Ziua 1084 Imagini cu noua ofensivă din Kursk. Trump se joacă cu vorbele, Kremlinul îi cântă în strună. O deputată de la Kiev cere ca SUA să anexe Ucraina

<span style="color:#990000;">Ziua 1084</span> Imagini cu noua ofensivă din Kursk. Trump se joacă cu vorbele, Kremlinul îi cântă în strună. O deputată de la Kiev cere ca SUA să anexe Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1084 Rusia a lansat un nou atac asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, iar unitățile de producție ale Grupului Naftogaz din regiunea Poltava au fost avariate. Kievul a fost nevoit să pună în aplicare restricții în furnizarea de energie electrică.

Armata ucraineană a difuzat un videoclip care prezintă noi operațiuni ofensive în regiunea rusă Kursk la începutul lunii februarie, unde forțele Kievului au reușit să obțină noi poziții și să-și îmbunătățească situația tactică.

În ultimele 24 de ore, rușii și-au concentrat atacurile în sectoarele Pokrovsk și Novopavlivka, precum și în regiunea Kursk.

Ucraina continuă atacurile asupra rafinăriilor din Rusia. Noaptea trecută a fost vizată rafinăria din Saratov, iar canalele de Telegram au relatat că s-au auzit explozii și în apropierea bazei aeriene Engels, care a mai fost lovită de ucraineni.

Ministerul rus al Apărării a transmis că în timpul nopții au fost doborâte 40 de drone în cinci regiuni.

Pe de altă parte, Moscova și Kievul negociază deschiderea unui coridor umanitar în regiunea de graniță Kursk, a anunțat avocatul rus al poporului.

Donald Trump nu exclude posibilitatea ca Ucraina să devină parte a Rusiei într-o zi, prin urmare Washingtonul ar trebui "să securizeze" banii alocați Ucrainei, în lipsa unei certitudini privind deznodământul conflictului.

Deloc surprinzător, Kremlinul a speculat cu promptitudine afirmațiile președintelui american, în timp ce o deputată ucraineană i-a propus lui Trump că Ucraina să devină cel de-al "52-lea stat al SUA".

Iar ambasadorul rus în Coreea de Nord a declarat că soldați ruși răniți în conflictul din Ucraina sunt trimiși pentru reabilitare în sanatorii și clinici specializate din Coreea de Nord. Analiștii militari americani cred că la mijloc ar putea fi, de fapt, altceva.

Situația pe front

  • Restricții de energie - Ucraina a pus în aplicare restricții de energie electrică, marți dimineață, după ce ministrul Energiei, German Galușcenko, a declarat dimineață că un atac rusesc asupra infrastructurii de gaz era în curs de desfășurare, potrivit The Kyiv Independent. Forțele ruse au lansat noaptea trecută rachete de croazieră din Marea Neagră, declanșând alerte aeriene în Kiev și în mai multe regiuni. Unitățile de producție ale Grupului Naftogaz din regiunea Poltava au fost avariate, a informat compania de stat de petrol și gaze. Consecințele atacului sunt în curs de evaluare.
  • Imaginile noii ofensive din Kursk - Comandamentul Forțelor de asalt aerian ucrainean a difuzat un videoclip care arată noi operațiuni ofensive ale forțelor Kievului în regiunea rusă Kursk la începutul lunii februarie. Militarii ucraineni au reușit să-și asigure noi poziții și să-și îmbunătățească semnificativ situația tactică ca urmare a unei "manevre rapide și neașteptate pentru inamic", a transmis sursa citată.
Курщина: як відбувалися наступальні дії підрозділів ДШВ та інших складових сил ЗС України

Курщина: як відбувалися наступальні дії підрозділів ДШВ та інших складових сил ЗС України У тісній взаємодії з підрозділами Сил підтримки, бойового та логістичного забезпечення, десантники 82 окрема десантно-штурмова Буковинська бригада ДШВ ЗС України успішно провели наступальні дії на одному з напрямків Курської області рф.В результаті стрімкого та неочікуваного для противника маневру, були зайняті нові рубежі та значно покращено тактичне положення.Боротьба триває! Разом до Перемоги! Управління комунікацій Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил УкраїниPS: Хочеш допомогти десантникам? Стань Другом ДШВ! Всеукраїнська платформа збирає кошти для підтримки ДШВ ЗС України (druzi.mil.gov.ua)

