putere asupra acestei situații și vom lucra cu ei”, s-a adresat Trump, luna trecută, elitelor politice și de afaceri reunite la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.
Trump a spus de mai multe ori că și-a exprimat această speranță într-o convorbire cu liderul chinez, cu câteva zile înainte de a depune jurământul luna trecută – și este un subiect care ar putea fi abordat în zilele următoare, când oficiali din întreaga lume se adună la München pentru o conferință anuală de securitate.
Deși e posibil ca Trump să-și fi îngreunat planul de a orchestra pacea alături de Xi prin impunerea la începutul acestei luni a unei taxe generale de 10% asupra importurilor chineze în Statele Unite, războiul din Ucraina ar putea fi o ocazie rară de colaborare, mai ales că Beijingul încearcă să evite adâncirea fricțiunilor comerciale, se arată într-o analiză realizată de CNN.
"Având în vedere miza relațiilor dintre Statele Unite și China, dacă Trump consideră cooperarea Chinei drept singura problemă critică ce ar putea îmbunătăți relațiile, cred că China va fi foarte tentată… (și ar putea) juca un rol util", a declarat Yun Sun, directoarea Programului China la Centrul Stimson din Washington. În același timp, a adăugat ea, Beijingul va fi precaut ca nu cumva să submineze alinierea cu Rusia.
De ce i-ar conveni lui Xi să rămână prieten cu Putin
China a căutat de multă vreme să se poziționeze ca un potențial intermediar pacifist în conflict – promovându-și propria propunere vagă de soluționare a războiului. Dar în Occident oferta Beijingului a fost până acum umbrită de o altă realitate: sprijinul constant acordat Rusiei lui Putin.
Miza este mare pentru Xi, întrucât colaborarea cu Washingtonul ar periclita acest parteneriat, pe care liderul chinez l-a construit ca o parte vitală a obiectivelor sale mai ample de a contracara presiunile din partea Occidentului și de a remodela ordinea mondială în favoarea Chinei.
Iar o masă a negocierilor la care Xi are o poziție importantă este, de asemenea, una în care Putin, nu Trump, are un partener ferm – o realitate pe care Washingtonul ar trebui să o analizeze cu atenție dacă nu vrea să riște să-și izoleze aliații europeni sau să ajungă la o soluție inacceptabilă pentru Ucraina, subliniază analiștii.
"Rezultatul real pe care Beijingul ar dori să-l evite este o Rusie foarte slăbită. Pentru că atunci… (Beijing-ului) i-ar lipsi un partener major", a spus Chong Ja Ian, profesor asociat la Universitatea Națională din Singapore.
Chiar dacă China și-a pretins neutralitatea în conflict și a pledat pentru pace, s-a poziționat ca un element diplomatic și economic cheie pentru Rusia pe tot parcursul războiului, inclusiv prin trimiterea de bunuri cu dublă utilizare, despre care liderii NATO au spus că hrănesc sectorul de apărare al Rusiei. Beijingul își apără comerțul cu Moscova, considerându-l o parte a relațiilor normale cu Rusia.
Este posibil ca, în mintea lui Trump, Xi să aibă o pârghie asupra lui Putin. Dar observatorii apropiați ai politicii externe a Chinei spun că nu e atât de simplu.
"Poate China să amenințe că va întrerupe aprovizionarea (de bunuri esențiale către Rusia)? Nu se poate, pentru că China nu își permite o Rusie complet eșuată”, a spus Liu Dongshu, profesor asistent care se concentrează pe politica chineză la Universitatea City din Hong Kong.
El a subliniat că relațiile Beijingului cu SUA și Europa s-au înrăutățit deja atât de mult, încât nu are de ales decât să continue să-și susțină singurul aliat diplomatic puternic.
Xi îl consideră, totodată, pe Putin o sursă potențială de sprijin economic și diplomatic dacă Beijingul ar invada vreodată Taiwanul, spun unii observatori. Ambiția lui Xi de a prelua controlul asupra insulei poate fi un alt motiv-cheie pentru care ar fi precaut față de orice mișcare care ar putea dăuna relației speciale cu Kremlinul.
Liderul chinez s-ar putea folosi, de asemenea, de rolul războiului din Ucraina ca element de distragere a atenției pentru SUA, abătând-o de la concentrarea asupra Asiei și Taiwanului – lucru pe care, de altfel, echipa lui Trump, inclusiv vicepreședintele Vance, l-a subliniat.
O formulă de pace din care să câștige toți
Colaborarea cu Trump pentru a-l presa pe Putin să stea la masa negocierilor – indiferent de termenii unui acord – ar marca, de asemenea, o schimbare radicală în abordarea de până acum a Beijingului față de conflictul din Ucraina.
Xi și oficialii săi au folosit războiul ca o platformă pentru a promova o viziune asupra unei lumi conduse de China, una în care sistemul de alianță american a fost demontat sau slăbit.
"China se concentrează pe construirea unei coaliții de națiuni non-occidentale, inclusiv țări în curs de dezvoltare influente precum Brazilia, pentru a valorifica conflictul din Ucraina, pentru a remodela arhitectura de securitate globală și pentru a promova o viziune alternativă a ordinii mondiale", a declarat Tong Zhao, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace din SUA.
Deocamdată, Beijingul va avea puține stimulente să se angajeze într-o cooperare substanțială cu Washingtonul, a spus Zhao, menționând că oficialii chinezi vor aștepta, totuși, și vor vedea ce beneficii ar putea fi obținute din orice înțelegere mai amplă cu Trump.
Actualul președinte american – un critic NATO care și-a exprimat în mod repetat admirația personală pentru Putin și Xi – ar putea fi un partener de negociere mai atractiv pentru ambii lideri decât era Biden.
Însă poziția lui Trump ridică întrebarea dacă poate exista un acord pe care Beijingul, Moscova și Washingtonul l-ar putea orchestra, care să-i mulțumească pe toți trei – și ce ar putea însemna asta pentru Ucraina și pentru evoluția conflictului.
"(…) fiecare ar putea obține ceva din (anumite acorduri de pace) – Putin poate scăpa cu fața curată, Xi și Trump pot pretinde că sunt pacificatori", a declarat Robert Ward, director de geo-economie și strategie la Institutul Internațional de Studii Strategice din Marea Britanie.
Cu toate acestea, un acord în care Rusia păstrează teritoriile Ucrainei pe care le ocupă vine cu riscul ca războiul să devină "un conflict care nu s-a încheiat, ci doar a luat o pauză", a precizat Ward.
T.D.