Exportatorii asiatici de oțel vor fi puternic afectați de tarifele comerciale pe care le impune Donald Trump. Însă pe termen lung s-ar putea ca Beijingul să aibă mai mult de câștigat.
În ziua în care China a impus taxe vamale ca ripostă Statelor Unite, lumea a fost cu ochii pe cea mai nouă bombă pe care a detonat-o Donald Trump: o taxă vamală de 25% asupra aluminiului și oțelului care intră în SUA.
Nimeni nu scapă, nu există excepții. Este o taxă generală, iar marii exportatori de oțel, precum Canada, Mexic și Brazilia, vor fi puternic afectați.
Fiecare țară va trebui să găsească un mod de a face față Statelor Unite și de a lupta pentru interesele proprii, dar e posibil ca măcar unul dintre statele afectate să întoarcă în favoarea sa politica comercială agresivă a lui Trump, se arată într-o analiză realizată de Sky News.
Ţări precum Coreea de Sud, Vietnam, Australia și Japonia, exportatori importanți de oțel în SUA, vor avea mult de suferit. Australia a anunțat deja că va încerca să negocieze o scutire și nu va fi singura. A discuta direct cu Washingtonul și a prezenta un caz conform căruia aceste tarife nu sunt în interesul național al Americii e singura modalitate de a-l determina pe Trump să dea înapoi.
Până acum, tarifele Trump au vizat anumite țări, cu un nivel de 10% pentru China și 25% pentru Canada și Mexic.
China a contraatacat cu tarife de 10-15% la țiței, gaze naturale lichefiate, cărbune, mașini agricole și camionete importate din SUA. Cu toate acestea, a ales și alte pârghii pe care să le tragă, restricționând accesul american la 25 de minerale critice și sancționând mai multe companii din SUA.
Trump și președintele Chinei Xi Jinping urmează să aibă o discuție telefonică. Trump a spus că nu se grăbește să primească apelul și nu se știe când acest dialog va avea loc.
Ce i-ar putea oferi China lui Trump pentru a-l potoli? Poate că președintele american vrea ajutorul chinezilor pentru a face presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Nu este clar dacă Xi ar fi pregătit să facă asta.
În timp ce Occidentul este blocat și distras de războiul din Ucraina și de războiul comercial global, China se poate concentra neabătută pe prioritățile sale naționale.
Însă aici există și o altă oportunitate pentru Beijing.
China caută să se prezinte ca un partener comercial stabil și de încredere pentru statele din "Sudul Global", țări în curs de dezvoltare care și-au conceput politica externă având o relație puternică atât cu Washingtonul, cât și cu Beijingul.
Dacă predilecția lui Trump pentru protecționism și izolaționism va continua să dicteze întoarcerea Americii spre ea însăși, China va fi gata să preia locul rămas gol pe plan extern, conchide analiza citată.
T.D.