Publicată de Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України pe Luni, 10 februarie 2025
  • Lupte grele pe front - 139 de lupte s-au dat pe întreaga linie a frontului în ultimele 24 de ore. Forțele ruse și-au concentrat atacurile în orașul Pokrovsk, în regiunea rusă Kursk și în sectorul Novopavlivka, a comunicat dimineață Statul Major al armatei ucrainene.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rafinărie lovită de dronă - Un atac ucrainean cu dronă a avariat o rafinărie din regiunea Saratov, din sudul Rusiei, relatează The Kyiv Independent. "Rafinăria de petrol din Saratov este una dintre facilităţile cheie din infrastructura de combustibil a Rusiei. Capacitatea sa de rafinare ajunge la 7 milioane de tone de petrol anual", a declarat locotenent-colonelul ucrainean Andri Kovalenko, fără a confirma direct că unitatea a fost ținta unui atac ucrainean. Mai multe canale de Telegram au relatat că s-au auzit explozii în rafinărie și în apropierea bazei aeriene Engels, care a mai fost atacată de Ucraina. Guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin, a confirmat că dronele au lovit o instalație industrială din regiune, dar nu a precizat dacă este vorba despre rafinăria de petrol. Organismul rus de supraveghere a aviației, Rosaviatsia, a anunțat că suspendă zborurile pe aeroportul regional, precum și pe cele din Kazan, Ulianovsk și Kirov.
  • Câte drone au doborât rușii - Apărarea aeriană a doborât 40 de drone în timpul nopții, a anunțat ministerul rus al Apărării, citat de Ukrainska Pravda. 18 ținte au fost neutralizate în regiunea Saratov, 13 în Rostov, șase în Briansk, două în Volgograd și una în regiunea Belgorod.
  • Moscova vrea o nouă ordine mondială - Rusia intenționează să exercite o dominație regională pe termen lung prin înființarea unui bloc comercial pentru a contracara Uniunea Europeană, dar în prezent are o piedică importantă, reise dintr-un raport al Kremlinului. Detalii AICI.
  • Mai puțin aur în bănci - Rezervele de aur deținute de băncile rusești s-au redus la jumătate, coborând sub 40 de tone, pe parcusul anului trecut, potrivit datelor Băncii Centrale a Rusiei citate de RBC. Potrivit informațiilor furnizate de Banca Rusiei, valoarea rezervelor de aur din băncile rusești a scăzut cu 23,6% anul trecut, dar când vine vorba de cantitatea de metal, scăderea a fost de 46,4%, peste 33 de tone. Ultima dată când rezervele au înregistrat o scădere atât de mare a fost în 2020, an marcat de pandemia de coronavirus, care a redus rezervele de aur din băncile rusești cu 34,5 tone. Potrivit lui Dmitri Pianov, vicepreședintele VTB Bank, motivul scăderii rezervelor de aur îl reprezintă dobânzile ridicate practicate de Banca Centrală a Rusiei, motiv pentru care diverse instituții preferă să-și cheltuiască rezervele de aur.

Alte informații relevante

  • Trump se joacă cu vorbele - Donald Trump a evocat luni posibilitatea ca Ucraina să devină "rusă într-o zi", informează Kyiv Independent. Președintele american a reiterat la Fox News că vrea să obțină acces la pământurile rare ucrainene, explicând că Washingtonul ar trebui să "securizeze" banii alocați Ucrainei, în lipsa unei certitudini privind deznodământul conflictului. "Ei ar putea ajunge la un acord, ar putea să nu ajungă la un acord. Ei ar putea fi ruși într-o zi, după cum ar putea să nu fie ruși într-o zi", a declarat președintele american într-un interviu pentru canalul Fox News, înaintea unei întrevederi între Volodimir Zelenski și vicepreședintele american J.D.Vance. "Vreau să recuperez acești bani. Cel puțin așa nu ne-am simți niște idioți", a continuat Trump, adăugând că a cerut Kievului echivalentul a 500 de miliarde de dolari pământuri rare, metale utilizate în special în electronică. Anterior, el menționase un acord cu Ucraina în valoare de 500 de milioane de dolari, dar acum acest număr a crescut de o mie de ori, notează Nexta.
  • Kremlinul îi cântă în strună lui Trump - Kremlinul a afirmat marți că "o parte semnificativă" a Ucrainei vrea să fie rusă și că "aceasta corespunde declarațiilor" președintelui american Donald Trump, care a sugerat că Ucraina ar putea deveni "rusă într-o zi", informează AFP. "Faptul că o parte semnificativă a Ucrainei vrea să devină rusă și deja a devenit rusă este o realitate", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov cu referire la anexările a patru regiuni ucrainene. "Oamenii care, în pofida a numeroase pericole, stau la coadă și votează în cadrul unor referendumuri pentru a se alipi Rusiei: aceasta corespunde în mare măsură declarațiilor președintelui Trump", a afirmat Peskov.
  • O deputată propune ca Ucraina să devină stat american - Deputata ucraineană Mariana Bezuglaia (de la partidul lui Volodimir Zelenski, Slujitorul Poporului) i-a propus lui Donald Trump că Ucraina să devină cel de-al "52-lea stat al SUA". "Poate că ar trebui să devenim al 52-lea stat al SUA. Chiar sub coasta Rusiei! Deal!", a transmis Bezuglaia într-o postare pe contul său de Telegram, citată de Comments.ua și TASS, pe fondul interesului persistent al lui Donald Trump pentru Canada, pe care o dorește în calitate de cel de-al 51-lea stat american.
  • Soldații ruși răniți sunt trimiși în Coreea de Nord - Soldați ruși răniți în conflictul din Ucraina sunt trimiși pentru reabilitare în sanatorii și clinici specializate nord-coreene, a declarat ambasadorul rus în Coreea de Nord, Aleksandr Mațegora, potrivit Kyiv Independent. "Un exemplu clar al relației frățești (dintre ruși și nord-coreeni) este reabilitarea a sute de luptători răniți în cadrul 'operațiunii militare speciale' în sanatorii și centre medicale coreene", a afirmat diplomatul într-un interviu apărut luni în Rossiiskaia Gazeta. Ambasadorul a precizat că, "în ultimii ani, atitudinea pozitivă a nord-coreenilor față de ruși a devenit mult mai vizibilă. Oriunde mergem, suntem întâmpinați cu zâmbete, încearcă să ni se adreseze în limba rusă, ne oferă ajutorul lor". La mijlocul anului trecut, "cel mai bun centru de odihnă pentru copii din Coreea de Nord, Songdowon, pe malul Mării Japoniei, a primit copii ai căror părinți au murit eroic pe câmpurile de luptă ucrainene", a spus diplomatul rus. Potrivit acestuia, "totul - tratamentul, îngrijirea, hrana soldaților - a fost gratuit". "Când le-am propus prietenilor noștri să compensăm cel puțin o parte din costuri, aceștia au fost sincer jigniți și ne-au cerut să nu le mai propunem niciodată așa ceva", a mai ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord.
  • Moscova și Phenianul ascund ceva - Printre militarii ruși trimiși în Coreea de Nord se află și ofițeri cu experiență în războiul din Ucraina care ar putea oferi trupelor Phenianului instruire în tehnici moderne de luptă, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii militari americani consideră că refuzul Phenianului de a primi compensații financiare de la Moscova pentru tratamentul medical acordat soldaților ruși ar putea indica un acord strategic între cele două țări privind schimbul de experiență între armatele celor două țări.
  • Rusia negociază cu Ucraina - Rusia și Ucraina negociază deschiderea unui coridor umanitar în regiunea de graniță Kursk, a anunțat marți Tatiana Moskalkova, avocatul poporului Rusiei, informează EFE. "În acest sens, lucrăm cu Ucraina cât mai strâns posibil și în colaborare cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Există speranțe într-o soluție pozitivă la această problemă", a declarat Moskalkova presei locale. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări luni că autoritățile fac "tot ce este posibil" pentru a ajuta oamenii din zonele ocupate.
  • SUA vor ca aliații să ia mai multe arme americane - Statele Unite intenționează să le ceară aliaților europeni să achiziționeze mai multe arme americane pentru Ucraina. Dacă va fi aprobat oficial, acest plan ar putea i-ar putea liniști pe liderii ucraineni care se tem că Donald Trump va opri în viitor ajutorul acordat Ucrainei. Detalii AICI.
  • Oamenii lui Trump vin în Ucraina - Volodimir Zelenski a anunţat luni la Kiev că membri ai echipei preşedintelui american Donald Trump vor vizita Ucraina în această săptămână, înainte de începerea Conferinţei de Securitate de la Munchen, relatează agenţia Ukrinform. „Astăzi, este important să ne concentrăm asupra activităţii practice a echipelor ucraineană şi americană şi asupra unei viziuni comune asupra problemelor-cheie. Desigur, pot exista opinii diferite, dar (trebuie să existe) o înţelegere comună a principalelor priorităţi - cum să îl oprim pe Putin şi cum să oferim garanţii de securitate pentru Ucraina. Săptămâna aceasta, unele figuri serioase din echipa preşedintelui Trump vor fi în Ucraina, chiar înainte de Conferinţa de la München. Apoi, la Conferinţa de la München, voi avea o serie de întâlniri, inclusiv una cu vicepreşedintele SUA [JD Vance]”, a declarat președintele ucrainean.
  • Sprijin de la UE - Sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina în acest an va fi de peste 30 de miliarde de euro și este nevoie ca UE să susțină Kievul atât timp cât va fi necesar, a declarat marți reprezentantul președinției poloneze a Consiliului UE, ministrul afacerilor europene Adam Szlapka, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European. El a menționat că în ultimii trei ani, sprijinul UE pentru Ucraina și populația sa a depășit 134 de miliarde de euro.
  • NATO și-a respectat promisiunea - Țările membre NATO și-au depășit obiectivul și au furnizat anul trecut Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 50 de miliarde de euro (51,60 miliarde de dolari), Europa și Canada contribuind cu mai mult de jumătate din acest volum, a declarat marți o purtătoare de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice, citată de Reuters. La un summit desfășurat anul trecut la Washington, liderii celor 32 de țări membre ale NATO au promis Kievului o asistență de securitate de minimum 40 de miliarde de euro (41 de miliarde de dolari).

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